Miyomların Nedenleri ve Risk Faktörleri
Miyomlar, rahimde ortaya çıkan büyümelerdir. Bu büyümeler kanser olarak değerlendirilmez. Miyom tipleri, uterin fibroid veya rahim fibroidi olarak da adlandırılır. Uterin fibroidler rahmin farklı kısımlarında büyüyebilir. Rahim içinde yer alan kas duvarında veya rahmin dış yüzeyinde uterin fibroidler oluşabilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
Uterin fibroidler genellikle kadınların hamile kalabildiği yıllarda ortaya çıkar. Fakat bu oluşumlara menopoz sonrasında da rastlanabilir. Uterin fibroidleri rahimde başlayan kanser türleri ile bağlantılı değildir. 50 yaşına kadar olan kadınların yarısından fazlası uterin fibroide sahiptir.
Uterin fibroidler farklı boyutlarda ve sayılarda olabilir. Kişilerde bir veya birden fazla fibroid görülebilir. Bazı myomalar gözle görülemeyecek kadar küçüktür. Aynı zamanda bu oluşumlar bir üzüm tanesi kadar veya daha büyük olabilir.
Ekstrem vakalarda uterin fibroidler rahim şeklini bozacak kadar büyüyebilir. Hatta pelvis bölgesine ve midenin yakınlarına kadar büyüyebilirler. Böyle durumlarda uterin fibroidler kişinin hamile gibi gözükmesine yol açacak büyüklüğe ulaşabilir.
Birçok kadının vücudunda uterin fibroidler bulunabilir. Fakat bu oluşumların varlığı her zaman anlaşılmayabilir. Çünkü çoğu zaman herhangi bir semptoma sebep olmazlar. Bazı kişilerde semptomlar gidip gelebilir. Menstrual döngü boyunca semptomlar düzensiz bir şekilde kendini gösterebilir.
Genetik Faktörlerin Miyom Oluşumundaki Rolü
Myomaların oluşum sebebi kesin olarak bilinmemektedir. Fakat çeşitli faktörlerin bir araya gelmesinin bu oluşumların ortaya çıkmasını tetiklediği düşünülmektedir. Bu faktörlerden önemli bir tanesi genetiktir. Birçok çalışma uterin fibroidlerin ailesel yatkınlık ile ilişkili olduğunu göstermektedir.
Aile bireylerinde aynı problem görülen kişilerde uterin fibroid oluşma ihtimali daha yüksektir. Birtakım belirli gen çeşitleri ve mutasyonları da uterin fibroid riskini artırabilir. Örneğin hücre büyümesi ve çoğalması ile ilişkili genler uterin fibroid oluşumu ile bağlantılıdır. MED12 geni bunlara örnek olarak verilebilir.
Uterin fibroidlerin oluşumunda genlerin yanı sıra diğer bir dizi faktör de etkili olmaktadır. Yaş, etnik köken ve çevresel faktörler de bu oluşumların ortaya çıkmasında etkili olan unsurlardır. Spesifik etnik kökenlerin miyomlara diğer ırklara kıyasla daha fazla sahip olduğu görülür. Örneğin, Afro Amerikalı kadınlarda uterin fibroid durumu oldukça yaygındır.
Bir kadının annesinde veya büyükannesinde uterin fibroid varsa, o kişide de aynı durumun ortaya çıkması muhtemeldir. Annesinde miyom olan kadınlarda miyom ortaya çıkma olasılığı ortalamanın üç katı kadar daha fazladır. Regl olmaya 11 yaşından önce başlayan kişilerde de miyomların görülme olasılığı artar.
Hormonal Değişiklikler ve Miyom Gelişimi Arasındaki Bağlantı
Menstrual döngüde rahim hamilelik için hazırlanır. Bu östrojen ve progesteron hormonlarının rahim içini kalınlaştırmasıyla gerçekleşir. Rahim içini hamileliğe hazırlayan bu hormonlar, myoma oluşumunu tetikleyen faktörler arasında bulunur.
Östrojen ve progesteron, miyom hücrelerine diğer rahim kas hücrelerinden daha fazla bağlanır. Menopoz sonrası hormon seviyeleri düştüğünden, myomalar da küçülmeye başlar. Uterin fibroidlerin menopoz öncesinde daha sık görülmesinin sebebi bu dönemde hormonların daha fazla aktif olmasıdır.
Söz konusu hormon türleri rahim duvarındaki kas hücrelerinin çoğalmasını tetikler. Bu durum da fibroid oluşumuna zemin hazırlar. Hormon seviyelerindeki değişim miyomların boyutlarını da etkileyebilir. Hamilelik döneminde hormon seviyesi oldukça yüksek olduğundan uterin fibroidlerin boyutları da büyür.
Hormonların uterin fibroid oluşumu üzerindeki etkilerinin daha iyi anlaşılması, bu durumun sebep olduğu semptomların tedavi edilebilmesini sağlayan gelişmelerin yaşanmasına katkıda bulunmuştur. Hormon reseptörlerini hedef alan terapiler sayesinde miyomların boyutları küçültülebilir ve semptomlar kişinin hayatını daha az etkileyecek düzeye taşınabilir.
Çevresel Etkiler ve Miyomların Risk Faktörleri
Çevresel etkiler myomaların oluşumunda tetikleyici bir unsur olarak öne çıkar. Kişilerin beslenme şekli bu faktörlerden bir tanesidir. Sıkça işlenmiş gıda ve kafein tüketmek, uterin fibroid riskini artırabilir. Obezite uterin fibroidlerin oluşumunda bir diğer risk faktörüdür. Fazla vücut ağırlığı hormon dengesizliklerini beraberinde getirir. Bu da uterin fibroid oluşumunu tetikler.
Sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olmak ve sık sık egzersiz yapmak hormonların dengelenmesine ve kan dolaşımının artamsına yardımcı olabilir. Hormonların dengelenmesi ise miyomların ortaya çıkma ihtimalini azaltabilir.
Bu sebeple miyom oluşumunu önlemek isteyen kişiler, diyetlerine ve düzenli egzersiz yapmaya dikkat edebilir. Alkol de myoma oluşumunda bir risk faktörüdür. Sık alkol tüketimi myoma oluşum riskini %12 oranında artırmaktadır. Son olarak Vitamin D eksikliği de uterin fibroid oluşumunu tetikleyen bir unsur olarak sayılabilir.
Daha fazla bilgi edinmek için Youtube kanalımızı ziyaret edin.