histeroskopi
Blog

Histeroskopi ile Miyomların Tanısı ve Tedavi Planlaması

Kadın rahminde meydana gelen kitlelerin alınması için farklı tedavi şekilleri vardır. Rahmin farklı bölgelerinde bulunan miyomların boyutu ve şekli tedaviyi etkiler. Tedavi kapalı ve açık ameliyat olarak ikiye ayrılır. Laparoskopi ve histeroskopi rahimde bulunan miyomların kapalı ameliyat ile alınma yöntemleridir. Güvenilir ve kısa sürede taburculuk gibi birçok avantajı vardır. Rahim dışındaki bölgelerdeki kitleler laparoskopi, rahim boşluğundakiler ise histeroskopiyle alınır. Kullanılan yöntem miyomların tedavisinin yanı sıra tanı aşamasında da rol alır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

 

Histeroskopi aleti uzun ince kateter ve özel başlığıyla rahim içinin görüntülenmesini sağlar. Miyomlar, polipler ve uterin anomalilerinin görüntülenmesi ve tanıda uygulanır. Rahim tabakasına girileceği için steril bir ortam gerekir. Ameliyathanede gerçekleşen bu girişimde hastanın günübirlik yatışı yapılır. İşlem tamamlandıktan sonra ilk iki saat birey gözlemlenir. Herhangi bir problem yoksa hasta taburcu edilir. İşlem sonucunda açık bir yara olmadığı için enfeksiyon gibi durumlarda gözlenmeyecektir.

Miyomların Doğrudan Görüntülenmesi ve Tanı Süreci

Uterus bölgesinin görüntülenmesi sonucu elde edilen veriler miyomlar hakkında bilgi verir. Büyüklüğü, bulunduğu yer ve şekli özel kameralar ile tespit edilir. Vücut bütünlüğü bozacak herhangi bir cerrahi müdahaleye ihtiyaç duymadan histeroskopi yöntemi kullanılır. Tanı ve tedavi işlemi adet bitiminden hemen sonra yapılır. İşlemin menstrual döngünün sekiz ya da onuncu gününde yapılmasında iki sebep vardır. İlki adetle birlikte endometrium bölgesindeki kalın tabakanın atılmasıdır. Böylece görüntüleme işlemi daha güvenilir ve rahat gerçekleşir. İkinci sebep ise gebeliğin olmadığından emin olmaktır.

Histeroskopi

Miyomların Lokalizasyonu ve Boyutunun Belirlenmesi

Histeroskopi yönteminde tanılama diagnostik, tedavi operatif işlem olarak adlandırılır. Miyomların boyutunun belirlenmesi ve yerinin tespiti için diagnostik işlem uygulanır. Miyom ve poliplerin değerlendirilmesi özel kameralarla yapılır. Açık ameliyatlarda kullanılan anesteziden daha hafif girişimlerle hasta rahatlatılır. Uygun ortam ve koşullar doğrultusunda rahim kavitesine giren kameranın net görüntü elde etmesi için özel bir sıvı verilir. Ofis ortamında gerçekleşen işlem tanılama amaçlıdır. Lokal anesteziyle işlem gerçekleşir.

Miyomların Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması

Diagnostik histeroskopiyle miyomların türü belirlenir. Bulunduğu bölgeye ve büyüklüğe göre miyomlar altı başlıkta incelenir. Bunlar şu şekildedir;

  • İntramural Miyom: rahmin kas tabakasını oluşturan myometrium bölgesinde gelişen miyomlardır. Kalın olan tabakada meydana gelen miyomlar rahmin iç ve dışına doğru büyür. Bağırsak ve rektuma doğru ilerlerse kabızlık gibi sorunlar ortaya çıkar.
  • Subseröz Miyomlar: rahmin dış yüzeyinde yer alan miyomlar düzenli jenokolojik muayeneler sonucu fark edilir. Malign tür ise rahim dışına doğru büyür ve karında elle hissedilir.
  • Submükoz Miyom: uteruun iç tabakasında gelişen miyomlardır. Önemli belirtilerinden biri adette yoğun ve uzun kanamalardır. Gebe kalmayı engelleyen miyomlar histeroskopiyle bölgeden uzaklaştırılır.
  • Vajene Doğan Miyomlar: Sübmükoz miyomların boyutundaki artış ve yer çekimiyle vajinaya iner. Adet dönemleri ağrılı ve yoğun kanama gözlenir. Miyomlar enfekte olmuşsa ateş, ağrı ve kötü kokulu akıntı oluşur. Bu hasta sağlığı bakımından ciddi bir tablodur.
  • Pediküllü (saplı) Miyom: rahime pedikül (sap) ile bağlı olan miyomlardır. Uterusun içine ve dışına doğru büyüyebilir. Miyomun torsiyonu olarak adlandırılan kitlenin dönmesi sonucu şiddetli ağrılar acil müdahale gerektirir.
  • Paraziter Miyomlar: pediküllü miyomun rahimden beslenememesi üzerine vücudun farklı bölgelerinde parazit gibi yaşamasıdır.

Rahmin içerisine yerleşen submükoz miyomlar tedavisinde histeroskopi kullanılır. Rahim ağzının 10 milimetre genişletilerek kameranın yanı sıra hareket eden başlık uterusa girer. Miyomlar kamera yardımıyla yakılarak ya da kesilerek çıkarılır. Uzman doktor ve ekiple yapılması gereken işlemlerde hasta sıvı elektrolit dengesizliğine karşı takip edilir. Ameliyat süreci boyunca doktor verilen ve çıkan sıvının kontrolünü gerçekleştirmelidir.

Histeroskopi Sonrası Tedavi Seçenekleri

Histeroskopi işleminden bir iki saat sonra kişi taburcu edilir. İlk bir hafta cinsel ilişkiden kaçınılması gerekir. Tedavi amaçlı yapılan girişimlerde kasıklarda ağrı ve lekelenme gözlemlenebilir. Bu süreçte genital bölge temizliği oldukça önemlidir. Kapalı bir ameliyat olan işlemin birey yönünden farklı avantajları vardır. Kısa sürede ve güvenilir müdahaleyle yara izi olmadan miyomlar temizlenir. İşlemin ardından ek tedaviler doktor tarafından belirlenir. Bireyin durumuna göre hormon tedavisi uygulanabilir. İşlem öncesi ve sonrası uzman kadın doğum ekibiyle süreci etkili bir şekilde sonlandırmak mümkündür.

Daha fazla bilgi edinmek için Youtube kanalımızı ziyaret edin.