uterin-sarkom
KADIN KANSERLERİ

Uterin Sarkomlar

Uterin sarkom, rahmin dokularında ya da kaslarında meydana gelen bir kanser türüdür. Diğer kanser türlerinde olduğu gibi uterin sarkom da vücudun diğer bölgelerine sıçrayabilmektedir. Belirtileri arasında alışılmadık kanama, şişlik hissi ve ağrı görülebilir. Hastalığın olumsuz yönlerinden bir tanesi de hızlı bir şekilde gelişmesi ve diğer hastalıklar ile kolaylıkla karıştırılabilecek belirtilere sahip olmasıdır. Bu nedenle hastalık ileri evrelere gelinceye kadar kolay kolay teşhis edilemeyebilir. Genellikle cerrahi operasyon, radyasyon ve kemoterapi ile tedavi edilmektedir. Oldukça nadir görülen bir kanser türüdür.

Uterin Sarkom Nedir?

Uterin sarkom, genellikle rahmin miyometriyum adı verilen kas dokusunda görülen bir kanser türüdür. Rahimde görülen kanserlerin geneli endometrium adı verilen rahim duvarında meydana gelir. Bu kanser türüne endometrial kanserler ya da karsinomlar adı verilir. Diğer taraftan sarkomlar çok daha nadir görülür. Uterin sarkomlar genellikle diğer endometrial kanserlere göre daha hızlı büyür ve daha çabuk yayılır. Ancak yine de tüm uterin sarkomlar aynı değildir. Sarkomun ne kadar hızlı yayıldığını ya da yayılabileceğini anlamak için nerede meydana geldiğini ve türünü bilmek gerekmektedir.

uterin-sarkom

Uterin Sarkom Belirtileri Nelerdir?

Uterin sarkom belirtileri endometrial kanserlerle ya da miyomlar gibi iyi huylu tümörlerle benzerlik göstermektedir.

  • Adet döngüsü dışında vajinal kanama
  • Menopoz sonrası vajinal kanama
  • Kötü kokulu vajinal akıntı
  • Vajina ya da pelviste kitle
  • Karın bölgesinde şişlik hissi
  • Kasıklarda ağrı
  • Sık idrara çıkma ve kabızlık uterin sarkom belirtisi olabilir.

Hastalıkta tek bir belirti görülebildiği gibi aynı anda birden fazla belirti de ortaya çıkabilmektedir. Kanser ileri evrelere gelinceye kadar pek belirti göstermemektedir. Çok nadir olarak bazı hastalar da ise hiç belirtiye rastlanmamaktadır. Günümüzde hastalığa tam olarak neyin neden olduğu bilinmemektedir.

Uterin Sarkom Teşhis ve Tedavi Yöntemleri

Şüphe oluştuğunda genellikle ilk olarak fiziksel muayene gerçekleştirilir. Bu muayenede uzman doktor vajina, rahim ağzı, rahim, fallop tüpleri yumurtalıkları ve rektumu muayene eder. Fiziksel değerlendirme ile beraber transvajinal ultrason da uygulanır. Transvajinal ultrasonda uterin sarkom ile miyomlar bazı durumlarda benzer görülebilir. Bu nedenle diğer ek testlerin yapılması da gerekmektedir. Endometrial biyopsi ile rahimden doku örnekleri alınır. Bu örnekler rahimde sarkom olup olmadığını anlamak için incelenir. Uterin sarkom teşhisi konulduğunda ise hastalığın durumuna göre tedavi planlanır. Kanserin evresine göre ameliyat, radyoterapi ya da kemoterapi seçeneklerinden birisi ya da birkaç tanesi uygulanır. Genellikle kanserin ileri seviyelerinde ameliyat ve sonrasında kemoterapi gerçekleştirilir.

Cerrahi yöntemlerde rahim ve rahim ağzının alınmasına histerektomi adı verilmektedir. Bu işlem laparoskopik olarak minimal invaziv biçimde yapılmaktadır. Bir diğer işlem ise salpingo ooforektomidir. Bu işlemde yumurtalıkların ve fallop tüplerinin biri ya da her ikisi alınmaktadır.  Lenfadenektomi ise bölgedeki lenf düğümlerinin de alındığı işlemdir. Bu işlemlerden sonra uterin sarkomunun tekrarlama riski oldukça düşüktür. Ancak işlemden sonra hastalar herhangi bir şekilde gebe kalamamaktadır. Uterin sarkom tedavisi için ilk olarak hastalığın hangi evrede olduğu değerlendirilmektedir.

Uterin Sarkom Evreleri

Kanser teşhisinde önemli noktalardan bir tanesi kanserin başka dokulara sıçrayıp sıçramadığını belirlemektir. Kanserin evreleri vücuttaki dağılımına göre değişmektedir. Kanserin sadece rahimde olduğu durumlarda kanser ilk evresinde demektir. Bu evrede tedavinin başarı oranı oldukça yüksektir. İkinci evrede ise sarkom rahim dışında pelvis bölgesinde de görülmektedir. Üçüncü evrede artık kanser pelvisin dışında karın bölgesine ve lenf düğümlerine sıçramış demektir. Karın bölgesinin de dışına, akciğerlere, idrar kesesine ya da rektuma sıçradığında ise kanser dördüncü evrede anlamına gelir.

Uterin Sarkomlar Tekrarlar mı?

Bazı durumlarda aynı noktada tekrar görülebildiği gibi bazen farklı bölgelerde de oluşabilmektedir. Tekrarlama genellikle ameliyattan sonraki ilk iki ile beş yıl arasında görülmektedir. Tekrarlama riski ilk fark edildiği evreye göre değişiklik göstermektedir. Birinci evrede tedavi edilen uterin sarkomların tekrarlama olasılığı dördüncü evre sarkomların tekrarlama olasılığına göre çok daha düşüktür. Bu nedenle yukarıda belirtilen şikayetler olduğunda vakit kaybetmeden uzman hekime danışmak erken tanı olasılığını arttırmaktadır.

Jİnekolojik onkoloji hakkında daha fazla bilgi almak için Youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.

Prof. Dr. Çağatay Taşkıran'ın Kadın Kanserleri alanında katıldığı Kongre, Toplantı ve Seminerler...

Online Course on Bowel Surgery for Gynaecological Oncologists 2022

Advanced Course on Surgical Management of Cervical Cancer

Online Course on Bowel Surgery for Gynaecological Oncologists

Esgo.org‘taki tüm kongre ve toplantılarımı görmek için aşağıda bulunan butona tıklayınız.