endometrium kanseri
Blog

Endometrium Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kanser türleri arasında mortalite oranı yüksek olan endometrium kanseri kadın hayatı açısından tehlike arz eder. Ülkemizde sıkça rastlanan endometrium yani rahim kanseri jinekolojik kanser sınıflandırılmasında yer alır. Bu bağlamda kadınların özellikle alışkanlıklarına ve beslenmelerine dikkat etmesi gerekir. Nedeni tam olarak bilinmese de bireyin alkol, sigara, sedanter yaşam, düzensiz ve yetersiz beslenmesi kansere yakalanma riskini arttırır. Kontrol edilebilen bu durumlardan bağımsız olarak genetik yatkınlık endometrium kanserinde önemli rol oynar. Var olan hastalıklara karşı birey vücudunu tanımalı ve erken tanı sürecinden aktif rol oynamalıdır. Rahim kanserinde erken belirtiler ise mensturasyon haricinde meydana gelen kanamalar ve ağrılardır.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

 

Endometrium Kanseri Nedir?

Tıp literatüründe endometrium olarak adlandırılan bölge rahmin iç tabakasında yer alır. Her ay menstrual döngü için hazırlanan endometrium bebeğin tutunması için uygun tabakayı hazırlar.  Epitel dokudan oluşan rahim duvarında meydana gelen anomaliler farklı sonuçlara neden olur. Hücrelerin kontrolsüz büyümesi ve üremesiyle meydana gelen endometrium kanseri ilerleyen evrelerde mortaliteyi arttırır. Kadın yaşamının büyük bölümünü etkileyen kanser türlerinden olan endometrium bulunduğu yer ve duruma göre tedavi edilir. Endometrium kanserlerde kullanılan ilk tedavi yöntemi cerrahidir. Kanser kitlesinin durumu, evresi, bulunduğu bölge ve büyüklüğüne göre cerrahi operasyonlar gerçekleşir. Gerekli görüldüğü takdirde birey radyoterapi, kemoterapi ve hormonal tedavilerden yararlanır.

Endometrium Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Endometrium rahim bölgesinin iç kısmını ifade eder. Progesteron ve östrojenin etkili olduğu adet döngüsünün meydana gelmesini ve plasentanın tutunması için endometrium gereklidir. Buradan yola çıkaran endometrium kanserinde menstrüasyon döngüsünün etkilendiği belirlenebilir. Düzensiz meydana gelen menstüral kanamaların yoğunluğunda artış rahim kanseri için belirti niteliği taşıyabilir.

Postmenopozal kanama olarak adlandırılan adet sonrası kanama endometrium kanseri habercisi olabilir. Kanama ve akıntılar az olabileceği gibi şiddetli ve ağrılı da olabilir. Adet dışı kanamaların hepsi endometrium kanserini işaret etmese de dikkat edilmesi gereken bir konudur. Kanama ve akıntıların yanı sıra cinsel ilişki sırasında ağrı da belirtiler arasında yer alır. Burada önemli olan hastanın dikkatidir. İhmal edilen vücut ve ruh sağlığı her açıdan tehlikelere karşı açıktır. Özellikle elli ila yetmiş yaş grubunda yer alan kadınların kanser bakımından risk altında olduğu unutulmamalıdır. Düzenli yapılan kanser taramalarıyla endometrium kanseri gibi patolojik özelliği fazla olan kanserler tedavi edilebilir. Uzman jinekologlar tarafından yürütülen tanı ve tedavi sürecinden amaç yaşam standartlarının arttırılmasıdır.

endometrium kanseri

Endometrium Kanserinin Tanısı Nasıl Koyulur?

Endometrium kanseri tanısında ilk olarak jinekolojik sağlık öykünüz alınır. Aile sağlık öyküsü, sigara kullanımı gibi sorular anamnez alınırken cevaplandırılan noktalardır. Ağrı ya da anormal kanamalar için gelen hastanın pelvik muayenesi uzman jinekolog tarafından gerçekleşir. Uterus şekli ve kitlenin büyüklüğü hakkında bilgiler bu basamakta toplanır. Ardından pap smear testi ve biyopsi istenir. Rahim içerisinden parça alınarak incelenen kitle tanı için önemli bir bulgudur. Transvajinal ultrasyon işleminde ise endometrium tabakasının kalınlığı kontrol edilir. Tarama ve muayenelerden sonra kitlenin yeri, şekli, büyüklüğü, tipi ve kanser evresi tespit edilir. Tanı işleminden sonra hasta için uygun tedavi yöntemi belirlenir.

Endometrium Kanseri Çeşitleri Nelerdir?

Endometrium kanseri çeşitleri ve evreleri tedavi sürecini etkileyen bir olgudur. Kitle hakkında bilgi veren bu sınıflandırma sonucunda hIzlı kararlar alınarak erken müdahale gerçekleşir. Peki endometrium kanseri kaça ayrılır? Histolojik sınıflandırmaya göre altı grupta incelenen endometrium kanserleri genellikle adenokarsinom grubundadır. Rahim iç zarını hedef alan kanser hücrelerinin büyümesiyle meydana gelen kitleler oldukça tehlikelidir. Uterus karsinoakrom türü ise iki bölümden meydana gelir. Kanser ve sakrom bölümünde anormal iğ hücreleri bulunur. Skuamöz hücreli karsinom ise endometriumun dış katmanlarında meydana gelen kitleleri temsil eder. Seröz, tranzitional ve küçük hücreli karsinomlar ise diğer endometrium kanserleri arasında yer alır.

Endometrium kanseri türlere ayrıldığı gibi evrelere de ayrılır. Dört evrede incelenen endometrium kanserlerinin rahimle sınırlı kaldığı alan Evre 1 olarak adlandırılır. Evre 2’de servikse, üçüncü evrede yumurtalık ve vajina bölgesine yayılım vardır. Dördüncü evre metastazın ilerlediğini gösterir. Kadın üreme organlarının çevresindeki dokulara yayılan kanserli hücreler bağırsaktan akciğerlere kadar ilerler. Hastalığın ilerleyen evrelerinde alt karın bölgesinde ağrı, vajinada yumru hissetme, idrar yaparken zorlanma ve kaçırma gibi belirtiler gözlenir. Bu süreçten sonra yaşamın kalitesini arttırmak için tedavi girişimleri yapılacaktır.

Endometrium Kanserinin Nedenleri ve Risk Grupları

Kanser hastalarının tedavilerinden en verimli sonucu alabilmek için erken tanı oldukça önemlidir. Erken tanıya ek olarak endometrium kanseri açısından risk altında olan grupların değerlendirmesi ileriye dönük bir adım olacaktır. Endometrium kanserlerinde kadınlar için en önemli nokta yaştır. 50-70 yaş arasında sıkça görülen endometrium kanserinin %75’i menopoz döneminde ortaya çıkar. Elli yaşından sonra adet görmenin devam etmesi de bireyi riskli grubun içerisine dahil eder. Ayrıca on iki yaşından önce başlayan adet görme bireyin östrojen hormonuna maruziyet süresini arttırır. Bu bağlamda birey jinekolojik kanser açısından risk taşır.

Yaşın ve menopozun yanı sıra obezite, sigara, hipertansiyon, diyabet ve polikistik over sendromu olan kadınlar da risk altındadır. İnfertilite olarak adlandırılan kadın vücudunda meydana gelen üreme özelliğinin yokluğu dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Ovulasyonun uzun süre olmaması infertilite sorunu olan kadınları kanser açısından risk grupları arasına alır. Ayrıca genetik yatkınlık her hastalıkta olduğu gibi endometrium kanseri içinde tehlike arz eder. Birinci derece yakınlarında mevcut kanser türü bireyin dikkatli olması için bir uyarıdır. Kontrol edilebilen çevresel risk faktörleri için birey önlemler almalı ve yaşamını disipline gitmelidir. Düzenli ve uygun kanser taramalarını yerine getirerek erken teşhis için önemli adımlar da atmalıdır. Bahsedilen öneriler sadece risk grubu için değil tüm kadınlar için önem arz eder.

Daha fazla bilgi edinmek için Youtube kanalımızı ziyaret edin.