robotik-miyom-ameliyati
Robotik Cerrahi

Robotik Miyom Ameliyatı

Robotik miyom ameliyatı ile kadınların rahminde oluşan miyomların tedavisinde kullanılan yöntemlerden birisidir. Operasyon tamamen özel geliştirilmiş araç ile gerçekleştirilir. Rahim kadınların üreme sistemini oluşturan organlardan birisidir. Hamilelik döneminde bebek burada gelişir. Bazı durumlarda rahim duvarı içerisinde yer alan hücreler büyüyerek miyom, leiomiyom ya da fibroid adı verilen tümörlerin oluşmasına neden olur. Miyom rahim kanseri anlamına gelmemektedir. Bu tümörler iyi huyludur ve yayılmazlar. Miyomlar çok küçük olabildiği gibi bir mandalina büyüklüğüne de ulaşabilmektedir. Miyomlara kadınlar arasında son derece sık rastlanır. Menopoz dönemine kadar miyom oluşma riski giderek artar.

Miyomlar rahmin dışında, rahim duvarının içinde ya da rahmin içine yapışık olarak gelişebilmektedir. Tek bir miyom gibi aynı zamanda farklı bölgelerde birden fazla miyom oluşumu da görülebilir. Miyomları vücut dışına almak ve rahatsızlığı tedavi etmek için en etkili yöntem ameliyattır. Miyom ameliyatlarına myomektomi adı verilmektedir. Günümüzde robotik miyomektomi ameliyatları oldukça yaygın bir şekilde yapılmaktadır.

Robotik Miyom Ameliyatı – Robotik Cerrahi

Robotik cerrahi minimal invaziv bir ameliyat yöntemidir. Robotik cerrahi ile miyom ameliyatı bu teknoloji son derece küçük kesilerden gerçekleştirilir. Robotik myomektomide genel anestezi kullanır. Operasyon esnasında cerrah alt karın kısmına açılan kesilerden robot kolların ucunda duran kamerayı ve ameliyat aletlerini vücut içerisine yerleştirir. Kamera, cerraha operasyon alanının 360 derecelik yüksek çözünürlüklü görüntüsünü sağlar. Bu sayede ameliyat hassas bir biçimde gerçekleştirilebilir. Çok küçük hareketler ile miyomlar bulunduğu bölgeden alınarak vücut dışına çıkarılır. Sonrasında da ameliyat aletleri dışarı çıkarılır ve açılan kesiler kapatılır. Bu şekilde miyom ameliyatı tamamlanmış olur. Ameliyatın süresi miyomların yerine, büyüklüğüne ve sayısına göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak 2 – 3 saat civarında sürebilmektedir. Ancak ameliyatın planlanma aşamasında daha doğru bir tahmin yapılabilir.

robotik-miyom-ameliyati

Robotik Miyom Ameliyatının Farkı Nedir?

Robotik cerrahi, laparoskopik cerrahinin daha gelişmiş halidir. Bu nedenle iki yöntem arasında oldukça büyük farklar da bulunmaktadır. Ameliyat tekniği pek değişmese de yapılış biçimi değişiklikler göstermektedir. Laparoskopik ameliyatta, kamerayı ve ameliyat ekipmanlarını direkt olarak cerrahın kendisi kontrol eder. Robotik cerrahi de ise cerrah ameliyatının tamamını oturarak hastanın yan tarafında bulunan konsoldan gerçekleştirir. Robot kolları daha ince ve etkili olduğu için ameliyat son derece hassas bir biçimde yapılmaktadır. Bununla beraber elin titremesi ya da bir dereceye kadar dönebilmesi gibi kısıtlamalar da ortadan kalkmış olur. Robotik kollar gelişmiş manevra kabiliyeti sayesinde dar alanlarda çalışmayı oldukça kolaylaştırır.

Robotik Miyom Ameliyatı Kimler İçin Uygundur?

Rahim içerisindeki miyomlar hastalarda ciddi bazı belirtilere yol açabilmektedir.

  • Bunların başında adet döngüsünün aşırı ağrılı ve kanamalı olması,
  • Rahim bölgesinde kronik ağrı
  • Şişlik hissi
  • Kısırlık
  • Sık sık idrara çıkma ve ishal gibi durumlar gelmektedir.

Bu belirtiler bazı hastalarda oldukça hafif görülebilirken bazı hastalarda ise hayat kalitesini oldukça düşürecek şekilde, şiddetli olabilmektedir. Miyomektomi ameliyatı belirtilerin çok şiddetli olduğu durumlarda gerçekleştirilmektedir. Miyom ameliyatı, miyom tedavisinde altın standart olarak kabul edilir. Bununla beraber tümörlerin çok büyük olduğu durumlarda da belirti çok hafif olsa bile ameliyat en etkili yöntemdir. Robotik cerrahi, laparoskopik cerrahi ile aynı temellere dayandığı için laparoskopik cerrahi ile miyom ameliyatına uygun olan her hastaya robotik miyom ameliyatı da gerçekleştirilebilmektedir.

Miyom Ameliyatında Robotik Cerrahinin Avantajları Nelerdir?

Robotik miyom ameliyatının avantajları hemen ameliyat sonrasında kendini göstermeye başlar. Hastalarda ameliyat bölgesinde çok daha az ağrı ve rahatsızlık meydana gelir. Meydana gelen ağrılar da ağrı kesici ilaçlar ile kolay bir şekilde kontrol edilebilir. Bununla beraber hastaların hastanede kalma süresi daha kısadır. Robotik miyom ameliyatından sonra hastalar 24 saat içerisinde taburcu olabilmektedir. İyileşme süreci hastalar açısından daha konforludur.

Ameliyat için açılan kesilerin küçük boyutlu olması nedeniyle açılma, kanama ya da enfeksiyon kapma riski çok daha düşüktür. Operasyon sonrasında gündelik hayatın içerisinde yer alan yatma, kalkma, oturma ya da yürüme gibi hareketleri yapmak daha kolaydır. Tek ve büyük bir kesi yapılmadığı için iyileşme süresi geleneksel yönteme göre önemli ölçüde kısadır. Robotik myomektomi sayesinde hastalar gündelik hayatına ve iş ortamına çok daha kısa sürede dönüş sağlayabilir.

Robotik miyom ameliyatları ve robotik cerrahi operasyonlar hakkında detaylı bilgi almak için Youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.