Laparoskopik Cerrahi

Laparoskopik Rahim Sarkması Ameliyatı

Rahim sarkması ameliyatından bahsetmeden önce rahim sarkmasına neden olan faktörleri değerlendirmek gerekir. Pelvik zemin kaslarının ve ligamentlerinin güçsüzleşmesi ve rahme yeterince destek sağlayamaması durumunda rahim sarkması meydana gelmektedir Rahim sarkması hemen hemen her yaşta görülebilmektedir ancak genellikle birden fazla normal doğum yapmış kadınlarda menopoz sonrasında ortaya çıkmaktadır. Rahim sarkmasının hafif olduğu durumlarda genellikle tedavi ihtiyacı oluşmaz. Ancak sarkmanın aşırı olduğu durumlarda rahatsızlık hissi ortaya çıkar ve hastalar günlük aktivitelerini yerine getirmekte zorlanmaya başlar. Bu gibi durumlarda tedavi gerekmektedir.

Rahim sarkması ilk başta pek belirtiye neden olmaz ancak şiddetli olduğu durumlarda pelvik bölgede ağırlık hissi, idrar kaçırma, kabızlık, vajina da his kaybı ya da gevşeklik hissi gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler sabah saatlerinde hafifken günün ilerleyen saatlerinde giderek şiddetlenir. Rahim sarkmasının tedavi yöntemlerinden birisi de rahim sarkması ameliyatı yapılmasıdır.

Rahim Sarkması Ameliyatında Kapalı Teknik Nasıl Yapılır?

Günümüzde rahim sarkması ameliyatları farklı teknikler ile gerçekleştirilmektedir. Bazı durumlarda birden fazla yöntemin aynı anda kullanılması da gerekebilmektedir. Vajinal yaklaşımda operasyon vajinadan girilerek yapılmaktadır. Geleneksel yaklaşımda ise karın bölgesinde vücudun enine ya da boyuna doğru yapılan tek bir büyük kesiden ameliyat gerçekleştirilir. Bunun dışında rahim sarkması ameliyatı bir de laparoskopik olarak yapılabilmektedir.

laparoskopik-rahim-sarkmasi-ameliyati

Kapalı rahim ameliyatı olarak da bilinen bu yöntemde karın bölgesine ve göbek deliği çevresine atılan 3 – 4 adet kesiden yapılır. Bu kesilerin boyutu ise 3 – 5cm civarındadır. Bu nedenle kapalı rahim ameliyatı adını almıştır. Karın bölgesinden yapılan kesilerden laparoskop adı verilen, ucunda ışık ve kamera bulunan tüp ile beraber ameliyat aletleri yerleştirilerek operasyon yapılmaktadır. Rahim vajinaya doğru sarktığı ve alt vajina duvarına değdiği durumlarda posterior kolporafi ile birlikte gerçekleştirilebilmektedir. Vajina duvarına üçgen ya da pırlanta şeklinde kesi yapılarak fazla cilt dokusu alınır ve alttaki güçlü dokular dikişler ile bir araya getirilir. Bu sayede vajinadaki baskı hissi de ortadan kaldırılır.

Laparoskopik Rahim Sarkması Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Laparoskopik rahim sarkması ameliyatı süresi hastadan hastaya göre değişiklik göstermektedir. Bunda sarkmanın miktarı da etkili olmaktadır. Ayrıca bazı hastalarda rahim sarkması ile beraber idrar kesesi, üretra, küçük bağırsak ya da rektum sarkması da görülebilmektedir. Bu gibi durumlarda ameliyatın süresi daha da uzamaktadır. Rahim sarkması ameliyatı tek başına 2 – 3 saat kadar sürebilmektedir. Kişi özelinde planlanan ameliyatlarda ortalama süre planlama aşamasında daha net bir şekilde belirlenir.

Laparoskopik Rahim Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Kapalı rahim sarkması ameliyatından sonra hastalar yaklaşık bir gün içerisinde taburcu edilmektedir. Geleneksel ameliyatta bu süre 3 – 4 günü bulabilmektedir. Operasyon esnasında iç organların daha rahat bir şekilde görüntülenebilmesi için karın boşluğuna karbondioksit gazı verilmektedir. Bu nedenle operasyon sonrasında omuz ya da sırt bölgesinde ağrıların olması normaldir. Hastaların ilk bir hafta dinlenmeleri ve hafif yürüyüşler yapmaları tavsiye edilmektedir. Bu süreçte ağır kaldırmaktan ya da karın bölgesini zorlayacak hareketlerden kaçınmak gerekmektedir. Bir haftanın sonunda ise yavaş yavaş gündelik hayata dönüş mümkün hale gelmektedir. Bu dönemde uzman doktorun tavsiyelerine harfiyen uymak gerekmektedir.

Rahim Sarkması Ameliyatında Laparoskopik Yöntem Avantajları

  • Laparoskopik yöntemde ameliyat tek ve büyük bir kesi yerine 3 – 4 tane çok daha küçük kesi ile yapılmaktadır. Bu sayede hem ameliyat esnasında hem de sonrasında önemli avantajlar elde edilmektedir.
  • Ameliyat esnasında kanama ya da enfeksiyon oluşma riski son derece düşüktür.
  • Ameliyat kesiler küçük olduğu için hastalar çok daha kısa sürede taburcu olabilmektedir.
  • Geleneksel yöntemde vücudun enine ya da boyuna doğru açılan 15 – 30 cm uzunluğundaki kesiler iyileşme döneminde hareketliliği daha zor hale getirmektedir. Ancak laparoskopik yöntemde hastalar oturma, kalkma, yatma ya da yürüme gibi aktiviteleri daha kolay bir şekilde yerine getirebilmektedir.
  • Geleneksel yöntemde operasyon sonrası ameliyat alanında zorlanmaya bağlı kanama, açılma ya da yaranın enfeksiyon kapma riski daha yüksektir. Ancak laparoskopik yöntemde kesiler oldukça küçük olduğu için komplikasyon oluşma riski de daha azdır.
  • Hastaları ameliyat konusunda endişelendiren bir diğer konu da estetik kaygılardır. Kapalı ameliyatlarda açılan kesilerin 3 – 5cm boyutunda olması nedeniyle çok daha küçük bir iz olmaktadır. Bu izler ameliyattan yaklaşık bir sene sonra ise dışarıdan bakıldığında fark edilemeyecek hale gelmektedir.

Rahim sarkması hakkında daha fazla bilgi almak için Youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.