Rahim Kanseri Son Evresinde Neler Olur?
Rahim kanseri olarak bilinen endometrium kanseri dört evreden oluşur. Evrelerin ilk ikisi tedaviye olumlu yanıt veren kanser türlerindendir. Metastazın olmadığı aşamalar olarak bilinen birinci evrede kanser rahim kas tabakasında yer alır. İkinci evrede pelvik bölgeye ilerleyen kanserli dokunun tedavisi radyoterapidir. Uzman jinekolog kanserin yayılımında risk görürse cerrahi tedaviye de başvurabilir. Subtotal histerektomi ile uterus çıkarılır. Bu tür bir girişimde hastanın doğurganlığı sona erer.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
Malign kanser üçüncü ve dördüncü evrelerde özelliklerini gösterir. Endometrium kanserinde hızlı ve yayılımcı özelliğiyle iç organlara kadar ilerleyen kanserli doku agresiftir. Bu aşamada rahim kanseri belirtileri şiddetlenir. Pelvik bölgesinde hissedilen kitle ve ağrı kişinin yaşamını olumsuz etkiler. Cerrahi tedavi ilk başvurulan tedavidir. Kemoterapi ve radyoterapiyle desteklenen tedavide ortalama yaşam süresi azalır. Sağlık çalışanları bu evreden sonra bireyin yaşam kalitesini arttırmak için palyatif bakım verir.
Rahim Kanseri Evreleri
Rahim kanseri dört evrede incelenir. Endometriumda oluşan kanserlerin %80’i adenokarsinom türdür. Lenf bezleri ve dokuyu etkileyen kanser türünün ilk evresinde tedaviye olumlu yanıt %95’tir. Rahimle sınırlı olan evrenin ilerlemesi sonucu kanser serviks ve rahmin tümünü etkisi altına alır. İkinci evre olarak bilinen aşamada dikkatli olmak gerekir. Diğer dokulara yayılım göstermemesi için tedaviler uzman jinekolog tarafından gerçekleşmelidir. Üçüncü evrede uterus (rahim) dışına ilerleyen kanser hücreleri mesane ve bağırsakları çevrelemiştir. Bu evrede idrara çıkmada zorluk ve metabolik sorunların arttığı görülür. Son ve en kötü aşama dördüncü evrede iç organlara kadar sıçrama görülür. Akciğer, rektum ve böbrek dokularında kanser hızlı metastazla ölüme yol açar.
Rahim Kanseri Son Evresinde Neler Yaşanır?
Rahim kanseri dünyada ölüm sebepleri arasında ilk sıralarda yer alır. Sinsi ve hızlı ilerleyen kanser türlerinden olan hastalıkta hastanın dikkati hayati önem taşır. Erken teşhisle tedavi edilebilen kanser son evrede geri dönüşsüz hasarlara neden olur. Akciğer, mesane, rektum ve kadın üreme organlarına yayılan kanserli doku hastanın ölümüne neden olur. Vajinal akıntı ve kanamaların şiddetini arttırdığı evrede tümörler abdominal bölgede hissedilebilir. İskelet sistemine kadar ilerleyen kanserli doku yaşamı derinden etkiler. Kemik ve pelvik ağrıları hareketlerde kısıtlamaya gidilmesine neden olur. Hastalığın şiddetinde artış ve bağışıklığın düşmesi hasta için oldukça tehlikelidir. Ağrıların azaltılması yönünde verilen tedavi de birey psikolojik desteğe ihtiyaç duyabilir.
Rahim Kanserinin İlk Belirtileri Nelerdir?
İleri evrelerinde ölümcül olan rahim kanseri bireyin dikkati ve jinekolojik muayenesiyle teşhis edilebilir. vajinal akıntı, adet dışı kanamalar, cinsel ilişki sırasında ağrı ve pelvik ağrılar belirtileri arasında yer alır. Her vajinal akıntı ve kanama tabi ki endometrium kanseri belirtisi değildir. Ancak meydana gelen bu anormallikler dikkatli gözlenmelidir. Bunun yanı sıra rahim kanseri gibi rahatsızlıklarda riskli gruplar oldukça dikkat etmelidir. Risk etkeninin tanınması ve koruyucu adımların atılması bireyin yaşam kalitesini arttırır. Peki, endometrium kanserinde risk etkenleri ve grupları nelerdir?
Birinci derece akrabalarında kanser tanısı almış yakını olan bireyler rahim kanseri açısından risk altındadır. Çünkü genetik materyalde meydana gelen mutasyonlar gelecek nesillere aktarılarak ilerler. Kontrol edilemeyen bu etkenlerde bireyin bilinçli olması hayati önem taşır. Kontrol edilebilen etkenler arasında sedanter yaşam tarzı ve beslenme sorunları vardır. Düzensiz ve yetersiz alınan besinlerin olumsuz diğer yanı GDO’lu olmasıdır. Televizyon ve telefon kullanımıyla artan hareketsiz yaşamda risk olarak belirlenmiştir. Obezite ve sigara kullanımı her hastalıkta olduğu gibi burada da risk faktörü olarak karşımıza çıkar. Vücut yağ oranında artışa bağlı olarak meydana gelen sorunlar kanser riskini arttırır.
Daha fazla bilgi edinmek için Youtube kanalımızı ziyaret edin.