Blog

Miyom ve Varyasyonları (Miyom Görülme Risk Faktörleri Nelerdir?)

Miyom ve varyasyonları, rahim duvarındaki yerleştikleri yere bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu sınıflandırmaya göre varyasyon çeşitliliği gözlemlenmektedir. Miyomlar, yerleştiği yere göre üç sınıfa ayrılır. Bunlardan ilki; Submüköz miyom, rahimin iç duvarında yerleşenleri ifade eder. İkincisi ise İntramural miyom olan rahmin kas tabakasının içinde gömülü olanları ifade etmektedir. Subseröz ve saplı miyom ise rahmin dışına bir sap ile bağlı olan miyomlardır.

Miyomların klinik olarak tanısı, ultrasonografi ve doğum muayenesi ile gerçekleşir. Oluşum sağlayan miyomların yerleşim yeri ve boyutu yapılan muayene ile belirlenir. Bazı durumlarda ise rahmin iç duvarını ve hangi oranda miyomun rahmin içinde ya da kas tabakasında yer aldığı belirlenir. Bu belirleme işlemi ise “Salin İnfüzyon Sonografi” adı verilen (Sulu Ultrasonografi)’dir. Bu yöntem ise ince bir kanülle rahmin içine girilerek sıvı verilmesiyle gerçekleştirilir. Aynı zamanda, rahmin iç tabakası yapılan ultrason ile görüntülenmektedir.

İlginizi Çekebilir;

Miyom Nedir?

Miyom nedir? Miyom, kadınlarda sıklıkla karşılaşılan ve rahmin kas dokusunda gelişen tümörlerdir. Miyomların çoğunluğu ise kanserojenik özellik taşımaz. Kanserojenik özellik taşımayan miyomlar, karın içi tümörler olarak tanımlanır. Genellikle, üreme çağındaki kadınlarda görülen miyomların, görülme sıklığı ise ileri yaşlarla birlikte artmaktadır. Adet görmeye başlamayan genç kızlarda görülmeyen ve adölesanlarda (ergenlik çağındaki) kızlarda bazı olgularla karşılaşılmaktadır.

40 yaşın üzerindeki kadınlarda ise yeni yeni belirmiş miyomların saptanabilme oranı ise ortalama %50’dir. Bu durum ise 40 yaşın üstündeki her iki kadından birinde miyomun görülebileceği anlamına gelir. Genel olarak ise kadınlarda hayatlarının herhangi bir döneminde, miyomların görülebilme oranı ortalama %70 ila %80 aralığındadır.

Miyom Görülme Risk Faktörleri Nelerdir?

Miyom belirtileri olan bir oluşum şeklinde kendini gösterir. Miyomun görülme riskini artıran bir takım faktörler vardır. Örneğin, siyahi kadınlarda beyaz ırklara oranla 2-3 kata kadar daha fazla miyom görülme durumu bulunmaktadır. Kadınların doğum öyküsü de miyomun ortaya çıkma riskini artırır. Birden fazla doğum yapmış olan kadınlarda miyom gelişme riski azalmaktadır. Aynı zamanda, doğum yapma yaşı da son derece önemlidir. İlk doğumunu ileri yaşlarda gerçekleştirmiş olan kadınlarda miyom oluşum riski, erken doğum yapan kadınlara göre daha azdır.

İlk adetini erken yaşta gören kadınlarda ise miyom görülme riski daha fazla olabilmektedir. Bunun yanı sıra, kullanılan doğum kontrol hapları, miyomların büyümesine neden olduğu saptanmıştır. Aşırı şişmanlık ve obezite ise dolaylı olarak miyom oluşum riskini artırır. Beslenme alışkanlıkları, A ve D vitamini gibi önemli değerlerin eksikliği, alkol tüketiminin fazla olması da miyom oluşum riskini artırmaktadır.

Miyom Belirtileri Nelerdir?

Miyom belirtileri, bu oluşumun varlığına göre çeşitli semptomlar şeklinde kendini gösterir. Adet kanamaları, yoğun, uzamış ve ağrılı olması, miyom belirtilerine bir örnektir. Karın içi basınç ve ağrı hissi gibi bulgular ise miyom basısına bağlı olarak görülmektedir. Miyom belirtileri, kısırlık ve gebelikle ilişkili komplikasyonları da kapsar. Ağrılı cinsel ilişki gibi üreme fonksiyon bozuklukları da miyom belirtileri arasında yer almaktadır.

Sık sık idrara çıkılması, idrarı tam olarak boşaltamama ve idrar kaçırma gibi durumlar da belirtiler arasında yer alır. Bu gibi idrar ile ilgili bulgular, miyomum belirtileri arasında sıralanabilir. Bağırsaklarla ilgili bulgular ve sık sık kabız olunması da miyom oluşumunun belirtileri olarak kabul edilebilir.

Miyom Tedavisinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Miyom tedavisi, farklı şekillerde yapılan müdahalelerdir. Hastanın çocuk isteme durumu, yaşı, miyomun yerleşim sayısı ve lokalizasyonu gibi bir takım durumlar göz önünde bulundurularak, tedaviler uygulanır. Miyom tedavisi, kişiye özel olarak uygulanmaktadır. Çünkü bir hasta için uygun olan tedavi yöntemi, diğer hasta için uygun olmayacaktır. Miyom tedavisinde kullanılan tedavi şekilleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • İlaç tedavisi,
  • Cerrahi-Medikal tedavi olmaksızın izlem,
  • Cerrahi işlemler,

Yukarıda sıralanan tedavi şekilleri, hastaların durumuna bağlı olarak tercih edilir. Cerrahi işlemlerde açık yöntem olan (laparotomi) miyomektomi kullanılabilmektedir. Bunun yanı sıra, kapalı yöntem (laparoskopik) miyomektomi yönteminin yanı sıra, Histeroskopik miyomektomi de tercih edilmektedir.

Miyom Kansere Dönüşür Mü?

Miyom kanser mi? Sorusu bu hastalığı olan kadınlar tarafından sıklıkla yönlendirilir. Miyomlar, kansere dönüşmeyen oluşumlardır. Ancak miyom dokusunun kendi içinde 1/1000 oranlı olarak kanser dokusu bulunmaktadır.

İleri yaşlarda olan kadınların, hızla büyümekte olan miyom öyküsü bulunuyorsa, kanser ihtimali göz önünde bulundurabilir. Bu gibi durumlarda ise ameliyat planlaması yapılmalıdır. Ancak ameliyat yapılmadan bu dokuların kanser olup olmadığını saptayacak bir yöntem de henüz geliştirilmemiştir.