Blog

Laparoskopik Cerrahi (En Çok Merak Edilen 10 Soru)

Laparoskopik cerrahi işlemi halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinir. Bu yöntem ayrıca minimal invaziv yöntemi olarak da adlandırılmaktadır. Açık ameliyatlara nazaran çok daha az düzeyde hasar veren bir prosedürdür. Laparoskopik teknikler uygulanarak karın içinde var olan anormal durumlar teşhis edilir. Aynı zamanda cerrahi hastalıkların tedavisi için de bu işleme başvurulabilir. Laparoskopi, karın iç organları ile leğen kemiği organlarının cerrahi tedavisi için geniş ameliyat kesileri kullanmadan boyutları 1 cm ve daha ufak 3-5 kesi içerisinden borucuklar yerleştirilerek yapılır. Cerrah ameliyat sırasında laparoskop adı verilen bir alet kullandığından büyük kesilerden kaçınabilir. Birçok açık ameliyata göre daha hızlı iyileşme süresi sunmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Laparoskopik Cerrahi Nedir?

Laparoskopik cerrahi, küçük anahtar deliği kesilerinden karın ve pelvik boşluklarını görselleştirmek için laparoskop yardımıyla yapılan kapalı bir cerrahi prosedürdür. Bu işlem ismini işlem sırasında kullanılan cihazdan alır. Operasyon sırasında hastanın vücuduna açılan kesi boyutu çok küçük olduğundan hasta ağrı ya da acı hissetmez. Ameliyat sonrası iyileşme süresi daha hızlı olur.

Laparoskopik Cerrahi Neden Yapılır?

Hastanın daha hızlı iyileşmesini sağlayan bu tekniğin yapılış nedeni ameliyat öncesi ve sonrasında yaşanacak semptomlardır. Açık ameliyat prosedürleri ile karşılaştırıldığında risk faktörleri daha düşüktür. Ayrıca çeşitli analizler ve değerlendirmeler yapıldıktan sonra hastaya daha fazla fayda vereceği düşünülüyorsa bu yönteme başvurulur. Operasyon öncesinde tüm genel ve özel etkenler değerlendirilir. Sonuç olarak en doğru tekniğe karar verilir. Ayrıca laparoskopik cerrahi fiyatları hastalıklara uygulanacak ameliyat süreçleri farklı olacağından değişkenlik gösterir.

Laparoskopik Cerrahi Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Kadın hastalıkları, genel cerrahi ve buna benzer alanlara konu olan hastalıkların teşhis ve tedavisi için kapalı ameliyat tekniğine başvurulmaktadır. İç organlarla ilgili hastalıkların operasyonu, rahmin alınması, tüp ligasyonu, endometriozis gibi ameliyatlarda sıklıkla bu yönteme başvurulur. Aralarında karın ağrısı, yumurtalık  kisti, infertilite, dış gebelik tedavisi, aşırı ağrılı regl kanaması ve dahası bulunan semptom ve hastalıkların tedavisinde de uygulanır.

Laparoskopik Cerrahi İşlemi Ne Kadar Sürer?

Laparoskopik cerrahi işleminin süresi teşhis ve tedavi sırasında uygulanan metotlara göre değişkenlik gösterir. Hastalık bulgusundan yola çıkarak kişinin hangi hastalığa sahip olduğunu öğrenmek için yapılan operasyon anestezi ile birlikte maksimum 1 saat 15 dakika sürer. Hastalığın tedavisi için yapılacak operasyonun süresi ise hastalığın ciddiyeti ve müdahaleler de hesaba katılınca yaklaşık 1- 3 saat arası sürebilmektedir.

Laparoskopik Cerrahi Nasıl Yapılır?

Laparoskopik cerrahi nedir ve nasıl yapılır soruları kendisine bu işlem uygulanacak hastalar tarafından merak edilmektedir. Operasyona başlamadan önce hasta genel anestezi ile uyutulur. Hastanın alt karın bölgesine küçük bir kesi atılır. Kesiler yardımıyla iç organları görüntülemek için vücut içine kamera yerleştirilir.  Hekim ameliyat edeceği bölgeyi daha net görebilmek için karbondioksit gazı vererek şişirir. İşlemin seyrine göre operasyonda 2-3 cerrah görev almaktadır. Kapalı ameliyat yöntemi sayesinde ekrana yansıtılan doku ve organ görüntüleri normalden 10 ila 15 kat daha büyük olur. Böylece karın içi çevresinde bulunan kanama ihtimali yaratacak damarlara daha hızlı müdahale edilebilmektedir. Bazı olağandışı durumlarda böbrek üstü bezinin ya da dalağın çıkarılarak ameliyat edilmesi gerekebilir. İleri teknik kapalı ameliyatlarda hastalar için tüm cerrahi ekibi ve asistanlar özel olarak görev alırlar.

Laparoskopik Cerrahi Avantajları Nelerdir?

Kapalı ameliyat yöntemi açık ameliyat ile kıyaslandığında operasyonda oluşabilecek komplikasyonların daha az olduğu görülmektedir. Bu olumlu duruma ek olarak kapalı ameliyatın sağladığı avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Ameliyat sırasında kanama olasılığının düşük olması
  • Operasyon sonrası nekahet döneminin kısa sürmesi
  • Yara ve kesik izlerinin çok küçük olması
  • Günlük rutin hayata ve iş yaşamına hızlıca dönülmesi
  • Postoperatif dönemin daha kısa olması

Laparoskopik Cerrahi Riskli Midir?

Her ameliyatta olduğu gibi bu yöntemin risk teşkil etmesi olasıdır. Ancak risk faktörleri çok azdır. Seyrek olasılıkla karın boşluğuna yerleştirilen aletlerden dolayı ameliyat edilen organın çevresindeki organlarda doku hasarı olabilir. Bazı durumlarda çok küçük oranlarda damar yaralanmaları ve mesane yaralanmaları da söz konusu olabilir.

Laparoskopik Cerrahi Sonrası Bakım Nasıl Olmalıdır?

Operasyon yapılırken hastaya gizli dikiş atılır. Dikişler kendiliğinden eriyeceğinden alınması gerekmez. Hastanın dikiş bölgesine de ekstra bakım ya da pansuman yapılmasına gerek yoktur. Operasyon sonrasında hasta omuz ve karın bölgesinde çok rahatsız etmeyen ağrılar hissedebilir. Böyle bir durum olursa hastaya düşük dozda ağrı kesici verilebilir.

Laparoskopik Cerrahide Kaç Delik Açılır?

Operasyon sırasında hastanın alt karın 2-4 delik açılarak karbondioksit gazı verilir. Hastanın karnı bu şekilde şiştikten sonra karın boşluğundaki tüm organ ve dokuları görmek için kamera yerleştirilir. Ekrana yansıtılan görüntüler çok daha büyük ve görünür olur. Bu sayede oluşabilecek risk faktörleri eş zamanlı olarak izlenebilir.

Laparoskopik Cerrahi Başarı Oranı Nedir?

Ameliyatın başarı oranı hastalık türüne ve operasyon seyrine göre değişkenlik gösterir. Bu yöntemle organlar kamera yardımıyla büyütüldüğünden risk teşkil edebilecek küçük ayrıntılar dahi önceden kontrol altına alınabilir. Hastalığın durumuna göre ileri düzey laparoskopik cerrahi gerekebileceğinden hekim operasyondan önce hastaya tüm prosedürler hakkında bilgi verir. Daha önce kapalı ameliyat olmuş hastaların deneyimlerine ve tedavi sonrası iyileşme süreçlerine bakıldığında yöntemin oldukça faydalı olduğu sonucuna varılabilir.

Whatsapp üzerinden iletişime geçmek için buraya tıklayın