Laparoskopi İle İlişkili Riskler veya Komplikasyonlar Nelerdir?
Blog

Laparoskopi İle İlişkili Riskler veya Komplikasyonlar Nelerdir?

Laparoskopi cerrahisi genellikle güvenli olması sebebiyle tercih edilir. Ancak bazı durumlarda enfeksiyon, iç organ yaralanmaları, kanama gibi riskler oluşturabilir. Ayrıca anestezi alımı sonucu komplikasyonlar da gelişebilir. Cerrahın ameliyatı uyguladığı sırada gelişebilecek komplikasyonlardan bazıları da aşağıda açıklanmıştır.

Subkutan Amfizem

Subkutan amfizem laparoskopi ameliyatlarının %0,4-2 aralığında kendini göstermektedir. Karın boşluğunda şişirmek için kullanılan karbondioksit gazının cilt altında birikmesi sonucu açığa çıkar. Bu gazın emilimi ile kendiliğinden tedavi gerçekleşmiş olur.

Damar Yaralanmaları

Veres iğnesi ya da trokarın karın boşluğuna yerleştirilmesi esnasında damarda yaralanma ve kanama ortaya çıkabilir. Damar yaralanması vücutta bulunan ana damarların yaralanması ve kılcal damarların yaralanması olarak iki şekilde incelenir. İnceleme sonucunda tedavi şekli belirlenir.

İlginizi Çekebilir;

Major (Ana) Damar Yaralanmaları

Büyük damarlarda meydana gelen yaralanmalar sonrasında karın boşluğunda da kanama gerçekleşmektedir. Bu nedenle mutlaka ameliyat esnasında acil olarak damar cerrahı tarafından yaralanan damarın onarılması gerekmektedir. Bu onarım yöntemi karın boşluğu açılarak yani klasik ameliyat yöntemleri ile gerçekleştirilmektedir. Bu tarz bir durum gerçekleştiğinde ameliyatın laparoskopik yöntem ile tamamlanması mümkün olmayacaktır.

Minor Damar Yaralanmaları

Minör damar yaralanmaları karın ön duvarında omentum denilen karın bağırsaklarını örten bir organda gelişebilir. Aynı zamanda rahim üzerinde bulunan ve komşu organlar çevresinde yer alan damarlarda da kanama görülebilmektedir. Tedavi şekilde yine aynı şekilde laparoskopi yöntemlerle uygulanmaktadır.

Laparoskopi İle İlişkili Riskler veya Komplikasyonlar Nelerdir?

Mide- Bağırsak Yaralanmaları

Mide yaralanmaları laparoskopi sırasında oldukça nadir oluşmaktadır. Genel olarak verres iğnesi ile delinme sonucu yaralanma gerçekleşir. Ayrıca bir soruna neden olmadığı için kendiliğinden iyileşme gösterir.

Bağırsak yaralanması ise laparoskopi uygulanmaya başlandığı dönemden beri en çok görülen komplikasyonlardandır. Bu komplikasyon sırasında önemli olan yaranın en kısa sürede fark edilmesidir. Bunu gözlemlemek için karın içine detaylı olarak bakılmalıdır. Tedavisi operasyon sırasında yara alan bölgenin tamir edilmesiyle gerçekleştirilir. Genelde onarım işlemleri de laparoskopik cihaz ile uygulanmaktadır.

İkinci etap komplikasyonlar da cerrahi operasyon sırasında ortaya çıkmaktadır. Karın boşluğuna yerleştirilen yardımcı trokarlar tarafından ameliyat sırasında cihaz ve aletlerin çalıştırılması sonucu oluşur. Ameliyat edilen organ çevresinde bulunan diğer organlarda da hasar meydana gelebilir. En sık görülen yaralanma ise yine bağırsaklarda meydana gelmektedir. Bunların dışında epigastrik arter yaralanmaları, üreter ve mesane yaralanmaları da oluşabilmektedir.

Epigastrik Arter Yaralanmaları

Epigastrik arter yaralanmaları karın ön duvarında her iyi yanda gerçeklen kanamalardır. Laparoskopi sırasında en sık görülen komplikasyonlar bu damalarda gelişir. Tedavisi bölgeye dikiş atılarak veya dren yerleştirilerek tamamlanabilir.

Mesane Yaralanmaları

Laparoskopi cerrahi vakalarının %1’inde ortaya çıkabilmektedir. Genel olarak orta hatta yerleştirilen trokaralar tarafından gerçekleştirilir. Tedavi sırasında defekt onarımı ve mesaneye sonda yerleştirilmesi yeterli olacaktır.

Üreter Yaralanmaları

Üreter böbrekleri mesaneye taşıyan boru görünümünde bir organdır. Vücudun her iki yanında birer adet olarak yer alır. Yumurtalık ile yakın komşudur. Bu nedenle rahim çıkartılması gereken ameliyatlarda üreter yaralanabilir. Bu yaralanma üreterin tamamen kesilmesi veya bağlanması şeklinde olabilir. Ayrıca kısmi zarar görme olarak da ortaya çıkabilir.

Yaralanmalar bazen tek bazen 2 taraflı olur. İdrar yapmayı imkânsız hale getirir. Yaralanma saptandığı durumda en kısa sürede tedavisi yapılması gerekir. Tedavi sırasında organın devamlılığının sağlanması esas alınır. Ameliyat genel olarak üroloji uzmanı tarafından açık ameliyat şeklinde yapılır.

CO2 Gazı Embolisi

CO2 gazı embolisi son derece nadir görülen bir komplikasyon şeklidir. CO2 gazının damar içerisinde geçmesiyle kan dolaşımı bozulur. Bu riskkin görülme sıklığı oldukça nadir olsa da tespit edildiği an mutlaka en kısa süre içerisinde müdahale edilmesi gereken komplikasyonlar arasında bulunur.

İnsizyonel Herni (Fıtık Gelişmesi)

Ameliyat yapılan küçük insizyonda oldukça nadir olsa da fıtık gelişimi meydana gelebilir. Tedavisi diğer fıtık hastalıklarının tedavisi ile benzerdir. Şişman ve şeker hastalığına sahip kişilerde bu risk oldukça fazladır.

Belirtilen komplikasyonlar tamamen bilgi vermek amacıyla listelenmiştir. Bütün ameliyatlarda çeşitli komplikasyon riskleri bulunmaktadır. Laparoskopi her ne kadar hafif riskler barındırsa da kişinin sağlık durumu komplikasyon gelişmesine sebep olabilir. Ancak yine de laparoskopi oldukça hafif riskler barındıran bir yöntem olarak bilinir. Örnek olarak gebe kalmak laparoskopi cerrahisine göre 9 kat daha güvensiz bir durum olarak bildirilmektedir.

Laparoskopi hakkında daha fazla bilgi almak için Youtube kanalımızı ziyaret edin.