rahim ağzı kanseri
Blog

Rahim Ağzı Kanseri Ameliyatı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Rahim ağzı kanseri ameliyatı, cerrahi müdahaleyi ifade eden bir tedavidir. Cerrahi müdahalelerin içinde, kemoterapi, radyoterapi gibi yöntemler yer almaktadır. Bu tedavi yöntemlerinin tek başına ya da kombine şekilde kullanılarak hastaya uygulanabilmesi mümkündür. Bu bölgenin ise cerrahi işlem ile alınabilmesi mümkündür. Yapılan bu işlem ile kanserleşebilecek alan ortadan kaldırılmış olur. Ameliyat ile birlikte, hastalarda yüksek oranda bir iyileşme kaydedilmesi hedeflenmektedir.

Rahim ağzı kanseri, invaziv (doku derinlerine kadar inme) bir duruma gelmişse, hastaya radikal histerektomi uygulanır. Daha sonra, kanser hücreleri pelvik bölgedeki lenf bezlerini tuttuğundan dolayı, lenf bezleri çıkarılır. Histerektomi işlemi, rahim, vajinanın bir bölümü ve rahim ağzının yanı sıra, vajinanın bir bölümünün yakındaki lenf düğümlerinin çıkarılmasını kapsar. Bu işlem, rahim ağzı kanserine iyileştirebilecek bir tedavi şeklidir. Aynı zamanda, kanserin geri gelmesini de önler.

İlginizi Çekebilir;

Rahim Ağzı Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Rahim ağzı kanseri ameliyatı nedir? Bu ameliyat, kanserli dokuların çıkarılmasını kapsayan cerrahi müdahaleleri kapsar. Ameliyat yapılmadan önce, kemoterapi, radyoterapi gibi uygulamalar, hasta tedavisinde kullanılır. Kemoterapi ilacı, kanserli bölgedeki hücreleri ışına karşı duyarlı hale getirir. Bununla birlikte, hastaya radyoterapi uygulaması yapılır. Basit bir histerektomi tekniğinde serviks ve uterus çıkarılmaktadır. Fakat bu teknik, erken tanı durumunda kullanılmaktadır.

Radikal histerektomi ise kullanılan bir diğer yöntemdir. Rahim ile birlikte, serviksin yakınlarındaki dokuların da çıkarılması işlemidir. Belli bir boyutun altında olan tümörler için uygulanan bir yöntemdir. Farklı şekillerde gerçekleştirilen bu ameliyat, hastanın durumuna bağlı olarak yapılır. Örneğin, servikal konizasyon yöntemi, serviksin koni şeklinde çıkarılmasıdır. Bu yöntem de erken tanı durumunda kullanılır. Aynı zamanda, hastalığın ilerleme sürecinin anlaşılması için tercih edilen bir tedavi şeklidir.

Rahim Ağzı Ameliyatı Sonrası Ne Yapılmalıdır?

Rahim ağzı ameliyatı sonrası, cinsellik, beslenme gibi yaşamı etkileyen konulara dikkat edilmesi gerekir. Cerrahi işlem ile kanserin olduğu kısım tamamen çıkarılmışsa, hastalığın tekrar nüksetmesi ihtimali oldukça düşüktür. Fakat rahim ağzı kanseri hastalığın teşhisi ikinci ya da ileri bir evre olarak tanımlanmışsa, hastalığın tekrarlama ihtimali olacaktır. Ameliyattan sonra, fiziksel olarak değişikliğe uğrayan hastalar, psikolojik olarak kendini toplama sürecine girmelidir. Dolayısıyla yapılan ameliyatın türüne göre vajinal daralma, kısalma ve kayganlığın azalabilmesi mümkündür.

Menopoz ve benzeri durumların yaşanabilmesi ise cinselliğe olan ilgisizliği beraberinde getirebilmektedir. Ameliyattan sonra, cinsel yaşam ile ilgili bir uzmandan destek alınması son derece önemlidir. Ameliyat sonrası, beslenme ise son derece önemli bir konudur. Gaz sorunu, şişkinlik gibi bir takım hazımsal sorunların, ameliyat sonrası yaşanabilmesi mümkündür. Dolayısıyla, beslenmeye çok dikkat edilmesi ve sağlıklı beslenilmesi gerekir. Bol sıvı tüketmek ve sindirimi kolay olan besinlere öğünlerde yer vermek önemli detaylardır. Ameliyattan sonra, doktorun verdiği diyet listesine uygun şekilde beslenilmelidir.

Rahim Ağzı Kanseri Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Rahim ağzı kanseri ameliyatı riski, bu ameliyatı olan hastaların merak etmiş olduğu bir konudur. Gerçekleştirilen her ameliyatta bir takım risk faktörleri ortaya çıkabilmektedir. Genellikle, cerrahi işlemler hastaların endişe ettiği bir durumdur. Rahim ağzı kanseri ameliyatının, global olarak sıklıkla gerçekleştirildiği önemli bir gerçektir. Ancak ameliyatla ilgili ortaya çıkabilecek bir takım riskler de vardır.

Oluşabilecek riskler, kanama, enfeksiyon, pıhtı ya da yakın organlarda oluşabilecek yaralanmalar olarak sıralanabilir. Ancak bu oluşumlar, düşük risk faktörleri olduğu için endişe uyandırmamalıdır. Ameliyat riskleri, uzman seçimi, ameliyattan önce tetkiklerin doğru ve eksik olmadan yapılması ve ameliyat tekniğine doğru karar verilmesine bağlı olarak değişiklik gösterir.

Rahim Ağzı Kanseri Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Rahim ağzı kanseri ameliyatı kaç saat sürer? Genel anestezi altında gerçekleştirilen bu ameliyat, ortalama 1 ila 1 buçuk saat aralığında yapılır. Hastanın taburcu süresi ise ortalama 1 ila 2 günü bulmaktadır. Ameliyat esnasında, tercih edilen ek işlemler ve komplikasyonlara göre ameliyat süresi değişiklik gösterecektir.

Hastanın tam olarak iyileşme kaydedebilmesi için 6 ila 8 haftalık bir süreç geçmiş olmalıdır. Bu süre zarfında, hastanın dinlenmesi ise son derece önemlidir. Özellikle, hastanın ağır kaldırmaması, beslenmesine ve özel hayatına dikkat etmesi gerekir. İyileşme sürecinin bol bol istirahat etmesi ve yeterli düzeyde sıvı tüketmesi de önemli detaylardır.