KADIN KANSERLERİ

Yumurtalık Kanseri

Kanser bir hücrenin kontrol dışı büyümesi ile oluşur. Genellikle vücutta meydana geldiği yer ile isimlendirilir. Daha sonrasında ise vücudun çeşitli yerlerine yayılabilir. Yumurtalık kanseri kadınlarda görülen kanser türlerinden bir tanesidir.

Yumurtalık Kanseri Nedir?

Yumurtalık kanseri yumurtalıktaki hücrelerin anormal büyümesi olarak ifade edilebilir. Hücreler hızla çoğalarak yumurtalığı istila eder ve sağlıklı vücut dokusunu parçalar. Kadın üreme sisteminde iki adet yumurtalık bulunur. Bu yumurtalıklar rahmin her iki yanında yer alır. Yumurtalıklar yaklaşık olarak bir badem büyüklüğündedir. Östrojen ve progesteron hormonları ile beraber aynı zamanda yumurta üretirler. Üretilen yumurta benzer bir şekilde rahmin iki tarafında yer alan fallop tüplerinden geçerek rahme gelir. Karında bu organları çevreleyen dokuya da karın zarı adı verilir.

YUmurtalik-KanseriYumurtalık kanseri yumurtalıklarda görülebildiği gibi fallop tüplerinde ya da karın zarında da görülebilmektedir. Kanseri ilk evrelerinde teşhis edildiğinde oldukça etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Yumurtalıklardaki kanser çeşitli belirtilere neden olur. Bu belirtileri dikkatli bir şekilde takip etmek gerekir.

Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kanseri ilk başta bazı hastalarda herhangi bir belirtiye neden olmayabilmektedir. Bununla beraber, kanserin belirtileri diğer kadın hastalıkları ile de karıştırılabilmektedir. Bu nedenle belirtilerden biri ya da birkaçı birden görüldüğünde vakit kaybetmeden uzman hekime danışmak gerekmektedir.

  • Genel olarak karın bölgesinde şişlik hissedilmesi.
  • Yemek yerken hemen doyma, kilo kaybı, pelvik bölgede rahatsızlık hissedilmesi.
  • Yorgunluk
  • Sırt ağrısı
  • Kabızlık gibi boşaltım sisteminde rahatsızlık oluşturacak sorunlar ya da sık sık idrara çıkma gibi belirtilere neden olur.

Bu noktada vücudunuza dikkat etmeniz ve sizin için ne normal ne değil bunu göz önünde bulundurmanız son derece önemlidir. Bu belirtilerin herhangi birini iki hafta ya da daha uzun süreli gördüğünüzde ve bu durum sizin için normal değilse vakit kaybetmeden uzman hekime danışmanız gerekir.

Yumurtalık Kanseri Teşhisi Nasıl Konur?

Yumurtalık kanseri teşhisi koymak için farklı yöntemler bulunmaktadır. Bunlardan birisi fiziksel muayenedir. Fiziksel muayene esnasında doktorlar bir yandan karına bastırarak vajina içerisinden pelvik organları muayene ederler. Detaylı bir görünüm elde etmek için ultrason ya da bilgisayarlı tomografi gibi gelişmiş görüntüleme yöntemleri tercih edilir. Karın ve pelvis bölgesi incelenerek yumurtalıkların boyutuna, şekline ve yapısına bakılır. Hastalığın teşhisi için yapılabilecek bir diğer işlem de kan tahlilidir. Kişinin genel sağlık durumu hakkında bilgi sahibi olmak için kan tahlili gerekebilmektedir.

Bazı durumlarda kan testi yumurtalık kanserine işaret edebilecek tümör işaretçileri için kullanılır. Örneğin kanser antijen 125 testi (CA 125)  ile genellikle yumurtalıktaki kanser hücrelerinin yüzeyindeki protein gözlemlenebilmektedir. Bu test her ne kadar kesin bir tanı sağlamasa da bazı ipuçları sunabilir. Bunların dışında cerrahi müdahale gerektiren biyopsi ve risk faktörünü belirlemek için genetik testler de uygulanabilmektedir.

Yumurtalık Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Yumurtalık kanseri tedavisinde genellikle cerrahi operasyon ve kemoterapi yöntemleri birlikte uygulanır. Kanserin erken evrelerinde ya da kanser yumurtalıklardan birini etkilediğinde ameliyat ile sadece etkilenen yumurtalık ve fallop tüpü alınır. Bu durumda hastalar tedavi sonrasında çocuk sahibi olabilirler. Ancak yumurtalıkların her ikisinde de kanser görüldüğünde ve kanser henüz vücudun diğer bölgelerine yayılmadığında yumurtalıkların ve fallop tüplerinin ikisi de alınır. Ancak hastanın rahimi bırakılır. Kanserin daha ileri evrelerinde ise yumurtalıkların, fallop tüplerinin, rahmin alınması, yakınlardaki lenf düğümlerinin ve omentumun alınması gerekebilmektedir. Son olarak en ileri evrede mümkün olabildiği kadar çok kanserli hücrenin çıkarılması gerekir. Ameliyattan önce ve sonra kemoterapi tedavisi uygulanmaktadır.

Yumurtalık Kanserinin Evreleri

Yumurtalıklarda ortaya çıkan kanser dört evrede değerlendirilir. Birinci evrede kanser henüz yayılmamışken dördüncü evrede yumurtalıktan uzaktaki dokuları etkilemiştir. Birinci evrede genellikle kanser tek bir yumurtalıkta bulunur. İkinci evrede ise kanser henüz çevredeki lenf düğümlerine ya da organlara bulaşmamıştır ancak yumurtalıklara yakın organlarda görülmektedir. Yumurtalık kanserinin üçüncü evresinde ise rahim ya da idrar kesesi gibi yumurtalıklara yakın organların yanı sıra göbeğin altında lenf düğümlerinde de kanserleşme görülür. Kanserin akciğer gibi uzak organlara sıçradığı durumlarda da hastalık dördüncü evre olarak değerlendirilir.

Yumurtalık Kanseri Tekrarlar mı?

Yumurtalık kanseri başarılı bir şekilde tedavi edilse bile zaman içinde tekrarlayabilmektedir. Ancak bu durum pek çok farklı faktöre bağlıdır. Kanserin tekrarlama riski fark edildiği evreye göre değişiklik gösterir. Birince evre kanserlerde tekrarlama riski %10 civarındadır. İkinci evrede bu oran yaklaşık %30’a çıkar. Üçüncü evrede yumurtalık kanserinin tekrarlama riski %70 ile %90 arasında değişmektedir. Dördüncü evrede ise bu oran %90 ile %95 civarındadır. Kanser tedavisinden sonra mutlaka takip muayenelerini aksatmamak gerekmektedir. Kanserin nüks durumu bu takip muayenelerinde erkenden fark edilebilmektedir.

Yumurtalık kanseri ve kadın kanserleri hakkında daha fazla bilgi almak için Youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.