laparoskopik-miyom-ameliyati
Laparoskopik Cerrahi

Laparoskopik Miyom Ameliyatı

Laparoskopik miyom ameliyatı ile rahim içerisinde leiomiyom olarak da bilinen lifli tümörlerin yani fibroidlerin alınması işlemidir. Rahimde kanserleşmeyen bu miyomlar kadınlarda sıklıkla görülmektedir. Rahimdeki miyomlar genellikle çocuk yaşlarda oluşmaya başlar ancak herhangi bir yaşta meydana gelebilirler. Miyom ameliyatı ile semptomlara neden olan miyomlar dışarı alınır ve rahim yeniden yapılandırılır.

Tüm rahmin alındığı histerektominin aksine miyomektomide sadece miyomlar alınır ve rahim yerinde bırakılır. Miyomektomi ameliyatı olan kadınlarda aşırı kanamalı adet döngüsü ya da kasık bölgesinde baskı hissi gibi belirtilerde iyileşme elde edilir. Miyom ameliyatı özellikle günlük aktiviteleri yerine getirmeyi zorlayıcı, şiddetli belirtiler meydana geldiği zaman yapılmaktadır. İleride hamile kalmak isteyen, rahmini aldırmak istemeyen ya da miyomun kısırlığa neden olduğu durumlarda histerektomi yerine myomektomi tercih edilmektedir. Bunun nedeni histerektomi ameliyatından sonra hastaların hamile kalması mümkün olmamasıdır.

Laparoskopik Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kapalı myomektomi olarak da bilinen bu operasyon genel anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Ameliyat için karın bölgesinde göbek deliği çevresine genellikle 3 – 5cm uzunluğunda 3 – 4 adet kesi açılır. Cerrahın operasyon alanını daha iyi görebilmesi için karın karbondioksit gazı ile doldurulur. Sonrasında ise ucunda ışık ve kamera bulunan laparoskop ile ameliyat aletleri açılan kesilerden yerleştirilir. Rahimdeki miyomların alınabilmesi için cerrah bu miyomları küçük parçalara ayırır. Sonrasında kesilen miyomlar vajinadan ya da karına yapılan kesilerden dışarı alınır. Miyomlar alındıktan sonra ise ameliyat araçları çıkarılarak karna verilen gaz dışarı alınır. Sonrasında ise yapılan kesiler kapatılır. Miyomların çok büyük olduğu durumlarda laparoskopik miyom ameliyatı yapılamayabilir. Bu gibi durumlara hastalara geleneksel açık ameliyat yapılır. Laparoskopik myomektomi en büyük miyomun 10 cm’i aşmadığı ve toplamda 5’den fazla miyomun olmadığı durumlarda tercih edilmektedir. Ancak bazı hastalarda miyom büyüklüğü ve sayısı fazla olsa da kapalı miyom ameliyatı yapılabilmektedir.

Laparoskopik Myomektomi Kimlere Yapılır?

Laparoskopik miyomektomi ameliyatı tüm myom şikayeti olan hastalara uygulanamamaktadır. Laparoskopik miyomektomi genellikle en büyük miyomun 10cm’den büyük olmadığı ya da tüm miyomların 5cm’den büyük olmadığı durumlarda tercih edilir. Özellikle pedinküllü miyomlar laparoskopik yöntemle çok kolay bir şekilde alınabilmektedir. Ayrıca birçok rahmin dış yüzeyinde meydana gelen subseröz ya da rahim duvarı içerisinde meydana gelen intramural miyomlar da çok kolay bir şekilde alınabilmektedir. Ancak bazı durumlarda daha büyük ya da daha fazla sayıda miyomda da uygulanabilmektedir. Kapalı miyom ameliyatı genellikle üç saatten kısa sürmektedir. Ancak ameliyat süresi miyomların sayısına, büyüklüğüne ve yerine göre değişiklik gösterir. Miyomların büyük olduğu bazı hastalarda ameliyat öncesinde hormon enjeksiyon ya da ilacı ile miyomların boyutunun küçülmesi sağlanabilmektedir. Bu sayede laparoskopik myomektomi daha kolay bir şekilde gerçekleştirilir. Laparoskopik miyomektominin uygulanamadığı durumlarda ise histeroskopik miyomektomi ve açık miyomektomi yöntemleri tercih edilir.

Laparoskopik Miyom Ameliyatları Ne Kadar Sürer?

Kapalı miyom ameliyatının süresi hastadan hastaya göre değişiklik göstermektedir. Ameliyatın süresini etkileyen etmenlerin başında miyomların sayısı ve büyüklüğü gelmektedir. Genel olarak laparoskopik miyomektomi ameliyatları 3 saati geçmemektedir. Ameliyatın süresine yönelik tahmin, planlama aşamasında daha doğru yapılabilmektedir. Bazı hastalarda tedavi 2 – 3 aşamada yapılmaktadır. Ameliyat öncesinde miyomları daha küçültmek için hormon enjeksiyonları veya tabletleri kullanılabilmektedir. Bu ilaçlar miyomların boyutunu düşürdüğü için ameliyat süresi de kısalmaktadır.

Laparoskopik Miyom Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Hastaların laparoskopik miyom ameliyatından sonra yaklaşık 24 – 28 saat boyunca hastanede kalması gerekmektedir. Bu esnada hareket etmede zorlanmalar olması son derece normaldir. Karın bölgesindeki ağrılar ise ağrı kesici ile kolay bir şekilde kontrol altına alınabilir. Ameliyat sonrasında hafif vajinal kanama görülmesi son derece normaldir. Operasyonda karbondioksit gazı kullanılması nedeniyle omuz ya da sırt ağrısı oluşabilmektedir. Hastaların yeme içmesinde, etrafta yürümesinde ya da tuvalete gitmesinde bir problem olmamaktadır. Taburcu olduktan sonraki 3 gün boyunca ağrı kesici kullanımı devam etmektedir. Kısa yürüyüşler yapmada ya da duş almada bir sakınca yoktur. Ancak hastaların ameliyat bölgesini ovalamaması gerekmektedir. Yaklaşık olarak operasyondan 1 hafta sonra ise kontrol için muayene gerekmektedir. Sonrasında ise yavaş yavaş normal hayata dönüş başlamaktadır. Hastaların iş hayatına dönmesi ise biraz daha sürebilmektedir.

Laparoskopik Miyom Ameliyatının Avantajları

Diğer tedavi seçenekleri göz önünde bulundurulduğunda laparoskopik myomektomi (kapalı miyom ameliyatı) miyomların rahimden alınmasında etkili, uygun ve güvenli bir tedavi seçeneğidir.

  • Operasyon esnasında kullanılan gazın basıncı ile kanama miktarı azalmaktadır.
  • Bununla beraber ameliyatın oldukça küçük kesilerden yapılması nedeniyle kanama ya da enfeksiyon riski minimuma indirilmektedir.
  • Ameliyat kapalı bir şekilde gerçekleştirildiği için hastalar kısa süre içerisinde hastaneden taburcu edilebilmektedir. Geleneksel ameliyatlarda taburcu olma süresi, laparoskopi ameliyatlarına göre çok daha uzundur.
  • Bununla beraber evdeki dinlenme süreci de hastalar için daha konforlu olmaktadır. Büyük bir ameliyat yarası olmadığı için hareketlilik daha kolay olmaktadır. Aynı şekilde iyileşme de daha hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir.
  • Ameliyattan yaklaşık bir hafta sonra hastaların gündelik hayatlarına geri dönmelerinde büyük bir problem olmamaktadır.
  • Yara izlerinin küçük olması nedeniyle ameliyat sonrasında bölgede kanama, açılma ya da enfeksiyon oluşması riski de geleneksel ameliyatlara göre çok daha düşüktür. İyileşme esnasında yaranın enfeksiyon kapması çok daha farklı problemlere yol açabilmektedir.

Laparoskopik Miyom Ameliyatı Sonrası Cinsel İlişki; Kapalı miyom ameliyatı sonrasında hastalar kısa sürede günlük hayatlarına dönebilirler. Ancak operasyon sonrası cinsel yaşama dönmek için 10-14 gün beklemek önerilir. İyileşme sürecinin tamamlanması sonrası kişi cinsel yaşamına dönebilir.

Laparoskopik cerrahi hakkında daha fazla bilgi almak için Youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.