Laparoskopik Cerrahi

Laparoskopik Rahim Alma Ameliyatı

Laparoskopik histerektomi ya da diğer ismiyle laparoskopik rahim alma ameliyatı, rahmin minimal invaziv bir şekilde alınması işlemidir. Göbek deliği etrafına açılan ufak kesilerden yerleştirilen kamera ve ameliyat ekipmanları sayesinde işlem gerçekleştirilir. Ameliyatı cerrah kameradan gelen görüntü ile yapar. Televizyona yansıtılan bu görüntü büyütüldüğü için operasyon alanının oldukça detaylı bir şekilde görüntülenmesini sağlar.

Bazı laparoskopik rahim alma ameliyatlarında yumurtalıklar alınmaz. Bu gibi durumlarda hastaların ameliyat sonrasında hormon tedavisi görmesine gerek yoktur. Ancak özellikle ailesinde yumurtalık kanseri geçmişi olan ya da yumurtalıklarında kitle olan kadınlarda histerektomi işlemi ile beraber yumurtalıklar da alınabilmektedir

Benzer bir durum rahim ağzı için de geçerlidir. Ameliyat esnasında rahim ağzı bırakılabilir ya da o da rahim ile beraber alınabilir. Sadece rahmin alındığı ameliyatlara parsiyel histerektomi adı verilir. Bu şekilde rahim kanserinin tekrarlama riskinin önüne geçilir. Rahim, rahim ağzı, yumurtalık ve fallop tüplerinin kısacası kadın üreme sistemini oluşturan organların hepsinin alınmasına ise total laparoskopik histerektomi adı verilir.

Laparoskopik Rahim Alma Ameliyatı – Laparoskopik Histerektomi

Rahim ağzının alınmadığı durumlarda ameliyat süresi biraz daha kısa olmaktadır. Rahim ağzı alınmadığında hastaların adet döngüsü zamanında hafif lekelenme görme olasılığı %5 civarındadır. Rahim ağzının alınmadığı durumlarda hastaların düzenli olarak pap smear testini yaptırmaya devam etmeleri gerektirmektedir. Hamilelik düşünmeyen ya da daha önce rahim duvarın veya rahim ağzında prekanseröz hücrelerin görüldüğü durumlarda hastalara total laparoskopik rahim alma ameliyatı tavsiye edilmektedir. Bu sayede hastalığın da gelecek dönemde tekrarlamasının önüne geçilmiş olur.

 

Laparoskopik Rahim Alma (Laparoskopik Histerektomi) Nasıl Yapılır?

Kapalı yöntem histerektomi aynı zamanda anahtar deliği tekniği olarak da bilinmektedir. Ameliyat için açılan kesilerin boyutu nedeniyle bu isimle de anılmaktadır. Üreme sistemindeki organları ve etrafındaki dokuları almak için en ideal yöntemlerden birisidir. Genel anestezi altında gerçekleştirilen laparoskopik histerektomi için laparoskop adı verilen ucunda küçük bir kameranın bulunduğu tüp ve diğer ameliyat ekipmanları karın bölgesine açılan 1 – 2 cm büyüklüğündeki kesiden yerleştirilir. Kamera ameliyat alanının detaylı bir şekilde görülmesini sağlar. Diğer ameliyat ekipmanları ile de rahim, rahim ağzı, yumurtalıklar ve fallop tüpleri dışarı alınabilir. Bunun için rahmin etrafındaki bağların, dokuların ve kan damarlarının rahim ile olan bağlantısı kesilir. Sonrada rahim parçalar halinde vücuttan alınır. İşlem tamamlandıktan sonra ise yapılan kesiler kapatılarak ameliyat tamamlanır.

 

Laparoskopik Rahim Alma Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Laparoskopik rahim alma ameliyatının süresi hastalığın durumuna göre değişiklik göstermektedir. Rahim ile beraber çevredeki diğer dokuların ya da organların alınması durumunda ameliyat süresi daha da uzayabilmektedir. Laparoskopik histerektomi de en uzun süren işlem total histerektomidir. Çünkü bu işlemde rahim ile beraber rahim ağzı, fallop tüpleri ve yumurtalık da alınmaktadır. Sadece rahmin alındığı durumlarda ise operasyon yaklaşık olarak 2 – 3 saat civarında sürmektedir. Laparoskopik yöntemle gerçekleştirilen ameliyatlar genel olarak geleneksel yöntemle yapılan işlemlere göre biraz daha fazla sürmektedir. Diğer taraftan sağladığı avantajlar göz önünde bulundurulduğunda bu farkın çok büyük bir önem arz etmez.

 

Laparoskopik rahim alma ameliyatı (laparoskopik histerektomi)

 

Rahim Alma Ameliyatında Kapalı Yöntemin Avantajları

Kapalı yöntem rahim alma işleminin avantajlarının nedeni açılan kesilerin oldukça küçük olmasıdır. Bu sayede ameliyat esnasında iç organlarda enfeksiyon gelişme riski yok denecek kadar azdır. Açılan kesilerin küçük olması ile beraber hastaların operasyon sonrasında hastanede kalma süresi de oldukça düşüktür. Bu nedenle de hastaların iyileşme süreci oldukça konforlu geçmektedir. Gelenekse ameliyat yöntemlerinde hastaların iyileşme döneminde oturması, yatması, kalkması ya da diğer hareketleri yapması daha zor olmaktadır. Kapalı yöntem ameliyatlar da ise bu problemler neredeyse ortadan kalkmaktadır.

Operasyonun getirdiği avantajlardan bir diğeri de ameliyat sonrası iyileşme sürecinde kesilerin küçük boyutlu olması nedeniyle kanama ya da enfeksiyon kapma riskinin düşük olmasıdır. Geleneksel ameliyatlarda açılan 15 – 30 cm uzunluğundaki kesilerin iyileşme sürecinde son derece dikkatli olmak gerekmektedir. Kesilerin küçüklüğü nedeniyle iyileşme de son derece hızlı gerçekleşmektedir. Laparoskopik histerektomi ameliyatından sonra hastaların günlük hayatlarına ve iş hayatlarına dönmeleri geleneksel ameliyatlara göre çok daha erken gerçekleşmektedir. Son olarak yapılan kesileri 1 – 2 cm olması nedeniyle iyileşme sonrasında yara izi kalması gibi kozmetik kaygılar da laparoskopik cerrahi ile ortadan kalkar. Ameliyattan yaklaşık bir sene sonra ameliyat izleri dışardan bakıldığında belli belirsiz bir seviyeye gelir.

Laparoskopik rahim alma ameliyatı hakkında daha fazla bilgi almak için Youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.

 

Prof. Dr. Çağatay Taşkıran'ın Laparoskopi alanında katıldığı Kongre, Toplantı ve Seminerler...

ENYGO Basic Laparoscopic Skills Course

Esgo.org‘taki tüm kongre ve toplantılarımı görmek için aşağıda bulunan butona tıklayınız.