Polistik Over Sendromu
BlogUncategorized

Polistik Over Sendromu

Polistik over sendromu bir çeşit endokrin hastalığıdır. Kadınlarda doğurganlığı ve doğum yapmayı engelleyen çeşitli sorunların temelini oluşturur. Polistik over sendromu genel olarak üreme çağında olan kadınlarda daha sık görülmektedir.

İlginizi Çekebilir: Yumurtalık Kisti Nedir? Tedavisi ve Belirtileri Nelerdir?

Bu çağdaki kadınlarda oldukça yaygın hale gelmiştir. Yumurtlama bozukluğu ve bunun sonucunda kısırlık oluşması gibi sorunlara yol açmaktadır. Aynı zamanda belirli bir süre içerisinde tedavi edilmez ise bazı hastalıkları da beraberinde getirir. Kalp ve damar hastalıkları, hipertansiyon gibi kalıcı hastalıklara yol açar.

Polistik kistler yumurtalıklarda birden fazla kistin oluşumu ile ortaya çıkar. Sürekli olarak adet düzensizliği görülmesi en büyük belirtilerinden biridir. Vücutta görülen hormon değişiklikleri (aşırı tüylenme, sivilce oluşması) gibi farklı şikayetler oluşturur. Yumurtalık bölgesinde kist oluşumuna sebep olduğu için üremeyi büyük oranda engeller. Çocuk sahibi olamayan kadınlarda görülen bu hastalığın tedavisi ise oldukça kolaydır.

​Polistik Over Sendromu Nedir?

Polistik over sendromu bir çeşit kadın hastalığıdır. Üreme döneminde olan kadınlarda çok sık rastlanılır. Yumurtalıklarda küçük kistler halinde başlayan polistik over ilerleyerek yerini çoğalan kistlere bırakır. Yumurtalıklara zarar vermesi sebebiyle hamile kalmayı zorlaştırmaktadır.

Ciddi ve önemsenmesi gereken bir hastalık türü olan polistik over mutlaka tedavi edilmelidir. Uzun bir süre tedaviye başlanılmaz ise birçok önemli hastalığı da beraberinde getirecektir. Polistik over sendromuna genel olarak fazla kilolar sebep olmaktadır. Bu nedenle tedavi sürecinde ilk olarak hastanın sağlıklı kilo vermesi sağlanır. Bu sayede hastanın hormon seviyeleri kontrol altına alınmış olur.

​Polistik Over Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Polistik over sendromu kadınlarda görülen bir hastalıktır. Üremeyi engelleyici olması sebebiyle mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Bu hastalık ilk evrelerinde herhangi bir belirti ile ortaya çıkmaz. Ancak hastalığın ilerlemesi ile birlikte bazı önemli belirtiler ortaya çıkacaktır. Polistik over sendromu bazı belirtileri şu şekildedir:

  • Düzensiz adet döngüleri

  • Ciltte kararmalar ve leke oluşumu

  • Hızlı kilo artışı görülmesi

  • Saç dökülmeleri

  • Adet döngüsü arasında veya sonrasında kanama yaşanması

  • Göğüs bölgesinde aşırı hassasiyet

  • Uzun bir süre çocuk sahibi olamama

  • Vücutta aşırı sivilcelenme problemleri

​Polistik Over Sendromu Daha Çok Kimlerde Görülür?

Polistik over sendromu oluşumunun sebebi net olarak belli değildir. Hastalığın ortaya çıkmasında genel olarak genetik faktörler etkili olmaktadır. Aile öyküsünde polistik kist rahatsızlığı yaşayan bireylerde ise bu sendromun görülmesi daha normaldir. Bunun haricinde çevresel faktörler de PCO hastalığına sebep olabilir.

PCO genel olarak üreme döneminde bulunan bireylerde daha sık görülür. Hamile kalamama veya kanama gibi basit belirtiler sonucu ortaya çıkar. Çeşitli jinekolojik muayeneler yapılır ve tedavisine başlanır.

Bu rahatsızlık genel olarak on kadından birinde görülmektedir. Bu nedenle telaş yapmadan kısa süre içerisinde tedavisine başlanılması gerekir. Hastalık genel olarak 17-25 yaş aralığında sık görülse de üreme döneminde olan her yaşta kadının karşılaşabileceği bir problemdir.

Genel olarak bir yumurtalık rahatsızlığı olarak bilinir. Bu rahatsızlığın oluşmasının nedenlerinden birisi de etkilerinin vücudun her yerinde görülebilmesine bağlıdır. Hormonal bozukluklar sonucu ortaya çıkan bu rahatsızlık belirli bir süre tedavi gerektirir. Tedaviye başlanırken en önemli unsur ise kilo verme aşamasının gerçekleşmesidir.

​Polistik Over Sendromlu Kadınlar Hamile Kalabilir Mi?

PCO, yumurtalıklarda kist oluşumu ile yumurtalıkların doğru çalışmasını engellemektedir. Yumurtlama düzeninin bozulması sonucu birçok rahatsızlık meydana gelir. Bunların başında da hamile kalamama sorunu yer almaktadır. Ancak polistik over sendromu olan bireyler kesinlikle hamile kalamaz gibi bir durum söz konusu değildir.

PCO, hamile kalma şansını büyük bir oranda düşürse de tamamen engellemez. Polistik over sendromuna sahip bireyler tüp bebek tedavisi ile kısa sürede kolayca hamile kalabilir. Tüp bebek tedavisi ile uyarılan yumurtalıklar tedavinin olumlu sonuçlanmasını sağlayacaktır. Kontrollü gerçekleştirilen tedavi sonucu hastalığın geçmesi engellenemese de hamile kalmak mümkün olacaktır.

Tüp bebek tedavisi uygulamasının yanı sıra çeşitli alternatifler de tercih edilebilir. Örneğin polistik over sendromuna sahip kişiler genel olarak fazla kilolara sahiptir. Bu kiloları sağlıklı bir şekilde veren bireyler de hastalığı atlatarak kolay bir şekilde hamile kalabilir. Farklı bir alternatif olarak da ilaç tedavisi tercih edilebilir. Özet olarak çeşitli tedavi yöntemleri uygulanması koşuluyla polistik over sendromuna sahip kişiler de hamile kalabilmektedir.