Laparoskopik Myomektomi
MYOMLAR

Laparoskopik Myomektomi – Kapalı Miyom Cerrahisi

Laparoskopik myomektomi, rahimde meydana gelen myomların küçük kesilerden dışarı alınarak tedavi edilmesidir. Laparoskopik myomektomide rahim alınmaz. Bu nedenle özellikle gelecekte bebek sahibi olmayı düşünen hastalar için en etkili tedavi yöntemidir.

Miyomlar, üreme çağındaki kadınlarda en sık rastlanılan iyi huylu tümörlerin başında gelir. Özellikle üreme çağının ortasında ve ortasını geçmiş kadınlarda miyomlara daha sık rastlanır.

Miyom her zaman belirti göstermeyebilir. Üstelik küçük ve az sayıda miyom olan hastalarda çok şiddetli belirtiler görülebilirken, büyük ya da çok sayıda miyom olan kadınlarda herhangi bir belirti meydana gelmeyebilir. Sık görülen belirtilerin arasında, adet döneminde aşırı kanama, kronik kasık ağrısı, sık sık idrara çıkma ve kısırlık durumlar yer alır. Miyom tedavisi hastanın genel sağlık durumuna, miyomların yerine, büyüklüğüne, sayısına ve belirtilerin şiddetine göre değişiklik gösterebilmektedir. Günümüzde en kesin tedavi yöntemi miyom ameliyatıdır. Myomektomi olarak adlandırılan bu ameliyat ile hastaların miyomları vücut dışına alınır. Laparoskopik myomektomi ameliyatında başarı oranı olukça yüksektir. Halk arasında kapalı yöntem olarak bilinen laparoskopik miyom ameliyatı beraberinde birçok avantajı da getirir.

Laparoskopik Myomektomi Nasıl Yapılır?

Hastanın alt karın bölgesine açılan 3 – 4 küçük kesiden yerleştirilen kamera ve ameliyat aletleriyle yapılan operasyonda hastanın vücuduna minimum seviyede müdahale edilir. Uzman cerrah kamera ile myomun yerini belirledikten sonra ameliyat aletleriyle etraftaki dokularla olan ilişkisini keser ve vücut dışına alır. Uzman doktorun operasyon alanını daha iyi görebilmesi için karın boşluğuna karbondioksit gazı verilir. Bu işlem genel anestezi altında tamamlanmaktadır.

laparoskopik-myomektomi-kapali-miyom-cerrahisi

Laparoskopik miyomektomide gelişmiş kameralar sayesinde ameliyat alanı detaylı bir şekilde kontrol edilebilmektedir. Bu sayede myomların çevresinde yer alan sağlıklı dokularda hasar oluşumu riski minimumdadır. Operasyonun 1 – 2 cm büyüklüğündeki kesilerden yapılması nedeniyle ameliyat esnasında kanama meydana gelmesi riski de çok düşüktür. İlk olarak 1979 yılında yapılan laparoskopik myomektomi ameliyatı günümüzde myom tedavisinde altın standart olarak kabul edilir.

Laparoskopik Myomektomi Kimlere Yapılır?

Laparoskopik miyomektomi ameliyatı tüm myom şikayeti olan hastalara uygulanamamaktadır. Laparoskopik miyomektomi genellikle en büyük miyomun 10 cm’den büyük olmadığı durumlarda tercih edilir. Özellikle pedinküllü miyomlar laparoskopik yöntemle çok kolay bir şekilde alınabilmektedir. Ayrıca birçok rahmin dış yüzeyinde meydana gelen subseröz ya da rahim duvarı içerisinde meydana gelen intramural miyomlar da çok kolay bir şekilde alınabilmektedir. Ancak bazı durumlarda daha büyük ya da daha fazla sayıda miyomda da uygulanabilmektedir.

Kapalı miyom ameliyatı genellikle üç saatten kısa sürmektedir. Ancak ameliyat süresi miyomların sayısına, büyüklüğüne ve yerine göre değişiklik gösterir. Miyomların büyük olduğu bazı hastalarda ameliyat öncesinde hormon enjeksiyon ya da ilacı ile miyomların boyutunun küçülmesi sağlanabilmektedir. Bu sayede laparoskopik myomektomi daha kolay bir şekilde gerçekleştirilir. Laparoskopik miyomektominin uygulanamadığı durumlarda ise histeroskopik miyomektomi ve açık miyomektomi yöntemleri tercih edilir.

Laparoskopik Myomektomi İyileşme Süreci

Laparoskopik myomektomi, minimal invaziv bir yöntem olduğu için genellikle hastalar operasyondan 24 saat sonra taburcu edilirler. Genel anestezinin etkisi geçtikten sonra ameliyat bölgesinde ağrıların olması son derece normaldir. Bu ağrılar, ağrı kesiciler ile kolay bir şekilde kontrol altına alabilir. Ayrıca bir süre boyunca lekelenme ya da hafif vajinal kanama da görülebilmektedir. Operasyon için karın boşluğuna verilen karbondioksit gazı bir süre omuzda ya da sırtta ağrıya neden olabilmektedir. Hastalar operasyondan sonra normal bir şekilde beslenmeye dönebilirler. Her ne kadar yorgunluk hissi olsa da kan  pıhtılaşmasını önlemek için hareket etmek gerekmektedir.

Laparoskopik ameliyatın en büyük avantajlarından bir tanesi iyileşme döneminin oldukça konforlu geçmesidir. Kesiler oldukça küçük olduğu için iyileşme sürecinde kanama, açılma ya da enfeksiyon riski açık ameliyatlara göre daha düşüktür. Ayrıca oturma, kalkma, yatma ya da yürüme gibi günlük fiziksel aktiviteleri de yerine getirmek daha kolay olmaktadır. Ameliyattan sonraki haftada hastaların ağır kaldırmaktan kaçınması gerekmektedir. Ameliyat bölgesini ovmamak şartıyla ameliyattan birkaç gün sonra duş almak mümkündür. Genellikle ilk haftanın sonunda ameliyat sonrası muayene gerçekleştirilir. Bu muayene esnasında varsa dikişler de alınır. Laparoskopik ameliyat sayesinde gündelik hayata ve iş hayatına dönmek daha kolay olmaktadır.

Laparoskopik myomektomi ve diğer kapalı cerrahi yöntemler hakkında daha fazla bilgi almak için Youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.