robotik-kanser-ameliyatlari
Robotik Cerrahi

Robotik Kanser Ameliyatları

Robotik kanser ameliyatları, günümüzde sıkça tercih edilen minimal invaziv bir yöntemdir. Laparoskopik cerrahiyle birçok ortak yönü olsa da onun gelişmiş halidir. Robotik cerrahi ile karmaşık işlemler daha hassas, daha kolay ve daha esnek bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Laparoskopik cerrahide operasyon vücuda açılan küçük kesilerden gerçekleştirilir. Robotik cerrahide ise ameliyat, robot kolları üzerinde yer alan kamera ve ameliyat ekipmanları aracılığı ile yapılır. Yan tarafta üzerinde el ve ayak kontrollerinin bulunduğu konsolu kontrol eden uzman cerrah ameliyat gerçekleştirir. Günümüzde artık kanser ameliyatı gibi birçok ameliyatta robotik cerrahi yöntemi tercih edilmektedir.

Robotik Kanser Ameliyatları – Kanser Ameliyatlarında Robotik Cerrahi

Kanser tedavisinde ameliyat, radyoterapi ve kemoterapi yöntemleri tercih edilir. Kanserin yerine ve durumuna göre sadece bir yöntem kullanılabildiği gibi özellikle ileri evre kanserlerde ameliyat ve kemoterapi gibi iki tedavi yöntemi bir arada tercih edilebilmektedir. Kanserin farklı dokulara sıçradığı durumlarda vücutta ameliyat sonrası kalan kanserli dokuları yok etmek için kemoterapiden yararlanılmaktadır.

Kanser tedavisi için birincil seçenek olan ameliyatlar teknolojinin gelişmesi ile beraber açık yerine laparoskopik yöntemle yapılmaya başlandı. Laparoskopik kanser ameliyatında hastanın vücuduna büyük bir kesi açmadan, 3 – 4 farklı kesiden işlemi yapmak mümkün hale geldi. Günümüzde robotik kanser ameliyatları ise laparoskopik yöntemden de daha gelişmiş bir teknik olarak kabul edilmektedir. Laparoskopik yönteme oldukça benzeyen robotik kanser cerrahisi beraberinde önemli avantajları da getirmektedir. Günümüzde laparoskopik olarak yapılabilen hemen hemen tüm kanser ameliyatları robotik cerrahi ile de gerçekleştirilebilmektedir.

Robotik Kanser Ameliyatlarının Farkı Nedir?

Robotik kanser ameliyatı, birçok yönden laparoskopik ameliyata benzese bile bazı önemli farklılıklara sahiptir.

  • Laparoskopik yöntemde vücuda açılan kesilerden yerleştirilen kamerayı ve ameliyat aletlerini cerrah kontrol etmektedir. Robotik kanser ameliyatları esnasında ise bu aletler robotik kollara bağlıdır.
  • Cerrah yan tarafta bulunan konsoldan robotik kolları yönetir. Konsoldaki el ve ayak kontrolleri sayesinde laparoskopik yönteme göre çok daha hassas ve güvenli operasyon yapmak mümkün olmaktadır.
  • Günümüzde robotik kanser ameliyatları özellikle jinekolojik kanserler yüksek başarı oranı ile tedavi edilebilmektedir.
  • Robotik cerrahinin en büyük farkı uygulamada gelmektedir. Cerrah konsol üzerinden kontrol ettiği robot kollarında inanılmaz bir manevra kabiliyetine sahip olmaktadır. İnsan bileğinin yetişemeyeceği açılar, robot kollar ile elde edilebilmektedir.
  • Robot kollar üzerinde yer alan ameliyat aletleri 500 derecenin üzerinde dönüş yapabilmektedir. Ancak insan bileğinde böyle bir durum anatomik olarak mümkün değildir. Üstelik robot kolların hareketi, kollardan gelen geri bildirimler sayesinde daha pürüzsüz ve keskin olabilmektedir. Bu sayede ameliyat alanı etrafındaki sağlıklı dokuya zarar verme riski minimuma inmektedir.
  • Robotik cerrahinin bir diğer farkı da hareketlerin hassasiyetidir. Operasyonların daha hassas bir şekilde yapılabilmesi için robot kollar cerrahın kontroldeki hareketlerini ölçeklendirir. Örneğin cerrah kolu 4 cm ilerlettiğinde kol 1 cm ilerler. Bu da ameliyatın keskin bir hassaslıkta yapılmasını sağlar.

robotik-kanser-ameliyatlari

Robotik Kanser Ameliyatlarının Avantajları Nelerdir?

Robotik kanser ameliyatında başlıca avantajlardan birisi hastaya minimum müdahale ile maksimum yararın sağlanmasıdır. Ameliyat alanını en ince detayına kadar gösteren yüksek çözünürlükle ve 360 derecelik görüş alanı sağlayan kamera sayesinde ameliyat bölgesinde yer alan sinirlerin, damarların ya da çevre dokuların hasar görme riski minimuma inmektedir. Özellikle jinekolojik kanser ameliyatları gibi çalışma alanının oldukça sıkışık olduğu durumlarda robotik kanser ameliyatları son derece başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlar.

Robotik cerrahinin operasyon esnasında sağladığı avantajlar kadar operasyon sonrasında da sağladığı avantajlar da bulunmaktadır. Ameliyat son derece küçük kesilerden yapıldığı için ameliyat sonrasında yara izlerinde iltihaplanma, açılma ya da kanama gibi komplikasyonların görülme olasılığı daha düşüktür. Hastaların ameliyat sonrası iyileşme dönemi oldukça konforlu geçmektedir. Oturma, kalkma ya da yürüme gibi hareketleri yapmak, geleneksel ameliyat sonrasındaki hareketliliğe göre oldukça kolaydır. İyileşmesi gereken büyük bir kesi olmadığı için iyileşme süresi de geleneksel ameliyata göre çok daha düşüktür. Her ne kadar ameliyatın nedenine ya da hastalığın durumuna göre değişiklik gösterse de hastalar robotik kanser ameliyatı sonrasında gündelik hayatlarına ve iş yaşamlarına geleneksel ameliyatlardan daha kısa sürede dönebilmektedir. Robotik cerrahinin önemli avantajlarından birisi de kozmetik endişelerin minimum da olmasıdır. Karın çevresine açılan 3 – 4cm büyüklüğündeki kesinin izi, ameliyattan yaklaşık bir sene sonra neredeyse fark edilemeyecek kadar silikleşir. Geleneksel ameliyatlarda yapılan büyük kesilerin kalıcı iz bırakması hastalarda duygusal travmalara neden olabilmektedir. Robotik cerrahide ise böyle bir durum söz konusu değildir.

Robotik cerrahi yöntemler ile kanser ameliyatları hakkında daha fazla bilgi almak için Youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.