Laparoskopik Cerrahi

Laparoskopik Yumurtalık Kisti Ameliyatı

Laporoskopik yumurtalık kisti ameliyatından bahsetmeden önce yumurtalık kistlerini tanımlamak gerekir. Normal yapısı gereği aslında yumurtalığın kendisi de yarı kistik yapıdadır. Çoğu yumurtalık kisti, foliküllerin oositi serbest bırakamadığı ve bunun sonucunda düzensiz yumurtlama olduğu zaman meydana gelir. Foliküler hücreler sıvı salgılamaya ve kist haline gelen folikülü genişletmeye devam eder. Oluşan kistler genellikle kendiliğinden çözülür ve kaybolur. Bazıları ise varlığını sürdürmeye devam eder. Zaman içerisinde kaybolmayan kistler cerrahi müdahale ile alınmaktadır. Bu işlem halk arasında kapalı ameliyat olarak da bilinen laparoskopik yumurtalık kisti ameliyatı ile yapılır.

 

En sık karşılaşılan üç tip yumurtalık kisti bulunmaktadır. Bu kistler iyi huyludur ve kanserleşmez.
 

Fonksiyonel kistler, matür kistik teratomlar ve endometriomalar üç kist türü olarak ifade edilir. Fonksiyonel kistler genellikle üreme çağındaki kadınlarda görülür ve foliküler ya da corpus luteum kökenlidir.

Matür kistik teratomalar aslında kısmen kistik olan geri hücreli tümörlerdir. Geniş bir yaş aralığına sahip olsa da %70’i üreme döneminde görülmektedir. Basit kistlerin aksine matür kistik teratomalar kendiliğinden çözülmezler. Bu nedenle cerrahi müdahale gerekmektedir.

Endometriomalar ise hormonal olarak aktif ve adet döngüsü dönemindeki hormonal değişikliklere cevap veren bir kist türüdür. Neden kaynakladığı pek bilinmeyen bu kist türü zaman içerisinde oldukça yavaş gelişir.

Laporoskopik Yumurtalık Kisti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Yumurtalık kisti ameliyatı genel anestezi ile gerçekleştirilir. Bu sayede hastalar ameliyat boyunca herhangi bir şey hissetmez. Göbeğin hemen altına operasyon alanını detaylı bir şekilde gösterecek olan laparoskop yerleştirilir. Laparoskopun ucunda alanı aydınlatan bir ışık ve operasyon alanını gösteren bir kamera bulunur. Operasyon alanının daha iyi görülebilmesi için karın içerisine karbondioksit gazı pompalanmaktadır. Ucunda ışık ve kamera yer alan laparoskop ile kist bulunduktan sonra ameliyat ekipmanının yerleştirileceği kesiler açılır. Bu kesilerden yerleştirilen ekipmanlar ile kist çıkarılır. Kanser bulunduğu durumlarda ise her iki yumurtalık da benzer bir şekilde alınabilmektedir. Operasyon tamamlandıktan sonra laparoskop ve ekipmanlar alınarak açılan kesiler kapatılır.

Yumurtalık Kisti Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Laparoskopik kist ameliyatı, hastadan hastaya değişiklik göstermektedir. Ancak genel olarak yumurtalık kisti ameliyatı 1 – 2 saat civarında sürebilmektedir. Diğer taraftan yumurtalıkların da alındığı daha komplike operasyonlarda ise bu süre daha da uzayabilmektedir. Ameliyatın süresiyle ilgili planlanma aşamasında daha somut tahminler elde edilebilmektedir.

Laparoskopik Yumurtalık Kisti Ameliyatı İyileşme Süreci

Operasyon sonrasında göbek ve karın bölgesinde hafif ağrıların olması son derece normaldir. Ayrıca operasyon esnasında kullanılan karbondioksit gazı yüzünden omuz ve sırt ağrısı da yaygın bir şekilde görülür. Ameliyat sonrasında bir süre hastalarda vajinal akıntı ya da lekelenme de sıkça rastlanılan bir durumdur. Operasyon sonrası yerleştirilen bandajlar yaklaşık 24 saat sonra çıkarılabilir.

Ameliyatın gerçekleştirildiği kesilere yapılan küçük yapışkanlar ya da dikişler genellikle kendiliğinden erir. Hastaların operasyondan sonraki belirli bir süreçte havuza ya da küvete girmemesi gerekmektedir. Duşta ise ameliyat yerlerini ovalamamaya özen gösterilmelidir. Operasyondan sonraki hafta boyunca yorgunluk hissi gayet normaldir. Bu haftada hastaların çoğunlukla dinlenmesi gerekir. Laparoskopik yumurtalık kisti ameliyatı küçük kesilerden gerçekleştirildiği için iyileşme süreci oldukça konforludur.

Yumurtalık Kisti Ameliyatında Laparoskopik Yöntemin Avantajları

Yumurtalık kisti ameliyatında yapılan tüm işlemler 3 – 5 cm uzunluğundaki kesilerden gerçekleştirilir. Bu nedenle ameliyat esnasında kanama ya da enfeksiyon riski oldukça düşüktür. Ameliyat sonrasında ise hastaların hastanede kalma süreleri geleneksel ameliyatlara göre çok daha kısa olmaktadır. Hastaları ise evde daha konforlu bir dinlenme süreci beklemektedir.

laparoskopik-yumurtalik-kisti-ameliyati

Geleneksel ameliyat yöntemlerinde işlemler büyük kesilerden yapıldığı için hastaların evde dinlenirken yatmaları, yürümeleri ya da hareket etmeleri oldukça zor olur. Ancak laparoskopik cerrahinin avantajları sayesinde iyileşme süresince hastalar daha rahat olabilmektedir. Kesi alanlarının çok küçük olması ile ameliyat sonrası oluşabilecek enfeksiyon ya da kanama gibi operasyon sonrası komplikasyon görülme riski de minimuma inmektedir.

Laparoskopik yumurtalık kisti ameliyatı sonrasın da hastaların gündelik hayatlarına ve iş hayatlarına dönmeleri çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Bu sayede hastaların ameliyat sonrası için uzun süre izin almamalarının önünü açar. Operasyondan yaklaşık bir hafta sonra uzman doktorun tavsiyeleri doğrultusunda gündelik hayata geri dönmek mümkün hale gelmektedir. Laparoskopik ameliyatın bir diğer avantajı da ameliyat izinin çok küçük olmasıdır. Ameliyat izi operasyondan yaklaşık bir yıl sonra ise dışarıdan bakıldığında neredeyse hiç belli olmaz.