rahim kanseri
Blog

Rahim Kanseri Belirtileri

Kadın üreme organlarından birisi olan rahim (uterus), kadınlarda kanser insidansı en yüksek organlardan birisidir. Rahim kanseri aynı zamanda uterus kanseri, endometrium kanseri ya da endometrial kanser olarak da tanımlanmaktadır. Uterus yapısında bulunan hücreler bazı durumlarda kontrolsüz bir şekilde bölünerek ve çoğalarak; çevre dokuları tahrip etmektedir. Bu metastaz diğer organlara da yayılarak genel sağlık durumunu ciddi olumsuzluklarla karşı karşıya getirmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Rahim Kanseri Nedir?

Rahim kanseri, rahimde kanser hücrelerinin oluşmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Rahim kanserinin iki farklı türü bulunur. Bunlardan ilki endometrial kaserdir. Endometrial kanser, rahim gövdesinin iç kısmı olan endometrium isimli bölgede kanser oluşumunu ifade eder. Diğer tür ise rahmin kas dokusu olan miyometriyum bölgesinde meydana gelir.

Rahim Kanseri Neden Oluşur?

Kanser, rahim yapısında bulunan hücrelerin kontrolsüz çoğalması ve metastazı çeşitli nedenlerle meydana gelmektedir. Bu durum dış etkenler ve genetik yatkınlık bağlamında incelenmektedir. Rahim dokusunda meydana gelen bu değişiklikler malign ve benign tümörlerin oluşumunu da beraberinde getirmektedir.

Hastalığın nedenleri arasında östrojen hormonunun çok yüksek olması bulunur. Rahim duvarının olması gerekenden fazla kalınlaşması da hastalığın sebeplerinden biridir

Rahim Kanseri Evreleri

Rahim kanseri, Tip 1 ve Tip 2 olmak üzere iki türde incelenir. Tip 1 rahim kanseri diğer türe kıyasla daha az agresiftir. Yani rahimdeki diğer dokulara hemen yayılmaz. Tip 2 türünde ise kanser hücreleri daha agresiftir. Bu türde kanser hücrelerinin rahim dışına sıçraması daha hızlı gerçekleşebilir. Kanserin belirtileri, çoğunlukla kanser hücreleri diğer organlara sıçramamış iken tespit edilebilir.

Klinik seyri hastadan hastaya değişiklik gösteren kanser, meydana gelen tümör yapı ve metastazı bağlamında evrelere ayrılmaktadır.

1. Evre

Tümör dokusunun rahim duvarında sınırlı kaldığı evredir. Kendi içerisinde 1A ve 1B olarak alt gruplara ayrılmaktadır. İlk türde kanser endometriumdan miyometriuma kadar ilerlememiştir. Bu türde kanser hücreleri lenf bezlerine de sıçramamıştır.

İkinci türde ise kanser hücreleri miyometriyumun ilerisine kadar sıçramıştır. Fakat bu türde hücreler rahim organının dışına kadar büyümemiştir. Bu evrede rahim kanseri belirtileri görülemeye başlanabilir.

2. Evre

Tümör dokusu diğer kadın üreme organı olan servikse kadar metastaz yaptığı evredir. Bu evrede tümör uterus aşmamaktadır. Kanserli hücrelerin rahim ağzına kadar ilerlemiştir. Bu evrede lenf nodları da henüz kanserli hücreler ile tanışmamıştır. Bu evrede ortaya çıkabilecek rahim kanseri belirtileri arasında regl dönemi dışında gerçekleşen vajinal kanamalar bulunur.

3. Evre

Kanser hücreleri ve tümör dokusu lokal ve bölgesel kadar ilerlemiştir. 3. evrenin başlarında kanser hücreleri lenf bezlerine kadar sıçramamıştır. Bu evre ilerledikçe kanser hücreleri vajinaya ve yumurtalıklara kadar sıçrar. Bu evrenin sonlarında kanserli hücreler lenf bezlerine kadar ilerler. Rahim kanseri belirtileri önceki evrelere göre daha yoğun hissedilebilir. Kendi içerisinde 3A, 3B ve 3C (3C-1, 3C-2) olacak şekilde alt gruplara ayrılmaktadır.

4. Evre

Tümör dokusunun batın içine ve dışına metastaz yaptığı rahim kanseri evresidir. Bu evrede kanser hücreleri mesaneye ve rektuma kadar ilerlemiştir. Kanser hücreleri bu evrede kasık bölgesindeki lenf bezleri ile kemiklere kadar yayılabilir. Hatta akciğere kadar sıçramış olabilir.

Bu evrede kanser hücrelerinin büyüklüğü ve yayıldığı organlar hastadan hastaya değişebilir. Rahim kanseri belirtileri, bu evrede vajinal kanamalar, karında şişkinlik ve cinsel ilişki sırasında ağrı olarak kendini gösterebilir.

rahim kanseri

Rahim Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir?

Rahim kanseri, rahim hücrelerinde meydana gelen mutasyonların sağlıklı hücreleri kanserli hücrelere dönüştürmesi ile gerçekleşir. Günümüzde bu mutasyonların ortaya çıkmasının asıl sebebi bilinmemektedir. Ancak hastalığın oluşmasını tetikleyebilecek birtakım risk faktörleri bulunur.

Hormonal Bozukluklar

Büyük bir yüzdeliği yumurtalıklardan salgılanan progesteron ve östrojen hormonlarının düzeyleri endometriyumu etkilemektedir. Bu hormonların yeteri düzeyde salgılanamaması ya da hiç salgılanamaması gibi durumlar risk teşkil etmektedir.

Yaş Faktörü

Rahim kanseri görülme sıklığı ileri yaşlarda daha yüksektir. Yapılan çalışmalara bakıldığı taktirde 55 yaş ve üzeri kadınlarda rahim kanserinin insidansı artmaktadır.

Geç Menopoz

Geç menopoza giren kadınlarda yumurtalılardan östrojen salgılanması doğal olarak daha uzun sürer. Bu durumda ise endometriumda östrojen uyarımı daha geç gerçekleşir. Bu nedenle menstrüasyonun geç sonlanması yani geç menopoza girmek kanser riski oluşturmaktadır. Yaşın ilerlemesi, erken menstrüasyon gibi etmenlere hormonal dengeyi olumsuz etkilemektedir.

Adet Düzensizliği

Özellikle genç yaşlardaki kadınlarda adet düzensizliğine rastlanmaktadır. Menstrüasyon düzensizliği östrojen salınımını doğrudan etkilemektedir. Düzensiz adet döngüsünün beraber getirdiği hormon dengesizliği rahim kanseri riskini arttırmaktadır.

Gebelik Yaşanmamış Olmak

Gebelikle beraber rahimde sadece östrojen hormonu değil progesteron hormonu da salgılanır. Böylelikle endometrium uzunca bir süre sadece östrojene maruz kalmayarak kanser riskini azaltır. Gebelik süresince salgılanan progesteron, rahim ve dokusunda koruyucu ve dinlendirici bir etki yaratmaktadır.

Obezite Faktörü

Obezite vücutta daha yoğun bir yağ dokusuna neden olmaktadır. Yağ dokusu oranı yüksek olan kadınlardaki kanser riski normal kadınlara oranla neredeyse 3 katıdır. Bunun nedeni yoğun yağ dokusundan östrojen salınarak, vücut östrojen düzeyi yükselmektedir.

Hipertansiyon ve Diyabet

Yapılan klinik çalışmalarda Tip-2 diyabetin rahim kanseri açısından risk oluşturduğu gözlenmektedir. Bir diğer risk faktörü olan hipertansiyondur. Metabolik hastalıklar sistemsel etkileri ve sonuçları ile kanser riski oluşturmaktadırlar.

Aile Öyküsü

Ailede görülen kalıtsal yatkınlık da kanser riski oluşturmaktadır. Özellikle kolon kanseri öyküsüne sahip ailelerdeki kadınlar risk altındadırlar. HNPCC ya da LYNCH sendromuna sahip ailelerde kolon kanseri ve endometrium kanseri görülme oranı yüksektir.

Over Tümörleri

Over tümörüne sahip kadınlarda rahim kanseri riski daha yüksektir. Tümör varlığı östrojen hormonunu yükseltirken progesteronu azaltmaktadır. Bu hormonal dengesizlik risk teşkil etmektedir.

 

Rahim Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Kadın sağlığı ve doğum alanında en sık rastlanan kanserlerden birisi rahim kanseridir. Bu kanserin etiyolojisi ve klinik seyri hastadan hastaya farklılık göstermektedir. Yapılan bilimsel çalımalar dahilinde rahim kanseri için kesin nedenler saptanamamıştır. Ancak bu kanserin gelişimi açısından risk teşkil eden genetik faktörler ve dış etmenler bulunmaktadır.

 Menopoz gelişen kadınlarda ve 55 yaş üzeri kadınlarda rahim kanserinin daha sık görüldüğü saptanmıştır. Ancak genç yaştaki kadınlarda da kanserin gelişmesi söz konusudur. Bu bağlamda jinekolojik muayene ve takiplerin uygun aralıklarla sağlanması önem arz etmektedir. Aşağıda yer alan belirtilerle karşılaşıldığı taktirde ivedilikle doktora başvurulmalıdır;

  • Normal olmayan vajinal kanama
  • Normal olmayan vajinal akıntı
  • Pelvik ağrı ve kilo kaybı
  • Sık idrara çıkma
  • İdrarda ya da gaitada kan görülmesi
  • Cinsel ilişki esnasında ağrı

Rahim Kanseri Tanısı Nasıl Koyulur?

Kanser tanısı konulurken öncelik hastanın şikayetlerini anlamlandırmak gerekmektedir. Detaylı bir anamnez sonrasında fizik muayene gerçekleştirilmektedir. Kesin tanı konulması için gerekli kan tetkikler alınmaktadır. Bir sonraki aşamada ise endometrium dokusundan biyopsi ile doku alınarak patoloji tarafınca incelenmektedir.

Kesin kanser tanısı konulduğu taktirde, rahim kanserinin hangi evrede olduğu belirlenmektedir. Bu kısımda kanser hücreleri ve davranışları incelenerek kanserin evresi kesinleştirilir. Kanserin evresinin tespit edilmesi tedavi süreci için önem arz etmektedir.

Rahim Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Rahim kanseri belirtileri deneyimleyen kişilerde teşhis yapıldıktan sonra farklı tedavi yöntemleri tercih edilebilir. Kemoterapi, radyasyon terapisi ve hormon terapisi tedavi yöntemlerinden bazılarıdır. İmmunoterapi ve birtakım ilaçlar da tedavi yöntemleri arasındadır.

Rahim kanserinde tedavi kanserin evresine göre şekillenmektedir. Yani kanser hücrelerinin metastaz yaptığı doku ve organlar bağlamında tedavi yöntemleri oluşturulmaktadır. Karşımıza en çok çıkan tedavi yöntemi ise cerrahi operasyondur. Cerrahi prosedür tek seçenek olmamakla beraber daha pek çok tedavi yöntemi ve aracı bulunmaktadır.

Cerrahi Tedavi

Rahim kanseri için ilk tercih edilen tedavi yöntemlerinden birisi cerrahidir. Tamamıyla kanser dokusunun alınarak organların temizlenmesi amaçlanmaktadır. Kemoterapi tedavisi süresi 3 ile 6 ay sürebilir. Hastadan hastaya bu süre daha uzun olabilir.

Kanserden etkilenen organ rahim (uterus) olduğu için cerrahi yöntemlerle rahim alınmaktadır. Bu işleme “Histerektomi” adı verilmektedir. Histerektominin 4 farklı türü bulunmaktadır. Bunlar;

  • Total Histerektomi
  • Radikal Histerektomi
  • Subtotal (Supra-servikal) Histerektomi
  • Bilateral Salpingooferektomi ile Histerektomi

 

Kemoterapi Tedavisi

Rahim kanseri tedavisinde kanser hücrelerinin büyümesini engellemek amacıyla kemoterapi uygulanır. Genellikle histerektomi sonrasında kemoterapi verilir. Tedavi sikluslar halinde uygulanır. genellikle 21-28 günde bir yapılır.

İlaç tedavisinde genellikle iki tip ilaç kullanılır: paklitaksel ve karboplatin. Bu tedavi yöntemi ameliyatı takip eden bir ayın sonunda kullanılmaya başlanır. Yan etkileri bulunan bir yöntemdir. Kemoterapinin yaygın rastlanan komplikasyonları şunlardır;

  • Saç kaybı (geçici)
  • Yorgunluk, halsizlik
  • Diyare
  • Nöropati
  • Bulantı ve kusma

 

Radyoterapi Tedavisi

Tedavi lokal ve bölgesel uygulanır. Bu tedavi türünde kanser hücrelerinin radyasyon ile kanser hücrelinin yok edilmesi hedeflenir. Yapılan çalışmalarda rahim kanserinde, kanser hücreleri ışınlara karşı duyarlıdır. Doktor önerisi doğrultusunda cerrahi tedavilerden sonra tercih edilir.

 

Hormon Tedavisi

Hormon tedavisinde kanser hücrelerini bloke edecek hormonlar verilerek hastalık tedavi edilir. Progesteron ve progestin hormonları bu tedavi türünde kullanılabilir. En sık kullanılan ilaç medroksiprogesteron asestattır.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Rahimde kanser olduğu nasıl anlaşılır?

Kanserin teşhisi endometrial biyopsi yapılarak konulabilir. Transvajinal ultrason da hastalığın teşhisini gerçekleştirmek için doktorlar tarafından tercih edilebilir.

Rahim kanseri başlangıcı nasıl olur?

Kanserin belirtileri, başlangıç evresinde hastadan hastaya göre değişiklik gösterebilir. Belirtilerden en yaygını olağan dışı vajinal kanamlardır. Örnek olarak regl dönemi dışında veya menopoz sonrasındaki kanamalar verilebilir.

Rahim ağzı kanseri belirtileri nelerdir en önemli 3 belirtisi nedir?

Rahim ağzı kanserinin en önemli belirtilerinden biri cinsel ilişki sonrasında vajinal kanamalardır. Normalin dışında bir kokuya sahip ve kanlı akıntılar rahim ağzı kanserinin habercisi olabilir. Menopoz sonrasında deneyimlenen kanamalar da hastalığın önemli belirtileri arasındadır.

Rahim kanseri ağrısı hangi bölgelerde hissedilir?

Rahim kanseri ağrısı yaygın olarak alt karın bölgesinde hissedilir. Bu hastalığa sahip kişiler leğen kemiği bölgesinde ve etrafında da ağrı hissedebilir.

Whatsapp üzerinden iletişime geçmek için buraya tıklayın