diğer-kadin-kanserleri
KADIN KANSERLERİ

Kadın Kanserleri – Diğer Kanserler

Kadın üreme sisteminde meydana gelen kanser türleri kadın kanserleri olarak değerlendirilir. Kanser vücutta bazı hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyüyerek vücudun diğer bölgelerine yayılması şeklinde tanımlanır. İnsanlarda trilyonlarca hücre olduğu göz önünde bulundurulduğu zaman kanserleşmenin vücudun hemen hemen her bölgesinde görülebileceği sonucuna varmak mümkün olur. Normalde insan vücudu hücre ihtiyacı duydukça yeni hücreler oluşturur, bunun için hücreler büyür ve çoğalır. Buna hücre bölünmesi adı verilir. Hücreler yaşlandığında, hasar gördüğünde ya da öldüğünde yeni hücreler bu hücrelerin yerini alır. Bazen bu sırada kırılma yaşanır ve anormal ya da hasarlı hücreler gerekmediği halde büyüyüp çoğalmaya başlar. Bu hücreler dokuda beze şeklindeki tümörleri oluşturur. Tümörlerin bazıları kanserleşirken bazıları kanserleşmez. Kanserli hücreler vücutta çevredeki dokulara yayılır ve istila eder. Tedavi edilmediğinde de daha uzaktaki organları etkilemeye başlar.

Kadınlarda Sık Görülen Kanser Türleri

Kadınlarda en sık görülen kanser türlerinin başında meme kanseri gelmektedir. Kadınlarda kanser vakalarının yaklaşık %25’i meme kanseridir. İkinci en sık görülen kanser türünü ise kolon ve rektum kanserlerinin toplamı (yaklaşık %10) meydana getirmektedir. 3. sırada ise %8.8 görülme oranı ile akciğer kanseri gelmektedir. Meme, kolon-rektum ve akciğer kanseri birlikte kadınlarda görülen kanserlerin neredeyse yarısından (%44.5) sorumludurlar. Kadınlarda en sık görülen dördüncü kanser türü rahim ağzı kanseridir (%6.9). Son olarak kadınlarda en sık görülen beşinci kanser türü ise tiroid kanseridir. Kadınlarda görülen tüm kanser türleri içinde tiroid kanserinin görülme olasılığı %5.1’dir.

diğer-kadin-kanserleri

Kadınlarda Nadir Görülen Kanser Türleri

Kadınlarda bazı kanser türleri oldukça nadir görülmektedir. Bunlardan ilki vajinal kanserdir. Vajinal kanser yaklaşık olarak her 1100 kadından birinde görülmektedir. Vajinal kanser vakalarının yarısından fazlası 60 yaş üzeri kadınlarda meydana gelmektedir. Vajinal kanser uzun süre boyunca herhangi bir belirti göstermeden büyüyebilmektedir. Kadınlarda görülen ikinci nadir kanser türü vulva kanseri’dir. Dış genital bölge kanseri olarak da bilinen vulva kanseri vajinanın dış kısmında meydana gelen kanser türüdür. Yaklaşık olarak her 333 kadından 1’inde vulva kanseri görülmektedir. Hastaların yarısından fazlası 70 yaşının üzerindedir. Gençlerde görülme nedeni genellikle HPV enfeksiyonudur.

Kadın Kanserlerinde Yaş Faktörü

Yaşın ilerlemesi genel olarak kanser riskini de arttırmaktadır. 20 yaşından önce 100.000 kişide 25 civarında olan kanser vakaları 45 – 49 yaş aralığında 100.000’de 350’ye çıkmaktadır. 60 yaş ve üzerinde ise bu oran 100.000’de 1000’den fazladır. Son yıllarda yapılan araştırmalara göre kanser teşhisinde ortalama yaş 66’dır. Kanser vakalarının yarısı 66 yaş ve üzeri yaş grubunu etkilemektedir. Meme kanserinde ortalama yaş 62, kolon kanserinde 67, akciğer kanserinde 71’dir. Ancak herhangi bir yaşta kanser teşhisi konabilmektedir. Çocuklarda ve ergenlerde en sık kemik kanserine rastlanmaktadır. Kemik kanseri vakalarının %25’i 20 yaş ve altı yaş grubunda görülmektedir. Benzer bir şekilde beyin ve diğer sinir sistemi kanserlerinin görülme olasılığı da %12’dir. Genel olarak tüm kanser vakalarının %1’i, 20 yaş ve altında görülmektedir.

Kadın Kanserlerinde Tedavi Yöntemleri

Kadın kanserleri için başlıca tedavi yöntemi ameliyattır. Özellikle kadın üreme organlarında meydana gelen kanserlerde ameliyat oldukça başarılı sonuçlar göstermektedir. En çok tercih edilen ameliyat yöntemi de histerektomidir. Histerektomi ile kanserin meydana geldiği doku alınmaktadır. Bununla beraber histerektomi ile isteğe bağlı olarak tüm üreme sistemi organları da alınabilmektedir. Bu işlem sonrasında tekrar hamilelik meydana gelmez ancak üreme sistemi kanserinin tekrarlama riski sıfıra inmektedir. Bunun dışında radyoterapi ve kemoterapi de diğer kanser tedavisi seçenekleri arasında yer alır. Hastanın genel sağlık durumuna ve kanserin evresine göre tedavi seçeneklerinden biri ya da birkaç tanesi bir arada uygulanabilmektedir. Kanserin vücudun diğer bölgelerine sıçradığı durumlarda cerrahi operasyon sonrasında vücudun diğer bölgelerindeki kanserli hücrelerin de yok edilebilmesi için kemoterapi uygulanabilmektedir. Benzer bir şekilde radyoterapi ile kemoterapi tedavileri de bir arada uygulanabilmektedir. Kemoterapi ile kanserli hücreler radyoterapi tedavisi için daha zayıf hale getirilebilmektedir.

Kadın kanserleri ve jinekolojik onkoloji hakkında daha fazla bilgi için Youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.

Prof. Dr. Çağatay Taşkıran'ın Kadın Kanserleri alanında katıldığı Kongre, Toplantı ve Seminerler...

Online Course on Bowel Surgery for Gynaecological Oncologists 2022

Advanced Course on Surgical Management of Cervical Cancer

Online Course on Bowel Surgery for Gynaecological Oncologists

Esgo.org‘taki tüm kongre ve toplantılarımı görmek için aşağıda bulunan butona tıklayınız.