MYOMLAR

Myomlar

Myomlar rahimde büyüyen, kanserleşmeyen tümörlerin en yaygın görülen türlerinden birisidir. Tüm myomlar belirtiye neden olmaz. Ancak bazıları durumlarda çok şiddetli belirtiler de görülebilmektedir. Miyom birden fazla belirtiye neden olur. Bununla beraber her hastada farklı belirtiler görülebilmektedir. Genellikle küçük ve herhangi bir belirtiye neden olmayan myomların tedavi edilmesine ihtiyaç duyulmaz. Büyük boyutlu ya da günlük hayatı zora sokan belirtilere sahip olanları çeşitli tedavi yöntemleri ile tedavi etmek gerekmektedir. Günümüzde en etkili myom tedavisi, myomektomi adı verilen ameliyattır. Myomektomi ile rahimde meydana gelen kitleler minimal invaziv yöntemler ile vücut dışına alınır. Hala daha myomların oluşma nedeni bilinmemektedir. Myomlar genellikle üreme çağındaki kadınlarda görülmektedir.

Myom Nedir?

Leiomyom olarak da bilinen myom, rahim duvarının kas dokusunda meydana gelen bir kitledir. Bu kitleler genellikle kanserleşmez. Kadın rahmi, ters duran armut şekline benzemektir. Normalde bir rahmin büyüklüğü yaklaşık bir limon kadardır. Hamilelik boyunca bebeğin büyüyüp geliştiği yer burasıdır. Myomlar tek bir kitle olabildiği gibi bir küme halinde de görülebilmektedir. Bu kümelerin boyutları ise 1 mm ile 20 cm aralığında değişir. Hatta 20 cm’den büyük tümör kümelerine de rastlanabilmektedir. Kitleler rahim duvarında, iç kısmındaki boşlukta hatta dış yüzeyinde bile oluşabilmektedir. Myomların boyutu, sayısı ve yerine göre farklı türleri bulunmaktadır.

myomlar-prof-dr-cagatay-taskiran (1)

Myom Türleri Nelerdir?

Rahim içerisinde ve dışında myom oluşabilecek bazı bölgeler bulunur. Myomun meydana geldiği yer ve kitlenin büyüklüğü tedavinin planlanmasında önemli rol oynar. Rahimde farklı yerlerde meydana gelen myomlar farklı isimlere sahiptir. Bu isimler myomların sadece nerelerde meydana geldiğini değil aynı zamanda nasıl tutunduğu hakkında da bilgi sağlar.

Submuköz Myomlar: Hamilelikte bebeğin büyüyüp, geliştiği rahim boşluğunda meydana gelen myomlara submuköz myom adı verilir. Bu miyomlar rahmin boşluğuna doğru büyüme gösterirler.

Intramural Myomlar: Bu myomlar rahim duvarının kendisine tutunur. Intramural myomlar rahim duvarının içinde gelişir.

Subseröz Myomlar: Rahmin dış kısmında büyüyen myomlardır. Bu kitleler rahim duvarının dış kısmına yakın bir şekilde tutunurlar.

Pedinküllü Myomlar:  Saplı ya da pedinküllü olarak adlandırılan bu tür myomlar arasında en az rastlanılan türdür. Pedinküllü myomlar da rahmin dış kısmında gelişir ancak ince bir sap ile rahme tutunur. Görüntüleri bir mantarı andırmaktadır.

Her Myom Tedavi Edilir mi?

Her myomun tedavi edilmesine gerek duyulmamaktadır. Boyut olarak küçük ve herhangi bir şekilde belirtiye neden olmayan myomlarda tedavi yerine bekleme ve izleme yöntemi tercih edilir. Bu durumda düzenli aralıklarla yapılan muayenede myomun durumu takip edilir. Büyüme olup olmadığı kontrol edilir. Zaman içerisinde myomun büyümesi ya da çoğalması durumunda tedavi seçeneği düşünülebilmektedir. Myomun tek tedavi yöntemi ameliyattır. Bazı ilaç tedavileri ile küçülmesi ve semptomların kontrol altına alınabilmesi sağlanabilir.

Myomların Tedavisinde Kullanılan Yöntemler

Myom tedavisi, kitlenin oluştuğu yer, sayısı, büyüklüğü ve hastanın genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterir. Şiddetli ağrının olduğu durumlarda ağrı kesici ilaçlar kullanılabilmektedir. Bununla beraber kanamalar olduğunda doğum kontrol hapları ya da diğer hormon içerikli ilaçlar ile ilaç tedavisi uygulanabilmektedir. Bu sayede belirtiler kontrol altına alınırken myomlar da boyut olarak küçültülmektedir. Bazı durumlarda ise ameliyattan önce ilaç tedavisi ile myomların küçülmeleri sağlanır. Bu sayede ameliyat daha kolay ve güvenli bir biçimde gerçekleştirilir. Bir diğer myom tedavisi yöntemi de myomektomi adı verilen myom ameliyatıdır. Bu işlemde laparoskopik cerrahi ya da robotik cerrahi gibi gelişmiş minimal invaziv yöntemler ile myom vücut dışına alınır. Çocuk sahibi olmayı düşünmeyen ve çok sayıda ya da çok büyük myomların olduğu durumlarda histerektomi ameliyatı da uygulanabilmektedir. Bu yöntemle myom ile beraber rahmin tamamı vücut dışına alınır. Rahmin alınması nedeniyle işlemden sonra gebelik şansı kalmamaktadır. Bu nedenle histerektomi çok tercih edilen bir tedavi yöntemi değildir.

Myomlar Tekrarlar mı?

Myom tedavisinde ameliyattan sonra myomların tekrarlama riski bulunmaktadır. Ancak bu durum kesin olarak tekrarlanacağı anlamına gelmez. Ameliyattan önce myomların küçülmesi için hormon tedavisi uygulanan hastalarda tekrarlama olasılığı biraz daha yüksektir. Bu kitleler rahim duvarında kendiliğinden gelişmektedir. Bu nedenle ameliyat esnasında henüz gelişmemiş ancak rahim duvarı içerisinde olduğu için fark edilmeyen myomlar da olabilmektedir. Yaklaşık 2 – 3 sene sonra bu myomlar gelişerek büyüyebilmektedir. Her ne kadar kesin bir oran olmasa da myom ameliyatından sonraki 5 yıl içinde tekrarlama olasılığı yaklaşık %10 civarında kabul edilir.

Myomlar hakkında daha fazla bilgi almak için Youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.