Blog

Miyom Belirtileri ve Miyoma Bağlı Gelişen Problemler Nelerdir?

Miyom kadınlarda hormona bağlı meydana gelen iyi huylu tümörlerdir. Östrojen hormonundaki artış hastalığın nedenleri arasında ilk sırada yer alır. Tedavisi mümkün olan miyomlar rahimdeki düz kasların anormal bir şekilde çoğalmasıyla farklı boyutta kitleler oluşturur. Tedavi edilmemesi durumunda kişiye zarar verebilir. Bu rahatsızlığa erken tanı konulması için kişinin belirttiği bulgular önem arz eder.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Bu dokunun belirtileri arasında menstrüasyon kanamadan ayrı ara kanamalar gözlenir. Adet döngüsündeki değişikliğin yanı sıra aşırı kanama anemi gibi sonuçlar doğurabilir. Cinsel ilişki sırasında ağrı duymakta miyomun belirtileri arasında yer alır. İyi huylu tümörün bulunduğu konuma göre bel, karın kasık bölgesinde de ağrılar gözlenebilir. Bu ağrılar tümörün boyutunun büyüdüğünü işaret edebilir. Ek olarak kısırlık ve gebelik dönemlerinde düşük yapma riskini artırır. Bu dokunun ilerleyen evreleri kişinin yaşamında pek çok olumsuzluğa neden olacaktır. Bu nedenle bahsedilen şikayetler ertelenmeden uzman hekime bildirilmelidir.

Rahimde Bulunduğu Yere Göre Miyomların Neden Olduğu Problemler ve Şikayetler Nelerdir?

Miyomlar rahimdeki konumlarına göre farklı belirtiler gösterebilir. Rahim dış duvarının yakının bulunan tümörlerin kesin bir belirtisi yoktur. Ancak bu bölgedeki tümörlerin boyutundaki artış çeşitli ağrılara neden olur. Karın ve kasık bölgesindeki ağrılarla birlikte bası hisside kişinin belirttiği iyi huylu tümör bulguları arasında yer alır. Kitlelerin rahimde bulunduğu bölgelerden biri de rahmin içidir. Adet dönemlerindeki kanamanın aşırılığı tümörün rahim duvarının içerisinde olduğunu gösterir. İleri evrelerde kasık ağrılarıyla beraber kanın alt bölgesinde bası hissi oluşturabilir.

Son olarak miyom rahim boşluğuna yakın alanlarda da gözlenir. Kitlenin bulunduğu alanın önemli olması belirtilerinin ve sonuçlarını da etkiler. Aşırı adet kanaması ve kadınlarda düşük riskini artırır. Ayrıca tıpta infertilite olarak adlandırılan kısırlık da oluşabilir. Genç yaştaki kadınlar için bu belirtiler doğurganlık için tehlike niteliği taşır. Bu gibi durumlarda bilgi almak için uzman jinekologlara danışmalısınız.

 

miyom

Miyom Kanama Yapar mı?

İyi huylu tümör adet kanamalarında düzensizliğe sebep olmanın yanı sıra ara kanamalara da neden olur. Kişinin anatomisine göre kanamaların şiddeti ve ağrıları değişiklik gösterir. Uzmanlar bu tür durumlarda doktora başvurmanın olumsuz sonuçları engellediğini söylemektedir. Örneğin ara kanamalar ve adet kanamalarındaki artışa bağlı gelişen anemiler kadınların sağlığıyla birlikte sosyal yaşamını da etkiler. Kansızlık nedeniyle ortaya çıkan çarpıntı, nefes darlığı ve halsizlik sosyal hayat başta olmak üzere kişi için sorun teşkil eder.

Miyom Kasık Ağrısı ve Bel Ağrısı Yapar mı?

İyi huylu tümörler düz kasların rahmin çeşitli bölgelerinde anormal bir şekilde çoğalmasıyla oluşur. Başta çok küçük boyutlarda olan tümörün boyutu östrojen hormonunun etkisiyle büyür. Sadece hormonsal yapı değil ailedeki genetik yatkınlıkta kişiyi miyom için riskli grup içine alır. Büyümeleriyle karın ve kasıklarda ağrılara neden olur. Rahmin dışındaki organlara da basınç uygulayarak bel, sırt ve karın bölgesinde ağrıya sebep olur.

Miyom Adet Geciktirir mi?

Rahimde farklı boyutlarda kitleler oluşturan bu dokular adet düzensizliğine sebep olur. Adet periyodunda değişikliklerin yanı sıra uzun süren kanamalarda artış gözlenir. Adette gecikmede miyom rahatsızlığında karşılaşılan bir durumdur. Normal olarak kadınların adet periyodunda iki üç gün gerileme ya da gecikme görülür. Fakat rahmin ağız kısmına yakın olan kitleler kanamanın dışarı çıkmasını engeller. Kan rahim içindeki boşluğa bırakılır. Kanın birikmesi karın bölgesinde gerginliğe ve basıya sebep olur. Bu süreçte kişi aşırı krampla karşılaşır.

Miyom Kilo Alımına Sebep Olur mu?

İyi huylu tümörrahimde küçük boyutlara sahiptir. İlerleyen süreçlerde miyomların boyutundaki değişiklikler kiloda sınırlı etkiye sahiptir. Kilo alımı kitleler için bir bulgu niteliği taşımaz. Bunun yerine menstrüasyon döngüsündeki değişiklikler ve kanamalar daha önemlidir. Ağrılı dışkı ve idrar çıkışı da kitle belirtileri arasında yer alır.

Miyom Tanısı Nasıl Koyulur?

Miyom rahatsızlığı olan kişiler çoğu anemi nedeniyle hastaneye başvurur. Adetteki düzensizlik ve aşırı kanamalara adaptasyon gösteren kişi bunun normal bir durum olduğunu düşünür. Bahsedilen kanamalardaki artış kişide kansızlık olarak bilinen anemiye neden olur.Dokunun tespiti için ilk olarak jinekoloji bölümüne başvurulur. Uzman hekim anamnezden sonra fizik muayeneyle kontrolü sağlar. Ultrason çekimlerinde kesin bir sonuç elde edilir. Bunun yanı sıra Salin İnfüzyon Sonografi gibi gelişmiş teknolojiye de tercih edilebilir.

 

Whatsapp üzerinden iletişime geçmek için buraya tıklayınız.