RAHİM SARKMASI

Rahim Sarkması

Rahim sarkması yaşlanma ile beraber kadınlarda görülebilen rahatsızlıklardan bir tanesidir. Özellikle iki veya daha fazla doğal yolla doğum yapmış kadınlarda rahim sarkması riski daha yüksektir. Rahmin etrafında yer alan kasların ve ligamentlerin zayıflaması ile beraber rahim sarkması görülür.

Rahim Sarkması Nedir?

Rahim sarkması, rahmi destekleyen kasların zaman içerisinde zayıflaması ile ortaya çıkar. Rahim kadın üreme sisteminin bir parçasıdır. Pelvik bölgede yer alan rahim ters duran armut şeklindedir. Hamilelikte yumurta buraya yerleşir. Doğum oluncaya kadar bebeğin gelişimi ve büyümesi de burada gerçekleşir. Doğumdan sonra ise rahim tekrardan eski boyutuna geri döner. Sarkma, rahmi destekleyen yapıların ne kadar güçsüzleştiğine bağlıdır. Bazı durumlarda vajinaya kadar sarkma olabilmektedir. Bu da karın bölgesinde dolgun ve şiş bir görünüm yaratır. Daha ciddi durumlarda ise rahmin vajinanın dışından hissedilebileceği kadar çok sarkma meydana gelebilmektedir. Buna tam sarkma adı verilir.

rahim-sarkmasi-prof-dr-cagatay-taskiran

Rahim sarkması genellikle dört farklı evrede incelenir. İlk evrede rahim vajinaya doğru sarkma yapar. İkinci evrede ise vajinal açıklığa kadar sarkma meydana gelir. Dördüncü ve en şiddetli evrede neredeyse rahmin tamamı vajinanın dışındadır. Bu duruma prosidens adı verilir. Vajinayı destekleyen tüm kasların güçsüzleşmesi ile ortaya çıkar. Dördüncü seviye sarkmalara genelde nadiren rastlanılır. Rahatsızlığın bu evreye gelmeden önce tedavi edilmesi gerekir.

Rahim Sarkması Neden Olur?

Rahim, pelvis içinde bir grup kaslar ve ligamentler ile yerinde tutulur. Bunlara pelvik taban kasları adı verilir. Bu yapılar zayıfladığında rahmi olması gereken noktada tutamamaya başlar ve bu da zamanla sarkmanın ortaya çıkmasına neden olur. Pelvik taban kaslarının zayıflamasına neden olabilecek farklı durumlar bulunur. Zaman içerisinde yaşlanma ile beraber kasların güçsüzleşmesi en sık rastlanılan rahimde sarkma nedenlerinden bir tanesidir. Bununla beraber doğal doğum da bu kasların zayıflamasına neden olur. Birden fazla çocuk sahibi olan ya da aşırı kilolu doğum yapan hastalarda rahmin sarkmasına daha fazla rastlamaktadır. Obezite de rahim sarkmasına neden olan rahatsızlıklardan bir tanesidir. Uterin sarkması daha ilk aşamalardayken kilo vermek durumun düzeltilmesine yardımcı olur. Ayrıca kronik öksürme ve kronik kabızlık da rahim sarkmasına neden olan durumlardan bazılarıdır.

Rahim Sarkması Belirtileri Nelerdir?

Rahim sarkması ilk evrelerdeyken belirtiye neden olmayabilir. Ancak;

  • Rahmin düşmesi mesane, vajina ya da bağırsak gibi pelvik bölgede yer alan diğer organların üzerine baskı oluşturur. Bu bölgede ağırlık, baskı ya da bir eşyanın üzerine oturma hissi gelişir.
  • Ayrıca pelvik bölgede, karında ve sırt bölgesinde ağrı meydana gelebilmektedir.
  • Ağrılı cinsel ilişki de belirtilerden biridir. Bazı kişiler cinsel ilişki sırasında dayanılmaz ağrılar yaşayabilmektedir.
  • Bunlarla beraber sürekli mesane enfeksiyonu oluşması
  • Vajinadan aşırı akıntı gelmesi
  • Kabızlık gibi belirtiler de bulunmaktadır.
  • İdrar kaçırma
  • Sık sık idrara çıkma
  • Urge tipi idrar kaçırma gibi belirtiler de görülebilmektedir.

Son olarak ileri evre rahim sarkması durumunda rahim dokusu vajina açıklığından düşer. Bu artık rahatsızlığın en ileri evrede olduğunu gösterir.

Rahim Sarkması Nasıl Tedavi Edilir?

Rahim sarkmasının çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemlerin etkinliği sarkmanın derecesine göre değişiklik göstermektedir. Sarkmanın çok az olduğu ve belirtilerin olmadığı durumlarda en sık tercih edilen yöntem Kegel egzersizleridir. Kegel egzersizleri ile pelvik taban kasları güçlendirilebilmektedir. Ancak bu egzersizlerin işe yaraması için düzenli bir şekilde yapılmaları gerekmektedir.

Rahim sarkmasının ileri seviyede olduğu durumlarda ise kegel egzersizlerinin yapılması yetersiz kalmaktadır. Rahim sarkmasının ileri seviyelerinde rahim sarkması ameliyatı tek çözümdür. Rahim sarkması ameliyatı iki şekilde yapılmaktadır. Rahmin alındığı ameliyatlara histerektomi adı verilmektedir. Tedavi seçenekleri arasında hastalığın durumu ve seyrine göre farklı yöntemler uygulanabilir. Cerrahi olarak histerektomi ameliyatı vajinal ya da abdominal yapılmaktadır. Ancak bu ameliyat sonrasında hastaların gebelik şansı bulunmamaktadır. Bu nedenle histerektomi ameliyatı çocuk sahibi olan ve ileride çocuk sahibi olmayı düşünmeyen hastalara tavsiye edilmektedir. Histerektomi dışında bir de rahim alınmadan yapılan operasyon bulunur. Bu operasyonda rahim pelvik bölgeye mesh adı verilen yapay doku benzeri materyal ile asılır. Rahim asma işlemi de histerektomi de olduğu gibi vajinal ya da abdominal gerçekleştirilebilmektedir. Rahim asma ameliyatının sağladığı en büyük avantaj hastaların daha sonra hamile kalma şansının bulunmasıdır.

Rahim sarkması hakkında daha fazla bilgi almak için Youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.