RAHİM SARKMASI

İdrar Kaçırma

İdrar kaçırma deneyimi istenmeyen bir durumdur. İdrar tutamama, mesane kontrolünün kaybedilmesi sonucu meydana gelir. Genellikle yaşın ilerlemesi ile ortaya çıkar. Ayrıca birden çok vajinal doğum yapmış kadınlarda, aşırı kilolu doğumlarda ve menopoz dönemine girmiş kadınlarda da sıkça rastlanabilmektedir. Günümüzde birçok kişi idrar tutamama şikayetine sahiptir.

Özellikle öksürme ya da hapşırma sonrasında idrar sızıntısı sıkça görülmektedir. Bununla beraber bazı durumlarda idrara çıkma hissi o kadar ani gelir ki hastalar tuvalete gidebilecek vakit bulamaz. Yetişkinlerde idrar tutamamak yaşlanmanın kaçınılmaz sonuçlarından birisidir. Kadınlar arasında idrar tutamama vakaları erkeklere göre daha sık görülür. Her üç kişiden birinde idrar tutamama problemi bulunmaktadır. Bununla beraber 30 – 60 yaşları arasındaki kadınların %30’unda idrar tutamama görülürken erkeklerde bu oran %1 ile %1.5 arasında değişir.

Yetişkinlerde İdrar Kaçırma Tipleri

İdrar tutamamanın çeşitleri vardır. Kendi içerisinde farklı türlere ayrılmaktadır. Bu türlerin farklı nedenleri, karakteristikleri ve  farklı tetikleyicileri bulunur. İdrar tutamamanın tedavisi de türüne göre değişiklik gösterebilmektedir.

İdrar Kaçırma Tipleri

Urge tipi idrar kaçırma:

Urge tipi idrar kaçırmada aniden ve yoğun bir şekilde idrara çıkma isteği gelir. Hatta bu durum o kadar çabuk olur ki hastalar tuvalete yetişemeden idrar kaçırır. Urge tipi idrar tutamama hiperaktif mesaneye bağlı olarak görülebilmektedir.

Stres tipi idrar kaçırma:

Günlük hayattaki sıradan aktiviteleri yaparken meydana gelen idrar kaçırma türüdür. Hapşırma, öksürme, eğilme ya da ağır kaldırma gibi hareketlerden sonra meydana gelen idrar sızıntısına stres tipi idrar kaçırma denir. Pelvik taban kaslarının zayıflaması ve mesaneyi yeterince destekleyememesi nedeniyle görülür.

Taşma tipi idrar kaçırma:

Mesane tamamen boşaltılmadığında taşma tipi idrar tutamama görülebilmektedir. Bu tip, mesanesini hiçbir zaman tamamen boşaltmayan kişilerde görülür. Burada idrar sızıntısı genellikle küçük miktarda damlalar şeklinde olur. Özellikle çoklu doku sertleşmesi, felç ya da diyabet gibi kronik hastalıkları olan kişilerde görülür. Ayrıca prostat genişlemesi olan erkeklerde de taşma tipi idrar sızıntısı meydana gelir.

Mikst tipi idrar kaçırma:

Karma ya da mikst tipi idrar kaçırma, birden fazla idrar tutamama tipinin bir arada görülmesi durumudur. Bu gibi durumlarda ne yaparken idrar kaçırıldığına dikkat etmek gerekmektedir. Bir hastada hem stres tipi hem urge tipi idrar sızıntısı görülebilmektedir. Bu durum mikst tip olarak değerlendirilir.

Yetişkinlerde İdrar Kaçırmanın Sebepleri?

İdrar kaçırmanın birçok farklı nedeni bulunmaktadır. Üstelik bu nedenler kadınlarla erkeklere göre değişiklik gösterebilmektedir. Kısa süreli herhangi bir sağlık duruma bağlı olarak ortaya çıkan türlerde genellikle bu sağlık durumunun giderilmesi ile beraber kaçırma da kendiliğinden ortadan kalkar. Kronik öksürük gibi uzun süreli rahatsızlıklarda idrar sızıntısı görülebilmektedir. Bu gibi kronik durumlarda kronik hastalık tedavi edilse bile kaçırma devam edebilmektedir. İdrar yolları enfeksiyonu, hamilelik, bazı antidepresanların yan etkileri ve kabızlık idrar tutamamaya neden olabilen geçici sağlık durumları arasında yer alır. İdrar yolları enfeksiyonu tedavi edildiğinde ya da doğum gerçekleştiğinde sikayet ortadan kalkar. Kronik kabızlık, pelvik taban bozuklukları, inme, diyabet, menopoz, çoklu doku sertleşmesi gibi rahatsızlıklar ise idrar sızıntısına neden olan kronik hastalardandır.

Yetişkinlerde İdrar Kaçırma Tedavisi Nasıl Yapılır?

İdrar kaçırma tedavisi, sebeplerine göre değişiklik göstermektedir. Çok farklı nedenlerin idrar tutamamaya yol açması nedeniyle tedavi yöntemlerinde de farklılaşmaların olması normaldir. Bir ilacın yan etkisi olarak ortaya çıkan idrar tutamama, ilacın kullanımının bırakılması problemin de ortadan kalkmasını sağlar. Mesane kaslarını stabil hale getirerek kaçırmayı önleyen ilaçlar bulunduğu gibi mesane kaslarını rahatlatarak tamamen boşalmasına yardımcı olan ve mesanenin hacminin artmasını sağlayan ilaçlar da bulunmaktadır. Genel olarak ilaç tedavisi, idrar tutamama probleminde yüz güldürücü sonuçları elde edilmesini sağlar.

Taşma tipi idrar kaçırma problemi olan kişilerde tuvaleti tutma alışkanlığı kazanmak da bir tedavi yöntemi olarak kabul edilir. Kegel egzersizleri ile pelvik taban kaslarının güçlendirilmesi problemin giderilmesinde yardımcı olabilmektedir. Diğer tedavi yöntemleri işe yaramadığında idrar tutamama ameliyatı en etkili tedavi yöntemidir. Sentetik mesh materyal üretra altına destek sağlanarak problemin önüne geçebilmektedir. Bu işlem stres tipi idrar sızıntısı rahatsızlığında etkili bir tedavi yöntemidir. Ayrıca mesanenin üretraya bağlandığı boyun kısmına uygulanacak süspansiyon ile bölge desteklenebilmektedir. Bu sayede kişinin sosyal yaşamını oldukça olumsuz etkileyen bu problemin önüne geçilebilir.

Yetişkinlerde idrar tutamama şikayetleri ve tedavileri hakkında daha fazla bilgi almak için Youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.