vajen kanseri
Blog

Vajen Kanseri: Belirtiler, Teşhis ve Tedavi Seçenekleri

Kadınlar arasında doğum kanalı olarak adlandırılan vajina sküamoz hücre tabakası ile kaplıdır. Vajen kanserlerinin çoğu bu tabaka üzerinde bulunur. Vajen kanseri çevresel ve genetik faktörlere bağlı gelişen nadir hastalıklar arasındadır. Kontrolsüz üreyen kanser hücresinin çoğalmasıyla vajina bölgesinde kitleler oluşur. Hastalığın risk faktörlerinden olan 60 yaş ve üzerinden sonra dikkat edilmelidir. Sigara ve alkol kullanımı da her hastalıkta olduğu gibi vajina kanserinde de riskli grup içine alır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

 

Vajen kanseri spesifik bir belirtisi yoktur. Teşhis edildikten sonra bulgular hasta tarafından fark edilir. Düzenli kadın muayeneleri sırasında doktor tarafından saptanır. Kabızlık, pelvik ağrıları, cinsel ilişkiden sonra kanama ve anormal vajinal akıntı belirtiler arasında yer alır. Teşhis doktorun istediği tarama ve fiziksel muayenelerle konulur. Vajina kanserinde tedavi işleminde hücrenin özellikleri, kitlenin yeri ve büyüklüğü göz önüne alınır. Uzman doktor tarafından hasta için en uygun tedavi yöntemi seçilir. Cerrahi ve kemoterapi ilerlemiş evrelerde kullanılan tedavi yöntemleri arasındadır.

Vajen Kanserinin Erken Belirtileri ve Tanı Süreci

Rahmi dış genital organlarla bağlayan vajina kas içerikli bir yapıdır. Bölgede oluşan kitleler vajen kanseri olarak adlandırılır. Dört alt başlıkta incelenen vajina kanserleri genellikle sküamoz hücreli karsinom tipidir. Vajinayı kaplayan epitel dokuda meydana gelen kanserler serviks bölgesine yakın bir konumdadır. Metastaz yapan kanser hücreleri serviks gibi bölgelere yayılmasını sağlar. Adenokarsinom, melanom ve sarkom türlerinde de elli yaş ve üzeri risk faktörüdür. Risk faktörleri arasında HPV gibi bulaşıcı hastalıklarda vardır. Korunmasız ilişkiye giren ve birden fazla partneri olan kadınların vajina kanserine yakalanma riski yüksektir.

Vajen kanseri belirtileri genellikle hasta tarafından fark edilmez. Düzenli muayeneler ya da farklı belirtilerle yapılan başvurularda ilk adımlar atılır. Bazı hastalar cinsel ilişki sırasında ağrı ve sonrasında kanama şikâyeti ile hastaneye başvurabilir. Anormal vajina akıntıları, ağrılı idrara çıkma ve pelvik ağrılar şikayetler arasında yer alır. Spesifik bir belirtisi olmadığı için belirtileri fark edebilmek için kadının vücudunu iyi tanıması gerekir. Bireyin değişimleri gözlemlemesi ve vücudunun verdiği uyarılara dikkat etmesi kanserde erken teşhis için oldukça önemlidir.

vajen kanseri

Vajen Kanseri Teşhisinde Rol Oynayan Testler ve İncelemeler

Hastaneye gelen bireylerin ilk olarak doktor tarafından fiziksel muayenesi yapılır. Vajen kanseri teşhisinde pelvik muayenede gözlenen kitleler doğrultusunda sitoloji istenir. Fiziksel muayenede kitleye rastlanmamış ancak vajinadan alınan örnekte anormal sonuçlar varsa vajinal kolposkopi yapılır. İşlem doktorun kitleyi net görmesini ve yayılım gösterdiği bölgeleri belirlemesini sağlar. Tespit edilen dokulardan alınan parçalar biopsi için laboratuvara gönderilir. Bunun yanı sıra teşhisde tomografi ve MR görüntüleme yöntemlerinden de yararlanılır.

Tedavi Seçenekleri: Cerrahi, Radyasyon ve Kemoterapi

Kanser tedavilerinde genel olarak ilk önce kitlenin yeri, büyüklüğü ve hücre tipi belirlenir. Vajen kanseri tedavisinde dört evre vardır. Son evre metastazın gerçekleştiği yerdir. Hücrenin kontrolden çıkıp farklı bölgelere yayılım gösterdiği kanser evresidir. Toplumda oluşan bilinçlendirme ile gerçekleşen erken teşhisler ölüm oranlarını azaltacaktır. Erken teşhis ile vajina kanseri tedavisinden de olumlu sonuçlar alınacaktır.

Tedavi seçeneklerinde hastanın durumu ön plana alınarak geleceğe dönük adımlar atılır. Vajen kanseri ilk aşamasında topikal tedavi ve lazer cerrahisi tercih edilir. Ilk aşamayı geçen vajinal kanserlerde ise cerrahi müdahale ile bölge temizlenir. Rahim, serviks ve vajinanın üst tarafının alınması olarak adlandırılan radikal histerektomi yayılım gösteren vajina kanserinde kullanılır. Uzman doktorun hastalığın seyrine uygun hazırlamış olduğu kemoterapi ve radyasyon cerrahi girişimden sonra uygulanır.

Vajen Kanserinde İzlenen Süreç ve Tedavi Sonuçları

Yapılan araştırmalar doğrultusunda binde bir görülen vajen kanserinin ilk belirtisi kanamadır. Mesntrual döngü dışında cinsel ilişki sonrası görülen kanamalara ek olarak anormal akıntılar mevcuttur. Teşhisler düzenli yapılan muayeneler sonucu ortaya çıkar. Erken teşhis her kanser türünde olduğu gibi vajen kanserinde de önemlidir. Hastanın geri kalan yaşamını sağlıklı yaşaması buna bağlıdır. Eğer kanser evre dörtteyse hasta için seçilen bakım farklı şekilde ilerler. Tedavi uygulanan radyasyon, kemoterapi ve cerrahi girişimler kişinin hastalık durumuna göre belirlenir. Vajen kanseritedavisi sonrası tekrarlama riski mevcut bir hastalıktır. Unutulmamalıdır ki, vücudunuzu tanıyarak hastalıklar için erken teşhisi sizler gerçekleştirebilirsiniz.

Daha fazla bilgi edinmek için Youtube kanalımızı ziyaret edin.