rahim kanseri
BlogUncategorized

Rahim Kanseri Son Evresinde Ne Olur?

Rahim kanseri, rahim bölgesinde kontrolsüzce çoğalmaya başlayan kanser hücrelerinin oluşması ile ortaya çıkar. Gebeliğin gerçekleştiği organ olan rahimde, kanser hastalığının farklı türleri görülebilir. Bunlardan ilki endometrial kanserdir. Endometrial kanserde, kanser hücreleri rahim iç duvarı olarak da bilinen endometriumda oluşmaya başlar. Rahim kanseri olarak da adlandırılan bu tür, kadın üreme sistemini etkileyen kanserler arasında en sık rastlananlardan bir tanesidir.

Rahim kanserinin diğer bir türü uterin sarkomdur. Uterin sarkom rahmin orta kısmında bulunan miyometriyum bölgesinde oluşur. Endometrial kanser ile karşılaştırıldığında uterin sarkomun görülme sıklığı daha azdır. Rahim kanseri terimi bahsedilen her iki kanser türünü de kapsar. Fakat rahim kanseri terimi denildiğinde genellikle endometrial kanser kastetilmektedir. Bunun sebebi endometrial kanserin görülme oranının %90’ın üzerinde olmasıdır.

Rahim Kanseri Evreleri

Bir hastaya rahim kanseri teşhisi konulduğu zaman hastalığın bulunduğu evrenin belirlenmesi gerekir. Kanserin hangi evrede olduğunun bilinmesi hastalığın ne kadar ilerlediğinin anlaşılması açısından oldukça önemlidir. Böylece uygulanması gereken tedavi yöntemleri hakkında bir fikir sahibi olunabilir. Hastalığın teşhis edilmesi için ultrason, biyopsi veya pap smear testi kullanılabilir.

Kanser hastalıklarının evrelerinin belirlenmesi için birtakım kriterler göz önünde bulundurulur. İlk kriter kanser tümörünün ne kadar büyük olduğudur. Diğer kriter tümörlerin vücudun bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenf bezlerine sıçrayıp sıçramadığıdır. Son kriter ise kanserin lenf bezleri dışında diğer organlara yayılıp yayılmadığıdır. Bu kriter metastaz olarak da adlandırılır. Söz konusu kriterlerin göz önünde bulundurulmasıyla sınıflara ayrılan rahim kanseri evreleri aşağıdaki gibidir.

  1. Evre: Hastalığın ilk evresi kendi içerisinde iki kısma ayrılır. Bu evreler 1A ve 1B olarak isimlendirilir. 1A evresinde kanser sadece endometrium bölgesine görülür. Kanser hücreleri bu bölgenin altında kas dokusuna çok az olsa da geçmiş olabilir. 1B evresinde ise kanser hücreleri endometriumun altındaki kas dokusuna daha fazla ilerlemiştir.
  2. Evre: Kanserin ikinci evresinde, tümörler rahim ağzına kadar ilerlemiştir. Fakat bu evrede rahim organının dışında kanser hücrelerine rastlanmaz.
  3. Evre: Rahim kanserinin üçüncü evresi kendi içerisinde dört kısma ayrılır. İlk kısım olan 3A’da kanser hücreleri, rahmin dışına kadar ilerlemiştir. Yumurtalıklarda veya yumurtalık kanalında tümörlere rastlanabilir. İkinci kısım olan 3B’de kanser hücreleri vajinaya kadar ilerlemiştir. 3C1 evresinde kanser pelvik bölgesinde lenf benzerlerindedir. 3C2 evresinde ise kanser aort atardamarının etrafındaki lenf bezlerine kadar sıçramıştır.
  4. Evre: Kanser, kalın bağırsağa, mesaneye ve akciğerlere kadar yayılmış olabilir.

 

rahim kanseri

Rahim Kanseri Son Evresinde Neler Yaşanır?

Rahim kanserinin son evresi olan 4. evrede kanser hücreleri, mesaneye ve rektuma kadar ilerlemiştir. Bölgedeki lenf bezlerine dek sıçrayan kanser hücrelerine, üst karında, akciğerde, karaciğerde ve hatta kemiklerde rastlanabilir. Kanserin sıçradığı organlardaki lenf bezleri de kanserli hücrelere sahip olabilir.

Kanserin son evresinde hasta vajinal kanama deneyimleyebilir. Ayrıca bu dönemde vajinal akıntılar da oldukça artmış durumdadır. Karın bölgesinde aşırı ağrılar hissedilebilir. Bu evrede kanser tümörlerinin karın bölgesine dokunulduğunda hissedilmesi mümkündür. Hasta cinsel ilişki sırasında ağrı, kemik ağrısı yaşayabilir ve ani bir şekilde kilo verebilir. Nefes darlığı da bu evrede ortaya çıkan semptomlar arasındadır.

İlginizi Çekebilir;

Rahim Kanserinin İlk Belirtileri Nelerdir?

Endometrial kanserin ilk belirtileri arasında adet dönemi dışında meydana gelen vajinal kanamalar ve akıntılar bulunur. Menopoz sonrası yaşanan vajinal kanamalar da hastalığın belirtilerindendir. Bu kanser türünün erken teşhis edildiğinde iyileşme olasılığı oldukça yüksektir. Bu sebeple hastalığın semptomlarından bir ya da daha fazlasına sahip olan kişiler vakit kaybetmeden bir doktora danışmalıdır. Herhangi bir rahatsızlık ya da semptom yaşamayan diğer kadınlar da düzenli olarak jinekolojik muayenelere gitmelidir.

 

Rahim kanseri evreleri hakkında daha fazla bilgi almak için Youtube kanalımızı ziyaret edin.