robotik-rahim-alma-ameliyati
Robotik Cerrahi

Robotik Rahim Alma Ameliyatları

Rahim alma ameliyatı, jinekolojik rahatsızlıklarda tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Histerektomi olarak adlandırılan bu işlemde sadece rahmin alındığı durumlar olabildiği gibi hastalığa ve hastalığın durumuna bağlı olarak rahim ile beraber rahim ağzı, fallop tüpleri ve yumurtalıklar da alınabilmektedir. Buna ise total histerektomi adı verilir. Günümüzde gelişen teknoloji ile beraber rahim alma ameliyatları robotik cerrahi ile yapılabilmektedir. Robotik rahim alma ameliyatlarında cerrah karın bölgesinde özellikle göbek deliği çevresine açılan kesilerden işlemi yapar. Bu kesilerden yerleştirilen robot kollar sedyenin yan tarafında bulunan konsoldan kontrol edilir. Yakınlaştırılmış 3 boyutlu ve 360 derece görüş alanına sahip kamera sayesinde operasyon oldukça hassas bir şekilde yapılabilmektedir. Robotik rahim ameliyatında daha az ağrı hissi oluşur. Ayrıca ameliyatta aşırı kan kaybı riski de açık ameliyata göre oldukça düşüktür. Hastalar açık ameliyatlara göre robotik cerrahiyle gündelik hayatlarına daha çabuk devam edebilmektedir

Robotik Rahim Alma Ameliyatları – Rahim Ameliyatlarında Robotik Cerrahi Kullanımı

Rahim alma ameliyatında robotik yöntem en gelişmiş teknik olarak kabul edilmektedir. Operasyon için hastalar PAP Smear testindeki gibi yatar pozisyondadır. Bazı durumlarda idrar kesesinin boşaltılması için katater kullanılabilmektedir. Ameliyat alanı steril çözeltiler ile temizlendikten sonra, anestezi kullanılır ve sonrasında karın bölgesine açılan kesiler ile operasyon başlar. Operasyon esnasında cerrah hastanın yattığı yerin yan tarafında bulunan konsolu kullanarak robot kollarını yönetir. Operasyon sırasında bir uzman da hastanın başında durarak ameliyat aletlerini konumlandırır, değiştirir ve ihtiyaç doğrultusunda cerraha destek sağlar.

Açılan kesilerden kamera ve ameliyat araçları yerleştirilerek ameliyat gerçekleştirilir. Robot kollarının aşırı hassas yapısı ve yüksek çözünürlüklü, 360 derece görüş sağlayan gelişmiş kamera sayesinde ameliyat son derece güvenli bir şekilde yapılabilmektedir. Genellikle rahim vajinadan vücut dışına çıkarılmaktadır. Ancak bazı durumlarda küçük parçalar halinde yapılan kesilerden de dışarı alınabilmektedir. Robotik rahim alma ameliyatlarının süresi hastanın durumuna ve yapılan işleme göre değişiklik gösterebilir. Tüm üreme sisteminin dışarı alındığı total histerektomi ameliyatları, sadece rahmin dışarı alındığı operasyonlara göre daha uzun sürmektedir.

Robotik Rahim Alma Ameliyatlarının Laparoskopiden Farkı Nedir?

Robotik cerrahinin, laparoskopiye göre en büyük farkı uygulama şeklidir. Laparoskopide cerrah ucunda kamera ve ameliyat aletleri bulunan tüplerden operasyonu kendi yapar. Burada ise kamera ve ameliyat aletleri robot kolların ucundadır. Cerrah ise el ve ayak kontrolcüleriyle robotu kenarda bulunan konsoldan yönetir. Robotik rahim alma ameliyatlarında robot kollar daha ince ve hassas olduğu için laparoskopik ameliyata göre daha küçük kesiler de açılabilmektedir. Bununla beraber insan anatomisinin izin vermediği çevirme ya da döndürme hareketleri robot kollar ile rahatlıkla yapılabilmektedir. Bu da ameliyatı yapan cerraha, insan doğasıyla mümkün olmayan bir hassaslık sağlar.

robotik-rahim-alma-ameliyatlari

Robotik Rahim Alma Ameliyatları Hangi Hastalar için Uygundur?

Robotik rahim alma ameliyatı, laparoskopik rahim ameliyatı uygulanabilecek olan tüm hastalar için uygun bir yöntemdir. Ancak özellikle hastaların aşırı kilolu ve obez olduğu durumlarda, hastaya endometriyal kanser tanısı konduğu durumlarda ve ileri seviye endometriozis ya da çevre organların birbirine yapışmasına neden olan yara dokularının olduğu durumlarda robotik rahim alma ameliyatı tavsiye edilmektedir. Bu ameliyatlar son derece hassas yaklaşımlar gerektiği için robotik cerrahi ile kolay bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.

Rahim Ameliyatlarında Robotik Cerrahinin Avantajları Nelerdir?

Robotik cerrahinin, klasik açık ameliyata göre oldukça önemli avantajları bulunmaktadır. Hem ameliyat esnasında operasyonu gerçekleştiren cerrah hem de ameliyat sonrası iyileşme dönemindeki hasta robotik cerrahinin önemli avantajlarından yararlanmaktadır. Ameliyat esnasında gelişmiş kamera ve hassas robot kollar cerraha konforlu bir çalışma ortamı sağlar. Bu sayede çevre dokulara zarar verme riski de minimuma inmektedir. Diğer taraftan açık ameliyatlarda bulunan aşırı kanama riski robotik cerrahi de küçük kesiler yapıldığı için oldukça düşüktür. Benzer bir şekilde ameliyat sonrasında ameliyat yerlerinin iltihap kapması, kanaması ya da açılması riski de minimum seviyededir. Kesilerin birkaç milimetre boyutunda olması sayesinde hastalar daha konforlu bir iyileşme süreci geçirir. Robotik rahim alma ameliyatları sonrasında gündelik hayatın vazgeçilmez parçası olan oturma, kalkma ya da yürüme gibi hareketlerin yapılması çok daha basittir. En önemlisi hastalar açık ameliyatlara göre gündelik hayatlarına çok daha kısa sürede geri dönüş sağlayabilmektedir.