Laparoskopik Cerrahi
BlogUncategorized

Laparoskopik Cerrahi

Gelişen ve yenilenen teknolojinin etkisiyle beraber cerrahi operasyonların büyük bir kısmı kapalı teknik ile yapılabiliyor. Laparoskopi cerrahi adı verilen bu işlemlerde büyük bir kesi olmadan, pankreas kanseri ameliyatı gibi çok büyük ameliyatlarda bile etkili sonuçlar alınabiliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Laparoskopik Cerrahi Nedir?

Laparoskopik ameliyatında geniş kesi kullanılmadan, 1 cm ve daha mini 3-5 kesi içerisinden borucuklar yerleştirilerek leğen kemiği organları ile karın içi organları tedavi edilir. Kapalı ameliyat olarak anılan bu ameliyatta, açık ameliyatlara kıyasla vücuda daha az oranda hasar verir. O nedenle, küçük invaziv cerrahi yöntemi de denir. Laparoskopik teknikler sayesinde hem cerrahi hastalıklar tedavi edilir hem de karında meydana gelen anormal durumlar teşhis edilir.

Laparoskopik Cerrahi Nasıl Yapılır?

Laparoskopik cerrahi yönteminde hasta genel anestezi ile uyutulur. Operasyon ise, hastanın karnının alt kısmından atılan port (kesi) ile başlar. Öte yandan kesi işleminde vücudun içerisine girişi ve çıkışı kolaylaştıran laparoskopik cerrahi aletleri kullanılır. Kesilerin içerisine yerleştirilen incecik boruların yardımıyla vücudun içerisine kamera sokmak ve çıkarmak son derece kolaydır.

Doktorun kolaylıkla müdahale edebilmesi için karbondioksit gazı verilerek karın şişirilir. Bu işlem için ameliyatı yapacak cerrah ve kamera tutacak cerrah olmak üzere iki doktor çalışır. Ancak bazen üçüncü bir cerraha da hastanın organlarını göstermesi amacıyla ihtiyaç duyulur. Laparoskopik ameliyatta ekrana yansıyan görüntüler normalden yaklaşık 15 kat büyük olur. Bu sayede tüm işlemler daha detaylı bir şekilde yapılır ve kanama ihtimali olan damarlar detaylı olarak görülür. Öte yandan hasta bölgenin çevresindeki sağlıklı dokular, organlar ve diğer bölgeler de korunabilir.

Bazen dalak ya da böbrek üstü bezinin çıkarılmasına ihtiyaç duyulabilir. Bazen ise, gastrik by-pass ve kalın bağırsak kanserleri gibi ameliyatlarda ileri düzey laparoskopik cerrahi teknikleri kullanılabilir.

Teşhis amacıyla yapılan laparoskopik ameliyatlar genelde 30 dakika sürer. Ancak ameliyat öncesinde anestezi verildiği için bu süre 50 dakikayı bulabilir. Tedavi amaçlı gerçekleşen ameliyatlar da ise, müdahale türü ve özelliğine göre bu süre 3 saati bulabilir. Yine ileri teknik gerektiren operasyonlarda süre daha da uzayabilir.

Laparoskopik Cerrahi Hangi Hastalara Uygulanır? Hangi Hastalıkları Tedavi Eder?

Laparoskopik cerrahi, çeşitli hastalıkların teşhis ve tedavi edilebilmesi için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem ile sıklıkla gerçekleştirilen ameliyatlar arasında apandisitin alınması (apendektomi), kist cerrahisi, safra kesesi ameliyatları, rahmin alınması, miyomların alınması (myomektomi), fallop tüplerinin bağlanması ve çikolata kisti cerrahisi (endometriozis) vardır. İç organlarla alakalı hastalıklarda cerrahi müdahale sağlayan laparoskopi, genel olarak gastroenteroloji, üroloji, genel cerrahi ve jinekoloji doktorları tarafından kullanılır.

Laparoskopik cerrahinin yapıldığı hastalıklar arasında aşağıdakiler yer alır:

  • Mide ülseri tedavisi,
  • Obezite cerrahisi,
  • Dış gebelik tedavisi,
  • Karın ağrılarının araştırılması ve tanısı,
  • İnfertilite nedenlerinin tespit edilmesi,
  • Batın bölgesi kistlerinin tedavisi,
  • PID (Pelvik inflamatuar hastalık teşhisi),
  • Yumurtalık kistlerinin teşhisi ve tedavisi,
  • İnmemiş testis (skrotal orşiopeksi) teşhisi ve tedavisi,
  • Karın ve kasık bölgesinde yer alan fıtıkların tedavisi,
  • Apandisit ve apandisit ile alakalı hastalıkların teşhis ve tedavisi,
  • Aşırı ağrı ve kanamanın görüldüğü adet dönemlerinde teşhis koymak,
  • Çeşitli sebeplerden dolayı fallop tüpü, yumurtalık ve uterusun alınması,
  • Bağırsakların kesilmesini gerekli kılan rahatsızlıkların tedavi edilmesi,
  • Karaciğer, böbrek, prostat, kolon ve mesane gibi çeşitli organların bazı bölümlerinin veya tamamının çıkarılması,

Laparoskopik Cerrahinin Faydaları Nelerdir?

Açık cerrahi operasyonlarının yanı sıra, laparoskopik cerrahinin hastaya sağladığı pek çok yarar vardır. Bu cerrahi işlemin en değerli yararı, komplikasyonlar ile operasyon risklerinin en az şekilde seyretmesidir.

Laparoskopik ameliyatın diğer faydaları şu şekilde özetlenebilir:

  • Ameliyattan sonra daha az kanama riski ve ameliyat sonrası en az ağrı,
  • Laparoskopik cerrahi ardından daha kısa süre hastanede kalma,
  • Küçük ameliyat yara izi ve estetik görünüm,
  • Ameliyattan sonra gündelik yaşama ve çalışma yaşamına erken dönüş,
  • HD görüntü ve büyük görüntü eşliğinde ameliyatın yapılması.

Laparoskopik Cerrahi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Laparoskopik Cerrahi hangi durumlarda yapılır?

Laparoskopik yöntemle sıklıkla yapılan operasyonların arasında apandisitin alınması (apendektomi), kist cerrahisi, safra kesesi ameliyatları, rahmin alınması, miyomların alınması (myomektomi), fallop tüplerinin bağlanması ve çikolata kisti cerrahisi (endometriozis) sayılabilir.

Laparoskopik ameliyatı kaç saat sürer?

Laparoskopik ameliyatı teşhis amacıyla yapıldığında yaklaşık 30 dakika sürer. Ancak hastaya anestezi verileceği için bu süre 50 dakikayı bulabilir. Tedavi amaçlı yapılan ameliyatlar ise, 1-3 saat sürebilir.

Laparoskopik cerrahi komplikasyonları nelerdir?

Laparoskopik cerrahi esnasında bazı komplikasyonlar görülebilir. Bu komplikasyonlar ise, damarlarda hasar oluşması ve kanamanın gelişmesidir.

Laparoskopik cerrahide anestezi olarak ne uygulanır?

Laparoskopik cerrahi ameliyatında hasta genel anestezi sayesinde uyutulur. Operasyon ise, hastanın karnının alt kısmından atılan port (kesi) ile başlar. Öte yandan kesi işleminde vücudun içerisine girişi ve çıkışı kolaylaştıran laparoskopik cerrahi aletleri kullanılır.

Laparoskopik cerrahiyi kimler tarafından yapılabilir?

Laparoskopik cerrahi ameliyatı, başta cerrahlar olmak üzere tüm hekimlerin ek eğitimler alarak gerçekleştirmesi gereken bir ameliyattır. Genel olarak gastroenteroloji, üroloji, genel cerrahi ve jinekoloji doktorları tarafından kullanılır.

Laparoskopik cerrahide kaç delik açılır?

Laparoskopi ameliyatında, ameliyat yapılacak bölüme bir kamera yerleştirilir ve organlar 20 kat büyüklüğünde gösterildiği için her şey detaylı şekilde görülür. Ameliyatın türüne bağlı olarak giriş deliklerinin sayısı ile kesi genişliği konusunda değişiklik olabilir. Kesi yeri genişliği genelde 0.5-1 cm arasındadır.

Laparoskopik cerrahi sonrası bakım nasıl olmalı?

Laparoskopik ameliyat sonrasında dikkat edilmesi gereken birkaç unsur bulunur. Genel anestezi etkisi yaklaşık 4 saat sonrasında tamamen geçer. Bu ameliyatta karnın içi karbondioksit gazı ile şişirilir. Haliyle bu gaz bir süre karın içerisinde kalabilir ve hasta ayağa kalktığında bu gazdan dolayı omuzlarında ağrı hissedebilir. Ameliyat yerinin ağrısı ve omuz ağrısı için hastaların ağrı kesicisi kullanması gerekir.

Laparoskopik ameliyatta kesik açılan yerlerde gizli dikişler kullanılır ve bu dikişler zamanla erirler. O nedenle hastanın yara bakımı yapmasına gerek kalmaz. Eğer dikişler kaşınıyorsa bu yaranın iyileştiğinin göstergesidir. Bazen kesi yerlerde morarmalar ile karşılaşılır, bu durumda kendiliğinden geçer. Bu kısımlar yaklaşık 2 aya hiç fark edilemeyecek duruma gelirler.

Kesi yerlerinde akıntı ve kanama olan hastaların doktoruna başvurması gerekir. Ameliyattan sonra ilk 6 saat sıvı gıdaların tüketilmesi son derece önemlidir. Kusma ve bulantı durumu yoksa, katı gıdalar tüketilebilir. Aynı şekilde şişlik ve bulantı gibi problem yaşayanların doktoruna bilgi vermesi büyük önem taşır.

Laparoskopik cerrahi işleminin riskleri nelerdir?

Laparoskopik cerrahi işlemi gerçekleştirecek doktorun tecrübesi ve uygulanan merkezin gereken donanıma sahip olması tüm riskleri ortadan kaldırır. Alanında uzman olan ellerde ve donanımlı merkezlerde gerçekleştirilen karın açılarak yapılan ameliyatlarda yetersiz bir taraf olmayacağından daha çok üstün avantajları ile karşılaşılır.

Laparoskopik cerrahi sonrası beslenme alışkanlığında nelere dikkat edilmelidir?

Laparoskopi cerrahi sonrasında ortalama 6 saat oral yoldan vücuda sıvı takviye edilebilir. Bu süreçte kusma ya da bulantı gibi problemler ile karşılaşılmazsa katı gıdalar yenebilir. Ancak bu ameliyat obezite cerrahisi ve farklı cerrahiler için gerçekleştiyse, beslenme düzeninin diyetisyen tarafından belirlenmesi gerekebilir.