Rahim Kanseri
Rahim idrar kesesi ile rektum arasında yer alan ve şekli armuta benzeyen bir organdır. Rahim kanseri bu organda meydana gelen kanserdir. Yumurtalıklarda üretilen yumurtalar fallop tüplerinden geçerek buraya ulaşır. Rahim, hamilelikte bebeğin büyüdüğü yerdir. Yumurta burada döllenir ve gelişmeye başlar.
Rahim Kanseri Nedir?
Rahim kanserleri, rahimde meydana gelen bir kanser türüdür. Endometrium adı verilen rahim duvarını oluşturan dokularda meydana gelir. Bu nedenle endometriyal kanser olarak da bilinmektedir. Tedavi edilmediğinde ilk başta idrar kesesi, rektum, vajina, fallop tüpü, yumurtalık gibi çevre dokulara yayılabilmektedir. Daha ileri evrelerinde ise akciğer gibi uzak bölgelerde de görülebilmektedir. Rahim kanserleri oldukça yavaş büyüyen bir kanser türüdür. Bu nedenle düzenli muayenelerde erken teşhis edilebilmektedir. Diğer birçok kanser türünde olduğu gibi rahim kanseri de erken teşhis edildiğinde tedavinin başarı oranı oldukça yüksektir.
Rahim Kanserinin Erken Belirtileri Nelerdir?
Bazı hastalarda rahimdeki kanser belirtileri, kanser diğer organlara sıçrayıncaya kadar görülmemektedir. Genellikle kanserin büyümeye başlaması ile beraber vajinal kanama gibi belirtiler meydana gelmektedir.
- En sık ve en erken görülen belirtilerin başında anormal vajinal kanama gelir. Hemen hemen her 10 vakanın 9’unda anormal vajinal kanama görülmektedir
- Kötü kokulu vajinal akıntı
- İdrara çıkmada zorlanma
- Genişlemiş rahim
- Cinsel ilişki sırasında ağrı
- Beklenmeyen kilo kaybı
- Alt karın bölgesinde ağrı gibi belirtiler de görülebilmektedir.
Rahim kanseri menopozdan sonra meydana geldiğinde bile vajinal kanamaya neden olabilmektedir. Bu nedenle menopoz geçirmiş kadınların vajinal kanama yaşadıklarında vakit kaybetmeden uzman hekime danışması gerekmektedir.
Rahim Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?
Rahimde kanser şüphesi oluştuğunda genellikle ilk olarak fiziksel muayene gerçekleştirilmektedir. Ancak bu muayene tek başına yeterli olmamaktadır. Transvajinal ultrason ile rahim içinin detaylı görüntülenmesi teşhis koymaya yardımcı olmaktadır. Bazı durumlarda daha net görüntülerin elde edilebilmesi için ultrason öncesine rahim içerisine tuzlu su çözeltisi verilebilmektedir. Bu işlemin adına sonohistogram adı verilir. Ultrason da endometriumun çok kalın ya da düzensiz olduğu anlaşılırsa endometrial biyopsi yapılmaktadır. Rahimden alınan parça sonucunda kanser teşhisi konulduğunda bilgisayarlı tomografi, MR ya da kan tahlili gibi yöntemler ile kanser hakkında daha fazla bilgi alınırken aynı zamanda yayılıp yayılmadığı da kontrol edilir.
Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Tedavi yöntemi genellikle kanserin sıçrayıp sıçramadığına göre değişiklik gösterir. Kanserin henüz sıçramadığı durumlarda rahim kanseri ameliyatı standart yöntemdir. Rahimdeki kanserin en etkili tedavi yöntemi, kanserin erken evrelerindeyken histerektomi yöntemi ile rahim, rahim boynu yumurtalık ve fallop tüplerinin alınmasıdır. Ancak bu durumda tekrar gebelik mümkün olmamaktadır. Bazı durumlarda çevredeki lenf düğümleri ve varsa diğer dokularda alınabilmektedir. Bu tarz bir ameliyat ile kanserin tekrarlama riski oldukça düşmektedir. Kanserin uzak dokulara sıçradığı durumlarda ise endometrium ameliyatı sonrasında kemoterapi tedavisi uygulanmaktadır. Bu sayede ameliyat ile dışarı alınmayan kanserli hücreler kemoterapi ile yok edilmektedir.
Nüks: Rahim Kanseri Tekrarlar mı?
Rahim kanseri de bazı diğer kanser türleri gibi tekrarlayabilmektedir. Özellikle tedaviyi takip eden ilk 1 – 3 yıl içerisinde tekrar görülür. Ancak üç yıldan daha uzun süre sonra da tekrarlayabilmektedir. Tekrarlayan rahim kanseri belirtileri arasında vajinal kanama, bağırsak hareketlerine farklılık, karın bölgesinde ağrı, nefessiz kalma, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler yer alır. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden uzman doktora başvurmak gerekmektedir. Tekrarlayan rahim kanserinde genellikle kemoterapi, radyasyon terapisi ya da progesterone hormonu terapisi etkili olabilmektedir.
Rahim Kanseri Evreleri
Rahimde kanserli doku evreleri meydana gelen yayılmaya göre değerlendirilmektedir. Kanserin sadece rahimde yer aldığı erken evreye birinci evre adı verilir. Bu evrede teşhis edilen kanserde tedavi şansı oldukça yüksektir. İkinci evrede ise kanser rahim ve rahim ağzında görülmektedir. Rahim dışında fallop tüpleri, yumurtalık ya da lenf düğümü gibi bölgelerde kanser görüldüğünde ise bu durum üçüncü evre olarak değerlendirilir. Son olarak en ileri evre olan dördüncü evrede ise bağırsak, mesane, akciğer ya da kemik dokusu gibi rahme uzak dokularda kanser görülmektedir.
Rahim Kanserinde Yaş Faktörü
Kadınlarda yaş ilerledikçe rahim kanserine yakalanma riski daha da yükselmektedir. Özellikle 50 – 70 yaşları arasındaki kadınlarda rahimde kanser daha sık görülmektedir. Günümüzde kanser tanısı konulan kadınların yarısından fazlası 55 yaşının üstündedir. 40 yaşın üzerinde ise bu oran %90’a kadar çıkmaktadır. Özellikle ilk adetini çok erken ya da çok geç görmüş, şeker ya da yüksek tansiyon hastası ve ailesinde rahim kanseri görülen kadınlarda rahim kanseri görülme olasılığı yüksektir.
Kadın kanserleri hakkında daha fazla bilgi almak için Youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.