robotik-rahim-sarkmasi-ameliyati-prof-dr-cagatay-taskiran-webp
Robotik Cerrahi

Robotik Rahim Sarkması Ameliyatı

Robotik rahim sarkması ameliyatı ve avantajlarından bahsetmeden önce rahim ve rahim sarkmasını tanımakta yarar var. Pelvik kasların ve bu bölgeyi destekleyen ligament dokuların zayıflaması ile beraber pelvik bozukluklar ortaya çıkar. Pelvis alt karın bölgesinde tüm pelvik zemin boyunca uzanan bir hamak gibidir. Bu bölge erkeklerde ve kadınlarda idrar kesesi, bağırsak, rektum ve üretrayı tutar. Bununla beraber tuvaletimizi de tutabilmemizi sağlar. Kadınlarda ise bu kaslar ayrıca rahmi de destekler ve vajinal doğumlarda oldukça önemli bir rol oynar. Zaman içerisinde zayıflayarak görevini yerine getirmekte zorlanır. Bunun sonucunda ise çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkar. Bunlardan bir tanesi de rahim sarkmasıdır. Rahim sarkması hemen hemen her yaştan kadında görülebilmektedir. Genellikle birden fazla vajinal doğum yapan kadınlarda görülme olasılığı daha fazladır. Günümüzde rahim sarkması ameliyatı robotik cerrahi ile güvenli bir şekilde yapılabilmektedir.

Rahim Sarkması Ameliyatında Robotik Cerrahi

Rahim sarkması ameliyatında hastalığın durumuna göre iki farklı seçenek bulunmaktadır. Zayıflamış olan pelvik taban sentetik ya da vücudun diğer bölgelerinden alınan dokular ile güçlendirilebilir. Bir diğeri de histerektomi adı verilen rahmin alınmasıdır. Özellikle sarkmanın aşırı olduğu ya da hastaların ileride çocuk yapmayı düşünmediği durumlarda histerektomi tavsiye edilmektedir. Her iki operasyon da robotik cerrahi ile yapılabilmektedir. Robotik rahim sarkması ameliyatı genel anestezi altında yapılır.

robotik-rahim-sarkmasi-ameliyati-prof-dr-cagatay-taskiran-webp

Alt karın bölgesine açılan birkaç adet ufak boyutlu kesiden tüm operasyon tamamlanabilmektedir. Bu kesilerden robot kolların ucundaki kamera ve ameliyat ekipmanları yerleştirilerek pelvik taban güçlendirilebilir ya da rahim dışarı alınabilir. Robot kolların ucunda bulunan hassas ekipmanlar sayesinde operasyon, hastaya minimum müdahale ile tamamlanır. Uzman cerrahi ameliyatı, el ve ayak kontrollerinin bulunduğu konsoldan, oturarak gerçekleştirir. Bu konsolda bulunan ekrana kameranın sağladığı yüksek çözünürlük 360 derecelik görüntü yansıtılır. Bu sayede uzman cerrah son derece hassas bir şekilde çalışabilmektedir.

Robotik Rahim Sarkması Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Rahim sarkması ameliyatının süresi hastadan hastaya göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu farklılık ana kaynağı sarkmanın durumudur. Sarkmanın şiddetli olduğu, pelvik kasların aşırı zayıf olduğu durumlarda operasyon süresi uzayabilmektedir. Bazı durumlarda rahimle berber rektum, idrar kesesi gibi diğer organlarda ya da dokularda sarkmalar da meydana gelebilmektedir. Rahim ile beraber diğer dokuların düzenlenmesi de ameliyatın daha uzun sürmesine neden olur. Genel olarak robotik cerrahi de histerektomi ameliyatı 2 – 3 saat civarında sürer. Ameliyatın planlanma aşamasında ne kadar süreceğine dair daha kesin tahminler yapılabilmektedir.

Robotik Rahim Sarkması Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Robotik rahim ameliyatı sonrasında genellikle hastalar 24 saat içerisinde taburcu edilir. Operasyon sonrasında anestezinin etkisinin geçmeye başlaması ile beraber ameliyat alanında ağrıların başlaması son derece normaldir. Uzman doktor tarafından önerilen ağrı kesiciler ile bu durum kontrol altına alınır. Hastaların kısa süre içerisinde de günlük beslenme alışkanlıklarına dönmelerinde bir sakınca bulunmaz. Ameliyat sonrasında pıhtıların oluşmaması için hastaların hareket etmesi tavsiye edilir. Ameliyat yapılan kesilerden hafif sıvı gelmesi normal olarak karşılanır. Ancak çok fazla akıntı olduğunda, bu akıntılar sıcak ya da kırmızı renkli olduğunda vakit kaybetmeden uzman hekim ile görüşmek gerekir. Rahim sarkması ameliyatı sonrasında, rahatsızlığın neden olduğu belirtiler tamamen ortadan kalkar. Ancak belirtilerin tamamen kalkmaması ya da bir süre sonra tekrar görülme başlaması durumunda hastalar tekrar muayeneye gitmelidir.

Rahim Sarkması Ameliyatında Robotik Yöntem Avantajları

Robotik rahim sarkması ameliyatı hem operasyonu gerçekleştiren cerraha hem de hastaya çok önemli avantajlar sunar. Robotik cerrahide doktor ameliyatı oturarak gerçekleştirir. Uzun saatler ayakta kalmadığı için yorulma ve dikkat dağınıklığı riskleri ortadan kalkar. Robot kolların son derece hassas olması sayesinde cerrah daha etkili ve güvenli bir ameliyat gerçekleştirebilir. Üstelik son derece dar alanlarda çalışma daha kolay olmaktadır. Robot kolların sağladığı üstün manevra kabiliyeti sayesinde çevrede yer alan sinir, damar ya da diğer dokulara zarar verme riski minimumdur. Robotik cerrahinin hastaya sağladığı avantajlar ise hasta sağlığı açısından önemlidir. Ameliyat esnasında ve sonrasındaki iyileşme döneminde kanama, enfeksiyon ya da açılma gibi komplikasyon oluşma riski minimumdur. Ameliyatın oldukça küçük kesilerden yapılması sayesinde hastaların hastanede kalma süresi ve genel iyileşme süresi oldukça kısadır. Kesilerin küçük olması ile büyük bir ameliyat izi kalacak endişesi de ortadan kalkar. Bu sayede ameliyat hastada duygusal bir travmaya neden olmaz.

Robotik cerrahi hakkında daha fazla bilgi almak için Youtube Kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.