Rahim Kanseri Belirtileri
Meme, akciğer, kalın bağırsak kanserlerinden sonra dördün sırada yer alan bir kanser türüdür. Rahim kanseri belirtileri arasında en çok vajinal kanamalar yer alır. Bunun dışında kanlı olmayan anormal akıntı, adet gören kadınlarda adet arasında gerçekleşen kanama, menopoz sonrası gerçekleşen kanama, adet süresinin uzaması, pelvik ağrı, cinsel ilişki sırasında yaşanan ağrı ve kilo kaybıdır.
Rahim Kanseri Nedir?
Rahim kanseri, rahimde kanser hücrelerinin oluşmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Rahim kanserinin iki farklı türü bulunur. Bunlardan ilki endometrial kaserdir. Endometrial kanser, rahim gövdesinin iç kısmı olan endometrium isimli bölgede kanser oluşumunu ifade eder. Diğer tür ise rahmin kas dokusu olan miyometriyum bölgesinde meydana gelir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
Rahim Kanseri Neden Oluşur?
Rahim kanseri, rahim organında anormal hücre gelişimi ve büyümesi ile oluşur. Rahimdeki hücrelerin DNA’sında meydana gelen mutasyonlar rahim kanserine sebep olur. Hastalığın nedenleri arasında östrojen hormonunun çok yüksek olması bulunur. Rahim duvarının olması gerekenden fazla kalınlaşması da hastalığın sebeplerinden biridir.
Rahim Kanseri Evreleri
Rahim kanseri, tip 1 ve tip 2 olmak üzere iki türde incelenir. Tip 1 rahim kanseri diğer türe kıyasla daha az agresiftir. Yani rahimdeki diğer dokulara hemen yayılmaz. Tip 2 türünde ise kanser hücreleri daha agresiftir. Bu türde kanser hücrelerinin rahim dışına sıçraması daha hızlı gerçekleşebilir. Rahim kanseri belirtileri, çoğunlukla kanser hücreleri diğer organlara sıçramamış iken tespit edilebilir.
1. Evre
Rahim kanserinin 1. evresinde kanser hücreleri henüz diğer organlara sıçramamıştır. Kanser hücreleri yalnızca rahmin gövdesinde görülür. 1. evre kendi içerisinde ikiye ayrılır. İlk türde kanser endometriumdan miyometriuma kadar ilerlememiştir.
Bu türde kanser hücreleri lenf bezlerine de sıçramamıştır. İkinci türde ise kanser hücreleri miyometriyumun ilerisine kadar sıçramıştır. Fakat bu türde hücreler rahim organının dışına kadar büyümemiştir. Bu evrede rahim kanseri belirtileri görülemeye başlanabilir.
2. Evre
- evre rahim kanserinde, kanser hücreleri rahim gövdesinin ötesine sıçramıştır. Kanserli hücrelerin rahim ağzına kadar ilerlemiştir. Fakat bu evrede kanser hücreleri hala rahim organının dışında değildir. Bu evrede lenf nodları da henüz kanserli hücreler ile tanışmamıştır. Bu evrede ortaya çıkabilecek rahim kanseri belirtileri arasında regl dönemi dışında gerçekleşen vajinal kanamalar bulunur.
3. Evre
Rahim kanserinin 3. evresinde kanser hücreleri rahmin dışındaki dokulara kadar ilerlemiştir. 3. evrenin başlarında kanser hücreleri lenf bezlerine kadar sıçramamıştır. Bu evre ilerledikçe kanser hücreleri vajinaya ve yumurtalıklara kadar sıçrar. Bu evrenin sonlarında kanserli hücreler lenf bezlerine kadar ilerler. Rahim kanseri belirtileri önceki evrelere göre daha yoğun hissedilebilir.
4. Evre
Rahim kanserinin 4. ve son evresinde kanser hücreleri mesaneye ve rektuma kadar ilerlemiştir. Kanser hücreleri bu evrede kasık bölgesindeki lenf bezleri ile kemiklere kadar yayılabilir. Hatta akciğere kadar sıçramış olabilir.
Bu evrede kanser hücrelerinin büyüklüğü ve yayıldığı organlar hastadan hastaya değişebilir. Rahim kanseri belirtileri, bu evrede vajinal kanamalar, karında şişkinlik ve cinsel ilişki sırasında ağrı olarak kendini gösterebilir.
Rahim Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir?
Rahim kanseri, rahim hücrelerinde meydana gelen mutasyonların sağlıklı hücreleri kanserli hücrelere dönüştürmesi ile gerçekleşir. Günümüzde bu mutasyonların ortaya çıkmasının asıl sebebi bilinmemektedir. Ancak hastalığın oluşmasını tetikleyebilecek birtakım risk faktörleri bulunur.
Hormonal Bozukluklar
Hormonlardaki dengesizlikler rahim kanseri oluşumunu tetikleyebilecek risk faktörlerinden bir tanesidir. Yumurtalıklarda östrojen ve progesteron isimli hormonlar üretilir. Bu hormonların normalin daha altında veya üstünde üretilmesi rahim kanserine sebep olabilir.
Yaş
Yaş rahim kanseri hastalığındaki en önemli risk faktörlerinden biridir. Yaşlandıkça rahim kanserinin ortaya çıkma ihtimali yükselebilir. Rahim kanseri en sık olarak menopozdan sonra görülmektedir. 45 yaşının altıdaki kadınların rahim kanserine yakalanma olasılığı daha düşüktür.
Adet Düzensizliği
Düzenli bir adet döngüsüne sahip olmayan kadınlarda rahim kanseri riskinin daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. Düzenli bir adet döngüsüne sahip olmayan kadınların rahim kanserine yakalanma riskinin neredeyse iki kat daha fazla olduğu düşünülüyor.
Geç Menopoz
Menstrüasyon döngüsünün daha uzun yıllar deneyimlenmesi rahim kanseri riskini arttırabilir. Bu sebeple menopoza geç girmek hastalığın oluşumunu tetikleyebilir. Benzer olarak erken yaşlarda regl olmak da menstrüasyon döngüsünün süresini arttıracağından hastalığın oluşumuna sebep olabilir.
Obezite Sorunu
Vücudun kas ve yağ dengesi hormonlar üzerinde büyük bir rol oynar. Obez bireylerde ise yağ ve kas dengesi bozulmuştur. Bu sebeple östrojen ve progesteron hormonlarının düzensizliği rahim kanseri riskin artmasıyla sonuçlanabilir.
Çocuk Doğurmamış Olmak
Rahim kanserinin en önemli risk faktörlerinden biri östrojen hormonuna uzun süre maruz kalmaktır. Hamile kalmak bu anlamda rahim organına bir dinlenme süresi tanır. Bu sebeple hiç hamile kalmayan kadınların rahim kanserine yakalanma ihtimali daha yüksek olabilir.
Geçmiş / Aile Hikayesi
Nesilden nesle aktarılan bazı mutasyonlu genler rahim kanseri riskini arttırabilir. Aile bireylerinde kolon kanseri olan kadınlarda rahim kanseri riski de daha yüksek olabilir.
Diyabet ve Hipertansiyon
Şeker hastalığı genel olarak kanser hastalığı ihtimalini arttırdığı düşünülen bir risk faktörüdür. Yapılan çalışmalar sonucunda şeker hastalığının rahim kanseri için de bir risk faktörü olduğu gözlemlenmiştir. Hipertansiyon da rahim kanseri için bir risk faktörü olarak değerlendirilir.
Over Tümörlerine Sahip Olmak
Yumurtalık tümörlerine sahip kişilerin hormon dengeleri normalin dışındadır. Bu bireylerde östrojen seviyesi olması gerekenin üstündedir. Progesteron seviyesi ise normal oranların altındadır. Over tümörlerine sahip olmak östrojene daha fazla maruz kalmaya sebep olacağından rahim kanseri riski de artabilir.
Rahim Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Rahim kanseri belirtileri arasında leğen kemiği bölgesinde ağrı ve regl dönemi dışında vajinal kanama yer alır. Menopoz sonrasındaki vajinal kanamalar da rahim kanseri belirtileri içinde yer alır.
Rahim Kanseri Tanısı Nasıl Koyulur?
Rahim kanseri belirtileri olduğu düşünülen bireylerde pelvik muayeneler ve transvajinal ultrason ile hastalığın tanısı konulabilir.
Rahim Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?
Rahim kanseri belirtileri deneyimleyen kişilerde teşhis yapıldıktan sonra farklı tedavi yöntemleri tercih edilebilir. Kemoterapi, radyasyon terapisi ve hormon terapisi tedavi yöntemlerinden bazılarıdır. İmmunoterapi ve birtakım ilaçlar da tedavi yöntemleri arasındadır.
Cerrahi Tedavi
Rahim kanserinin cerrahi tedavisinde rahim ve rahim ağzı ameliyat ile alınır. Kemoterapi tedavisi süresi 3 ile 6 ay sürebilir. Hastadan hastaya bu süre daha uzun olabilir.
Kemoterapi Tedavisi
Rahim kanseri tedavisinde güçlü kemoterapi ilaçları ile kanser hücreleri yok edilir.
Radyoterapi Tedavisi
Bu tedavi türünde kanser hücrelerinin radyasyon ile kanser hücrelinin yok edilmesi hedeflenir. Bu tedavi türü genellikle cerrahi tedavilerden sonra tercih edilir.
Hormon Tedavisi
Hormon tedavisinde kanser hücrelerini bloke edecek hormonlar verilerek hastalık tedavi edilir. Progesteron ve progestin hormonları bu tedavi türünde kullanılabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Rahimde kanser olduğu nasıl anlaşılır?
Rahim kanseri teşhisi endometrial biyopsi yapılarak konulabilir. Transvajinal ultrason da hastalığın teşhisini gerçekleştirmek için doktorlar tarafından tercih edilebilir.
Rahim kanseri başlangıcı nasıl olur?
Rahim kanseri belirtileri, başlangıç evresinde hastadan hastaya göre değişiklik gösterebilir. Belirtilerden en yaygını olağan dışı vajinal kanamlardır. Örnek olarak regl dönemi dışında veya menopoz sonrasındaki kanamalar verilebilir.
Rahim ağzı kanseri belirtileri nelerdir en önemli 3 belirtisi nedir?
Rahim ağzı kanserinin en önemli belirtilerinden biri cinsel ilişki sonrasında vajinal kanamalardır. Normalin dışında bir kokuya sahip ve kanlı akıntılar rahim ağzı kanserinin habercisi olabilir. Menopoz sonrasında deneyimlenen kanamalar da hastalığın önemli belirtileri arasındadır.
Rahim kanseri ağrısı hangi bölgelerde hissedilir?
Rahim kanseri ağrısı yaygın olarak alt karın bölgesinde hissedilir. Bu hastalığa sahip kişiler leğen kemiği bölgesinde ve etrafında da ağrı hissedebilir.