Adet Döneminde Bartholin Kisti
BlogUncategorized

Adet Döneminde Bartholin Kisti

Adet döneminde Bartholin kisti vajina ve vulva girişinde bir çeşit iltihap oluşma durumu olarak tanımlanabilir. Bartholin bezleri vajinayı ıslak tutan ve kayganlığı sağlayan dokulardır. Bu dokularda tıkanma görülmesi sonucu şişme meydana gelecektir. Bunun sonucunda da bartholin kisti ortaya çıkar. Yumru şeklinde oluşan bu kistler genel olarak iyi huyludur.

İlginizi Çekebilir: Rahim Duvarı Kalınlaşması

​Bartholin Kisti Nedir?

Kadınlarda genital bölge farklı dokuların bir araya gelmesiyle fizyolojik bir yapı oluşmaktadır. Genital bölgelerde yer alan dokulardan bazılarının dışarıya açık olması sebebiyle çeşitli enfeksiyonlar ile karşılaşabilir. Böylece çeşitli hastalıklara ortam hazırlanmış olur.

Bartholin bezi ergenlik dönemi ile aktif hale gelir. Bu bezlerin salgıladığı sıvı vajina bölgesinin kaygan olmasını sağlar. Bartholinler genel olarak cinsel ilişki sırasında uyarılma sonucu sıvı salgılamaktadır. Ancak bazı durumlarda bu salgıyı yeterli derecede salgılayamaz. Bu durumda bezlerde salgı birikimi meydana gelecektir. Bu birikme ise kist olarak adlandırılmaktadır.

​Bartholin Kisti Nasıl Tedavi Edilir?

Adet döneminde bartholin kisti görülmesi bezlerde salgı birikimi nedeniyle ortaya çıkar. Kist belirli bir büyüklüğe ulaştığı zaman mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Tedavi yöntemleri kistin boyutuna göre şekillenebilir. Bartholin kisti tedavi yöntemleri şu şekildedir:

  • Drenaj uygulamaları

  • İlaç tedavisi

  • Cerrahi operasyon uygulaması

  • Marsupializasyon

​Bartholin Kisti Belirtileri Nelerdir?

Bartholin kistinin teşhisinin konulabilmesi için doktor muayenesi şarttır. Doktor anamnez alıp fiziki muayene gerçekleştirecektir. Pelvik bölgesini detaylı incelendikten sonra net olarak teşhis koyulacaktır. Bartholin kisti ilk aşamalarında küçük kistlerden oluşacağı için anlaşılması zor olur. Zaman geçtikçe salgı birikimi devam edeceği için kistlerin büyüklüğü artacak ve fark edilecektir. Belirtiler arasında şişliğin yanı sıra vajinal bölgede yer alan ağrı hissi de kişiyi rahatsız etmektedir.

​Bartholin Kisti Nedenleri Nelerdir?

Adet döneminde bartholin kisti görülmesinin nedeni kanallarda tıkanıklık oluşmasına bağlıdır. Salgının yeterli derecede dışarıya aktarılmaması içerde birikmesine neden olur. Bu tıkanma durumu farklı nedenlere bağlı olabilir. Ancak bartholin kistinin oluşması genellikle şu sebeplere bağlıdır:

  • Vajina bölgesinin darbe almasıyla oluşan travma

  • Enfeksiyon oluşumu

  • Hormonal bozukluk

  • Cinsel yolla bulaşan zararlı organizmalar

  • Cerrahi operasyon sonrası salgı kanalında tıkanıklık yaşanması

​Sık Cinsel Birliktelik Bartholin Kistine Sebep Olur Mu?

Sık cinsel birliktelik yaşanması bartholin kistine direkt olarak sebep olmaz. Bartholin kisti bakire kadınlarda da sıklıkla görülmektedir. Ancak çoğunlukla doğum yapan ve sık sık vajinal enfeksiyon geçiren bireylerde oluşmaktadır. Bu kişiler koyu akıntılara sahip ise Bartholin kistinin ilk aşamalarını geçiriyor olabilirler.

​Bartholin Kisti Oluşumu Engellenebilir Mi?

Adet döneminde bartholin kisti farklı renklerde kanamalara sebep olacaktır. Bu gibi durumlarda uygulanan tedaviye kesinlikle ara verilmemesi gerekir. Bartholin kisti oluşumu kesinlikle engellenemez. Ancak ilişki sırasında alınan tedbirler ve vajinal bölgenin temiz tutulması enfeksiyon riskini azaltır. Bu sayede bartholin kistinin temeli oluşmamış ise kist görülme ihtimali en aza indirgenmiş olur.

​Bartholin Kisti Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bartholin kisti tedavisi sonrasında vajinal bölgenin temiz tutulması gerekir. Gerekli ilaç kullanımı yerine getirilerek kistlerin tekrar oluşumu engellenmelidir. Eğer ameliyat olundu ise kısa süre içerisinde kist ve şişlik geçecektir. Hasta 8-10 gün içerisinde tamamen rahatlamış olur. Enfeksiyon geçtiğinde tekrarlanmaması adına hijyene mutlaka önem verilmelidir.

​Bartholin Kisti Nasıl Anlaşılır?

Adet döneminde bartholin kisti farklı renkte kanama görülerek anlaşılır. Bu kistler enfeksiyona bağlı olarak bezlerin şişmesi ile kendini gösterir. Vajinal yüzeyde hassas ve ağrılı yumrular oluşur. Aynı zamanda bu yumrular yürümeyi ve cinsel ilişkiyi engelleyecek boyutlara ulaşır. Bu durumda mutlaka tedavi sürecinin başlaması gerekir. Kistin ilk aşamalarında ilaç tedavisi uygulanabilirken ileri boyuttaki kistler ameliyat ile alınabilir.

​Bartholin Kisti Kansere Dönüşür Mü?

Bartholin kistleri vajinada bulunan çeşitli büyüklüklere sahip salgı bezleridir. Bu bezler sıvı salgılayarak kadının cinselliğe hazır olmasını sağlar. Küçük enfeksiyonlara bağlı olduğu için kansere dönüşme olasılığı oldukça düşüktür. Bu kistler çoğunlukla iyi huylu olduğu için enfeksiyona uğramadığı sürece kişiyi rahatsız etmez.

Ancak bezelye büyüklüğüne ulaşabilir. Bu gibi durumlarda mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Bartholin kistlerine tedavi sonrası gerekli bakım işlemleri uygulanarak temizliği sağlanması gerekir. Böylece tekrarlanmasının ve kiste bağlı enfeksiyon oluşmasının önüne geçilmiş olacaktır.