leep konizasyon
Blog

Serviks Kanseri Tanısında LEEP Konizasyon

Leep konizasyon, kanser öncüsü olan ve lezyonlar içeren riskli rahim ağzı bölgesinin cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Bu işlem, rahim ağzının tamamını değil, yalnızca kanser riski oluşturan bölgenin çıkarılması şeklinde gerçekleştirilir. Lokal ya da genel anestezi altında yapılabilen bir işlemdir. Hastalar, ağrı hissetmeden, bu işlemi yaptırabilirler. Yaklaşık olarak 10-15 dakika süren bir uygulamadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

 

 

Serviks kanseri tanısı koyulan hastalara, Leep konizasyon işlemi yapılması uygun görülür. Bu işlem sonrasında hastanede yatmaya gerek kalmadan taburcu olmak mümkündür. Rahim ağzının tam olarak iyileşmesi ise 6 haftayı bulmaktadır. İyileşme sürecinde, sulu ve kanlı akıntıların olabilmesi mümkündür. Aynı zamanda, hafiften vajinal kanamalarda hastaların görebileceği işlem sonrası etkilerdir. Bu gibi durumlar iyileşmenin doğal bir süreci olarak değerlendirilir. Dolayısıyla, korkacak bir durum yoktur.

LEEP Konizasyonunun Serviks Kanseri Teşhisindeki Rolü

Kanserde patolojinin önemi günden güne artmaktadır. Patolojiden alınan örnekler ile yola çıkılarak, hastaların teşhislerinin koyulması söz konusu olur. LEEP konizasyon işlemi ise serviks kanseri tanısı koyulan hastalara uygulanabilecek olan etkili bir cerrahi müdahaledir. Teşhis ve tedavi için kullanılan bu işlem, yüksek dereceli displazi ya da kanseröz hücrelerin çıkarılmasına olanak sağlar. LEEP konizasyon işlemi, (Loop Electrosurgical Eşcision Procedure) kelimelerinin kısaltılmış halidir.

Özel bir alet yardımıyla rahim ağzındaki anormal olan hücreler kesilerek, LEEP konizasyon yöntemiyle çıkarılır. Genellikle, servikal displazi ya da kanserin henüz erken olan aşamaları için kullanılan bir uygulamadır. Diğer testlerle de sıklıkla teşhis edilen bir yöntemdir. Bu işlem sonrasında, özel bir alet yardımıyla Loop (döngü) elektrotu rahmin ağız kısmına yerleştirilir. Kullanılan elektrot, hedeflenen hücreleri keser ve çıkarır. İşlemin ardından, normal olmayan hücrelerin yer aldığı bölgenin bir bölümü çıkarılmış olur. Daha sonra, incelemek üzere ise laboratuvara gönderilir. Bu nedenle, kanserde patolojinin önemi oldukça fazladır.

Serviks Kanseri Tanısında Biyopsi Alternatifi mi?

Leep konizasyon yönteminin yanı sıra, bu kanser türü için farklı tedavi şekilleri de vardır. Serviks biyopsisi, servikste kanser ya da kanserden önceki hücreleri bulmak adına yapılabilen bir işlemdir. Anormal olan ve henüz kansere yakalanmamış hücrelere prekanseröz ismi verilir. Bu anormal olan hücreler ise seneler sonra bile gelişebilecek kanserin ilk belirtileri olabilmektedir. Sevikal biyopsi de kolposkopi işleminde kolposkop ismi verilen ve ışık içeren bir büyüteç kullanılır. Kullanılan bu cihaz, görüntüyü çoğu kez büyütür ve böylece doktorun vajina ve rahim ağzındaki dokuları net görmesine yardımcı olur.

Bazı durumlarda ise doktor, laboratuvar ortamında muayene için küçük bir doku örneği de talep edebilir. Kanserde patolojinin önemi bu sebeple oldukça fazladır. Bu işlemin tümüne servikal biyopsi işlemi ismi verilir. Servikal biyopsinin çeşitleri vardır. Punch, koni ve endoservikal kürtaj olarak üç gruba ayrılır. Pelvik muayene sırasında, anormal olan durumların tespiti servikal biyopsi ile mümkündür.

leep konizasyon

 

LEEP Konizasyonu Öncesi Hazırlık

Leep konizasyon öncesinde işlem için birtakım hazırlıklar yapılır. Hasta öncesinde, rahim ağzı biyopsisine sokulur ve anormal hücreler görüldüğünde leep konizasyon yapılmasına karar verilir. Bu işlemin yapılmasına karar verilirse işlem için genel anestezi hazırlığı yapılır. Aynı zamanda, işlem için jinekolojik muayene de yapılması gerekir. Leep konizasyon, genel anestezi gerektirdiği için ameliyat ortamında gerçekleştirilir.

Cerrahi bir işlem olan bu uygulama, hastanın jinekolojik masaya yatırıldıktan sonra doğum uzmanınca vajina incelemesine alınarak birtakım tetkikler yapılır. Vajina ve vajina duvarının incelenmesi için vajinal spekulum ile rahim ağzına bakılır. Daha sonra, özel bir solüsyon yardımıyla rahim ağzı boyanır ve sınırlar belirlenir.

LEEP Konizasyonunun Sonuçları ve Teşhis Doğrulama

Kanserde patolojinin önemi, alınacak sonucu etkileyeceği için fazladır. Patoloji sonucuna bakılarak, teşhis ve tedavi yöntemleri belirlenir. Leep konizasyon işleminden sonra, patoloji değerlendirmesi biyopsi sonuçlarıyla karşılaştırılır. Çıkarılan bölgenin patolojisinin biyopsi sonuçlarıyla paralellik gösterip göstermediğine de bakılmaktadır. Doktor tarafından, lezyonun derinliği ile birlikte cerrahi sınırın normal olup olmadığı da bakılan bir durumdur. Doku derinliklerinde kanserin olup olmadığı da bu sonuca bağlıdır.

Cerrahi sınırın temiz olup olmadığına bakılması ise lezyonun devamlılığı için önemlidir. Eğer cerrahi sınır temiz ise yeterli düzeyde cerrahi işlem yapılmış anlamına gelir. Leep konizasyon patoloji sonucu ile tanı anlamında ne durumda olduğu ve tedavinin yeterli gelip gelemeyeceğine de karar verilir.

Daha fazla bilgi edinmek için Youtube kanalımızı ziyaret edin.