anormal-smear
KADIN KANSERLERİ

Anormal Smear – HPV – Kolposkopi

Pap smear testi kadınlarda rahim ağzı kanserini ya da kanserleşebilecek hücreleri teşhis etmeye yarayan bir test türüdür. Anormal smear sonucu hakkında detaylı bilgiyi sayfanın devamında bulabilirsiniz. Smear testi ile rahim ağzı kanseri erken evrede fark edilebilmektedir. Adetin son gününden 10 – 20 gün sonra gerçekleştirilen test oldukça basittir ve herhangi bir ağrıya neden olmaz. Test rahim ağzı bölgesinden hücre alınması ile gerçekleştirilir.

Anormal Smear Nedir?

Anormal smear sonucu alınan örneklere yapılan değerlendirmede anormal hücrelere rastlandığı anlamına gelmektedir. Ancak bu hücreler direkt kanser öncüsü olarak yorumlanamaz. Rahim ağzı veya vajinada meydana gelen enfeksiyonlar da smear testi sonucunun anormal çıkmasına neden olabilmektedir. Bu noktada rahim ağzının daha detaylı değerlendirilmesi gerekir. Kolposkopi ve gerekirse biyopsi işlemi ile rahim ağzında kanser öncesi değişiklikler olup olmadığı kontrol edilir. Smear testinin sonucunun anormal olması oldukça yaygındır. Günümüzde sonucu anormal gelen smear testlerinin çok azında kanser belirlenmektedir

anormal-smear

Anormal Smear Sonucu Nasıl Yorumlanır?

Anormal smear sonucu rahim ağzından alınan hücre örneklerinde orada olmaması gereken hücrelerin fark edilmesi durumunda çıkar. Bu sonuç doğrultusunda yapılmadıysa rahim ağzında HPV testinin de yapılması gereklidir. Birçok kişide saptanan HPV virüsünün 100’den fazla türü mevcut olup bunların çok azı rahim ağzı kanserine sebep olurlar.

HPV Nedir? HPV Testi Nasıl Yapılır?

Kısaca HPV olan human papilloma virüs cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan bir tanesidir. Bazı HPV virüsü türleri ciltte ya da mukus tabakasında siğillerin oluşumuna neden olur. Bazı türleri ise kansere neden olmaktadır. HPV kaynaklı kanser genellikle rahim ağzı bölgesinde görülür. Ancak anüs, penis, vajina, vulva ya da nazofarinkste de (boğazın arka tarafı)  HPV enfeksiyonuna bağlı kanserleşme görülebilmektedir. Smear gibi rahim ağzından sürüntü ile alınan hücrelere HPV testi yapılmasıyla varlığı ve tipi belirlenir.

HPV Belirtileri Neledir?

Çoğu durumda HPV enfeksiyonu daha siğillere neden olmadan bağışıklık sistemi tarafından yok edilir.

  • Virüsün türüne göre farklı şekillerde siğiller meydana gelebilir.
  • Genital bölgede meydana gelen siğiller genellikle düz ya da küçük sivilce şeklinde olmaktadır.
  • Kadınlarda genel olarak vulvada, rahim ağzında ya da anüs bölgesinde görülür.

HPV belirtileri bulaştığı yerde görülmektedir. Sadece genital bölgede değil elde ya da yüzde siğile neden olan HPV türleri de bulunmaktadır.

HPV Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

HPV kaynaklı siğiller özellikle çocuklarda çoğu zaman bir tedaviye ihtiyaç duymadan kendiliğinden yok olur. Virüs için geçerli bir tedavi yöntemi yoktur. Daha sonraları vücudun farklı bölgelerinde tekrar görülebilmektedir. HPV tedavisi virüsün bulaştığı yere göre değişiklik göstermektedir. Hastalığın yayılmasını önlemek için meydana gelen siğiller yok edilmektedir. Bunun için ilaç tedavisi ya da krioterapi, lazerle siğil tedavisi, trikloroasetik asit ya da elektrokoterizasyon gibi cerrah işlemler uygulanmaktadır.

HPV Kimlerde Görülebilir? Bulaşıcı Mıdır?

HPV virüsü vücuda bir açıklıktan girmektedir. Virüsün vücuda girişi açık bir yaradan olabildiği gibi cinsel yolla da gerçekleşebilmektedir. Virüs sonucu meydana gelen siğiller de dokunma ile bulaştırılabilmektedir. Birçok kişi hayatının bir bölümünde HPV virüsü ile karşılaşmıştır. Ancak bunların büyük bir çoğunluğunda daha belirtiler bile meydana gelmeden virüs, bağışıklık sistemi tarafından yok edilir. Ciltteki yaralar, birden fazla cinsel partner, yaş, zayıf bağışıklık sistemi gibi birçok risk faktörü bulunmaktadır.

Kolposkopi Nedir?

Kolposkopi, genital bölgede yapılan bir muayenedir. Bu işlem kolposkop adı verilen özel bir cihaz ile gerçekleştirilir. Son derece basit ve güvenli bir işlemdir.

Kolposkopi Nasıl ve Kimlere Yapılır?

Kolposkopi işlemi anormal smear testi sonucu olduğunda, genital bölge muayenesi sırasında anormalliğe rastlandığında veya HPV testi pozitif geldiğinde gerçekleştirilir. İşlem kolposkop adı verilen bir özel bir ekipman ile yapılmaktadır. Uzman doktor kolposkop ile rahim ağzı, vajina ve vulva bölgesini inceler.

Kolposkopi İşlemi Ne Kadar Sürer?

Kolposkopi işlemi oldukça basit ve hızlı gerçekleştirilir. Hastanın durumuna bağlı olarak 5 – 10 dakika kadar sürmektedir. Kolposkopide, smear testinde olduğu gibi hücre örneği alınmaz. Kısa süren kolay bir işlem olduğu için öncesinde herhangi bir şekilde anestezi uygulamasına gerek duyulmaz.

Kolposkopi Sonucu Nasıl Değerlendirilir?

Muayene esnasında bir ya da birden fazla şüpheli bölge olduğunda biyopsi gerekebilmektedir. Doku örnekleri genelde rahim ağzından ya da vajinal bölgeden alınır. Rahim ağzından doku örneği alınırken genellikle bir acı ya da ağrı hissi oluşmaz ancak bazı hastalar kasık bölgesinde baskı hissedebilir. Vajinal biyopside ise hafif bir acı görülebilmektedir ancak biyopsi öncesinde anestezik kremler ile bölge uyuşturulur. Biyopsi sonucunda bölgede düşük dereceli lezyonların görülmesi halinde hasta genellikle takip edilir. Yüksek dereceli lezyona rastlandığında ise leep veya konizasyon ile rahim ağzındaki bozulmuş dokular çıkarılır.

Anormal Smear – HPV – Kolposkopi hakkında daha fazla bilgi almak için Youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.

Prof. Dr. Çağatay Taşkıran'ın Kadın Kanserleri alanında katıldığı Kongre, Toplantı ve Seminerler...

Online Course on Bowel Surgery for Gynaecological Oncologists 2022

Advanced Course on Surgical Management of Cervical Cancer

Online Course on Bowel Surgery for Gynaecological Oncologists

Esgo.org‘taki tüm kongre ve toplantılarımı görmek için aşağıda bulunan butona tıklayınız.