robotik-cerrahi-nedir-prof-dr-cagatay-taskiran (1)
Robotik Cerrahi

Robotik Cerrahi

Geleneksel açık ameliyatların aksine minimal invaziv cerrahi doktorların vücuda en az seviyede müdahale ederek ameliyatı yapmasını sağlıyor. Bu sayede ameliyat sonrasında daha az ağrı, daha az komplikasyon meydana geliyor ve hastalar daha kısa sürede hastaneden taburcu ediliyor. Laparoskopi, günümüzde en sık uygulanan ve en bilinen minimal invaziv yöntemlerin başında gelmektedir. Birkaç tane ufak kesiden yerleştirilen kamera ve ameliyat ekipmanları ile işlemler yapılır. Bu sayede doktorlar vücutta büyük bir ameliyat kesisine ihtiyaç duymazlar. Laparoskopi ameliyatları bu nedenle kapalı ameliyat olarak da bilinmektedir.

Minimal invaziv ameliyatların bir diğer yaygın türü de robotik cerrahidir. Robotik cerrahi de doktorlar çok daha karmaşık işlemleri, daha düşük hata payı ve daha yüksek esneklikle gerçekleştirebilmektedir. Ayrıca robotik cerrahi ameliyatı gerçekleştiren doktora daha fazla kontrol sağlamaktadır. Robotik sistem etkinliği sayesinde minimal invaziv cerrahi yöntemlerin getirdiği kısıtlamaların üstesinden gelebilmektedir.

Robotik Cerrahi Nedir?

Robotik cerrahi minimal invaziv cerrahinin en gelişmiş yöntemlerinden bir tanesidir. Bilgisayar tarafından kontrol edilen robot kollar cerrahların yapamayacağı manevraları yapabilmektedir. Bununla beraber cerrahların yapabildiği işlemleri ise çok daha hassas ve keskin bir şekilde yapmak mümkün olmaktadır. Son derece ince ve hassas robot kolları sayesinde özellikle vücudun içerisindeki sıkışık alanlarda çalışmak çok daha kolay hale gelir. Hassas kolların bir diğer özelliği de geri bildirimli kontrollü hareketlerdir. Bu sayede insan eliyle yapılabilecek hareketlerden çok daha yumuşak şekilde işlem yapılmasının önü açılır. Robotik cerrahi ile bu sayede ameliyat esnasında çevre dokulara zarar verme olasılığı minimuma inmektedir.

Robotik cerrahide uzman cerrah robot kolları kenarda bulunan özel bir konsoldan yönlendirir. El ve ayak kontrolleri ile ucunda cerrahi ekipmanların olduğu robot kollar son derece hassas bir şekilde uzaktan yönetilebilmektedir. Robot kollardan birinde yer alan küçük 3D kamera, çok ufak bir kesiden vücuda yerleştirilerek ameliyat alanının görüntüsünü konsola iletir. Bu kamera büyütülmüş ve detaylı bir görünüm ile beraber 360 derecelik bir görüş açısı sağlamaktadır. İkinci bir uzman doktor ya da ameliyathane uzmanı hastanın yanında cerrahi aletlerin başında durmaktadır. Robot cerrahin hareketlerini gerçek zamanlı olarak ancak boyut olarak düşürerek uçlara aktarır. Bu yüksek hassasiyet ve kontrol için gereklidir. Örneğin uzman cerrahın robot kontrolcüsü ile yaptığı 4 cm’lik hareket robot kollarında 1 cm olarak gerçekleşir. Bu da ameliyatın son derece keskin bir şekilde yapılabilmesine olanak sağlar.

robotik-cerrahi-nedir-prof-dr-cagatay-taskiran (1)

Robotik Cerrahi Hangi Ameliyatlarda Kullanılır?

Robotik cerrahi, laparoskopik cerrahiye oldukça benzerdir. Laparoskopik cerrahi gibi oldukça küçük kesilerden yapılan ameliyat sadece robotik kollar ile yapılmaktadır. Günümüzde laparoskopik cerrahinin kullanılabildiği hemen hemen her operasyonda robotik cerrahiden de yararlanılabilmektedir. Koroner arter by-pass, safra kesesi ameliyatı, kalça protezi, histerektomi, böbrek alınması, mitral kapak tamiri, pyeloplasti, piloroplasti, prostektomi, kistektomi ya da tüp ligasyonu gibi ameliyatlar ile beraber birçok operasyon robotik cerrahi ile gerçekleştirilebilmektedir. Ayrıca kan damarları, sinirler ya da önemli vücut organları gibi hassas noktalardaki kanser dokusunu kesmek için de robotik cerrahiden yararlanılabilmektedir.

Robotik Cerrahinin Avantajları Nelerdir?

Robotik cerrahi beraberinde birçok avantajı da getirmektedir. Hastalar çok daha kısa sürede taburcu edilebilmektedir. Bu yöntemde ameliyat çok küçük kesilerden yapıldığı için operasyon sonrası cerrahi travma ve ameliyat izi minimum seviyede olmaktadır. Operasyon sonrasında ameliyat yerinde enfeksiyon, kanama ya da açılma riski oldukça düşüktür. Ameliyattan yaklaşık bir yıl sonra ameliyat izleri dışarıdan bakıldığında fark edilemeyecek seviyeye gelmektedir. Ayrıca geleneksel cerrahi yöntemlerine göre çok daha hızlı bir şekilde iyileşme elde edilmektedir.

Ameliyat kesileri küçük olduğu için hastalar oldukça konforlu bir iyileşme dönemi geçirir. Geleneksel yöntemde yapılan büyük ameliyat kesilerinde oturma, kalkma ya da yatma gibi günlük aktiviteler bile oldukça zor bir şekilde yapılırken kesilerin küçük olması nedeniyle hastalar iyileşme döneminde daha rahat hareket edebilmektedir. Robotik ameliyat ile kolların hassasiyeti de ameliyatın çok daha güvenli bir şekilde yapılmasını sağlamaktadır. Ameliyat kesileri çok küçük olduğu için ameliyat esnasında kanama ya da enfeksiyon riski çok düşüktür. Bununla beraber robot kollar insan ellerinin yapamayacağı hareketleri yapabilmektedir. İnsan bileğinin dönüş açısı oldukça sınırlıyken robot kollarda 500 dereceden fazla dönüş sağlanabilmektedir. Bu şekilde hassas bir çalışma ile ameliyat esnasında çevre dokulara da minimum düzeyde zarar verilir.

Robotik cerrahi hakkında daha fazla detay için Youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.