rahim duvarı kalınlaşması
Blog

Rahim Duvarı Kalınlaşması

Rahim duvarı kalınlaşması, hormonal düzensizlikler veya rahim kanseri belirtisi olarak meydana gelen bir rahatsızlıktır. Her kadının takip etmesi ve gereken durumlarda tedaviye başlaması zorunlu olan bir hastalıktır. Altta yatan sebebe bağlı olarak bir tedavi uygulanır. Öte yandan hastalara kanser olma ihtimaline bağlı olarak bir test yapılır. Hormonal bozukluğa bağlı olarak geliştiğinde ise ideal bir tedaviyle problem giderilir. Rahim duvarı kalınlaşması hakkında bilinmesi gereken diğer detaylar rehberimizde bulunuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir?

Rahim, kadın üreme organlarından biri olarak hamilelik boyunca bebeğin gelişiminin sürdüğü bir organdır. Düzenli olarak gerçekleşen menstrüasyon dönemi boyunca her organı olduğu gibi rahmi de etkileyen birçok değişim meydana gelir. Beyinde bulunan hipotalamus bölgesinin, beyindeki hipofiz bezine tepki vermesiyle başlayan aşama, hipofiz bezinin FSH ve LH hormonlarını salgılaması ile sürer.

Söz konusu hormonlar dolaşım sistemi vasıtası ile kadın yumurtalıklarını uyarır. Yumurtalık folikülü olarak adlandırılan yumurtaların içerisinde yer alan keseciklerin hem olgunlaşmasına hem de çatlamasına sebebiyet verir. Folikül ise, söz konusu süreçte östrojen hormonu salgılanmasını üstlenir. Kan düzeyinde artan östrojen hormonu, rahim iç duvarının az da olsa kalınlaşmasını sağlar. Muhtemel hamilelik için vücudun kendini hazırladığı bu dönemde döllenme olmaması halinde östrojen salınımı oldukça azalır. Bunun yerine ise, progesteron hormon salınımı artmaya başlar.

Progesteronun etkisi ile rahim içi duvarında pullanma oluşarak dökülme başlar. Sonucunda ise, söz konusu dokular vajinal yoldan az bir kanla beraber atılır. Adet döngüsü, ergenlik döneminden başlayıp, menopoza kadar devam eden doğurganlık dönemi boyunca devam eder. Endometrial hiperplazi bir diğer ismiyle rahim duvarı kalınlaşması ise hem hormonal hem de farklı hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkar. Ağrılı adet dönemi, düzensiz kana problemlerine sebebiyet veren rahim duvarı kalınlaşması, hayati risk oluşturacak biçimde kan yaıplarına yol açabilir. Eğer tedavi edilmez ise, kanser oluşumuna sebebiyet verebilir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Türleri

Endometrial hiperplazi, halk dilinde rahim duvarı kalınlaşması birbirinden farklı türlere ayrılır. Söz konusu türler, kalınlaşmanın kanser riski taşıması açısından da değişiklik gösterir. Bun türler:

  • Basit hiperplazi
  • Kompleks hiperplazi
  • Basit atipili hiperplazi
  • Kompleks atipili hiperplazi

Bahsi geçen sıralamada yukarıdan aşağıya doğru inildiğinde kanser riskinin arttığından söz etmek mümkündür. Her vakanın ilerleme, gerileme veya büyüme ihtimali farklıdır. Atipik hücrelerin tespit edildiği anlarda, anormal hücre değişimlerinin olduğu görülür. İşte bu durum, kanser ihtimalinin arttığını temsil eder.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Sebepleri

Rahim duvarı kalınlaşması kadınlarda birçok farklı sebep ile meydana gelir. Ancak en önemli etkenlerinden biri, menopoz dönemidir. Progesteron hormon üretiminin durduğu menopoz zamanında rahmin incelmesi oldukça güçtür. Kimi hastalıklara göre uzun süredir kullanılan östrojen hormonu, progesteron ile dengelendiği zaman rahim duvarı kalınlaşması oluşumuna yol açabilir. O nedenle, hormon ilaçlarının uzmanın önerdiği doz ve sürede kullanılması oldukça önemlidir.

PKOS olarak anılan plikistik over sendromu rahatsızlığında yumurtlama gerçekleşmediği için progesteron üretimi de mümkün olmaz. Obezite, diyabet, karaciğer, tiroit, yumurta tümörleri ve safra kesesinin eden olduğu çeşitli hastalıklar rahim duvarı kalınlaşmasını ortaya çıkarabilir. Bundan dolayı, endometrial hiperplaziye sebebiyet veren etkenlerin çoğu östrojen hormonunun meydana getirdiği progesteron ile karşılanamamasından kaynaklanır. Aynı zamanda progresteron hormonunun yeterli oranda salgılanamamasından da oluşur.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Belirtileri

Rahim duvarı kalınlaşması, her hastada farklı semptomlar göstererek çeşitli belirtiler ortaya çıkarır. Bu hastalığın sık görülen belirtileri şunlardır:

  • Düzensiz regl dönemleri,
  • Regl kanamalarının olduğundan uzun sürmesi,
  • Kanama miktarında artış olması,
  • 2 adet kanamasının arasında 21 günden daha kısa sürenin olması,
  • Ara kanama veya kahverengi vajinal akıntı olması,

Bahsi geçen belirtilerin olması durumunda bir uzmana danışılması önerilir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Tanısı

Rahim duvarı kalınlaşması belirtileri görülen hastalarda ultrasın ile görüntüleme yapılıp duvar kalınlığına bakılabilir. Şüpheli bir kitle ile karşılaşıldığında biyopsi yapılabilir. Biyopsi yardımı ile alınan dokuların örneği, patolojik incelemeye sokularak, kanser ihtimali açısından değerlendirmeye tabi tutulur.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Nasıl Tedavi Edilir?

Bu sorun uzman müdahalesi gerektirdiği için bitkisel tedaviler ile kontrol altına alınmaz. Fakat risk grubunda bulunan hastaların, progesteron hormon üretiminin desteklenmesi için ceviz, ıspanak, karalahana, kabuklu kuruyemişler, çiğ domates, avokado, ay çekirdeği, dereotu, ceviz, Bektaşi üzümü gibi besinler tüketebilir.

C vitamini açısından son derece zengin olan gıdalar da dolaylı yollardan progesteron üretiminin artmasına yardımcı olur. Ancak unutulmaması gerekir, hiçbir gıda, progesteron hormonu barındırmaz. Söz konusu besinler aracılığı ile yapılan bitkisel tedaviler, yeteri oranda alındığı zaman progesteron hormon salınımını arttırır. Besinler vasıtası ile arttırılan progesteron oranı doğru oranda ayarlanamadığında rahim duvarında kalınlaşma gibi büyük sağlık sorunlarına yol açabilen hastalıkların tedavisi medikal yollar ile yapılır.

Bu sağlık sorunun tedavisi hastaların yaşına, hormonal düzeyine ve rahmin genel durumuna bağlı olarak gerçekleştirilir. Genelde ilaçla tedavi yapılan bu hastalık, hormonal dengenin sağlanması ile iyileştirilebilir. Rahim duvarı kalınlaşmasının ilaçla tedavi yöntemleri içinde oral tablet, krem, vajinal krem, enjeksiyon ve rahim içi araç gibi bazı alternatifler bulunur. Küretaj ve dilatasyon uygulaması kimi zaman tedaviye yeterli olurken; doğum yapmayı düşünmeyen veya menopoz dönemine yakın kadınlarda total histerektomi uygulanabilir.

Rahmin tamamen alınması olarak bilinen histerektomi, kapalı ameliyat olan laparoskopi metodu ile uygulanır. Ancak bu durum doğurganlığı tamamen engellediği için genç kişilerin karar verirken mutlaka dikkat etmesi gerekir. Bu nedenle hastalığın tedavi yöntemlerine etraflıca düşünerek karar verilmesi son derece mühimdir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavi Fiyatları

Tedavi fiyatları hastalığın evresine, türüne ve semptomlara bağlı olarak değişiklik gösterir. O nedenle tedavi süreci ve yöntemleri hastadan hastaya değişebilir. Bu noktada, ücretin farklılık göstermesi oldukça normaldir. Tedavi fiyatları hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Rahim duvarı kalınlaşması olursa ne olur?

Düzensiz kanama ve ağrılı adet döneminin yaşanmasına sebep olur. Hayati risk taşıyacak derecede kan kayıplarına sebebiyet vereceği gibi kanser oluşumuna da neden olabilir.

Kadınlarda rahim duvarı kalınlaşması neden olur?

Kalınlaşmanın nedeni, progesteron hormonunun gereken seviyede salgılanmamasından kaynaklanır. Bu hastalıkta meydana gelen olağandışı kanamalar, progesteron hormonunun azalmasından dolayı değil, östrojen hormonu nedeniyle aşırı kalınlaşan duvarın dökülmesi yaşanır.

Rahim duvarı kalınlaşması nasıl geçer?

Çoğu zaman ilaçla tedavi edilebilir. İlaçla tedavi yöntemleri arasında vajinal krem, rahim içi araç, krem, oral tablet ve enjeksiyon gibi alternatifler vardır.

Rahim duvarı kalınlaşması nelere sebep olur?

Ağrılı adet ve düzensiz kanamaya sebep olabilir. Hayati risk oluşturacak düzeyde kan kaybına sebep olduğu gibi kansere de neden olabilir.

Rahim duvarı kalınlaşması hangi hastalığın belirtisidir?

Obezite, diyabet, tiroit, yumurtalık tümörleri, karaciğer ve safra kesesinden dolayı meydana gelen bazı rahatsızlıkların belirtisidir.

Whatsapp üzerinden iletişime geçmek için buraya tıklayın