endometrium kanseri
BlogUncategorized

Endometrium Kanseri Tehlikeli midir?

Endometrial kanser, rahimde oluşmaya başlayan bir kanser türüdür. Bu kanser türüne rahim kanseri de denir. Endometrial kanserler iki farklı şekilde oluşabilir. Bunlardan ilki rahmin iç dokusunu meydana getiren endometrium bölgesinde oluşan kanserdir. Endometrium, her ay regl döneminde rahimden sıyrılarak kanama ile vücuttan atılan bölümdür.

Kanser hastalıkları çoğu zaman ismini tümörlerin oluşmaya başladığı bölgeden aldığı için bu hastalığa endometrium kanseri adı verilir. Uterin sarkom endometrial kanserin bir diğer türüdür. Uterin sarkom rahmin miyometriyum bölgesinde meydana gelir. Fakat bu tür endometrium kanseri kadar sık görülmez.

Diğer tüm kanser türlerinde olduğu gibi endometrium kanseri de tehlikeli olabilir. Fakat hastalığın tehlike boyutları hangi evrede bağlı olunduğuna göre değişir. Endometrium kanseri teşhis edildiği zaman eğer ilk oluşmaya başladığı bölgenin dışına sıçramamış ise tehlike boyutunun daha düşük olduğu söylenebilir. Diğer organlara ve dokulara henüz sıçramamış kanserlere lokalize kanser denir.

Bu vakalarda hastanın gelecek beş yıl içerisinde hayatta kalma oranı %90’ın üstündedir. Kanser teşhis edildiğinde bölgesel olarak yayılma söz konusu ise bu oran %80’in altına inmektedir. Teşhis konulduğu zaman kanser diğer organlara sıçramış ise 5 yıllık hayatta kalma oranı %20’nin altındadır. Endometrium kanseri yaşam süresi üzerinde jinekolojik muayenelerin önemi tanınmalı ve her kadın düzenli olarak bu muayeneleri olmalıdır.

Erken Tanının Endometrium Kanserine Etkisi

Kanser hastalıklarının hepsinde erken tanı, iyileşme sürecini önemli oranda etkiler. Hastalığın erken evrelerinde herhangi bir semptom göstermemesi ihtimal dahilinde olan bir durumdur. Bu sebeple endometrium kanserinin erken teşhis edilmesinde düzenli jinekolojik muayeneler büyük bir role sahiptir.

Tüm kadınlar herhangi bir rahatsızlığa veya semptoma sahip olmasa dahi düzenli olarak jinekolojik muayenelerini olmalıdır. Düzenli muayeneler semptom göstermeye başlamamış endometrium kanserinin teşhis edilmesini sağlayabilir. Böylece gerekli önlemler alarak kanserin diğer bölgelere sıçramasının önüne geçilebilir ve vakit kaybedilmeden gerekli tedavi yöntemleri uygulanabilir.

Hastalığın teşhis edilmesinde bir veya birden fazla yöntem birlikte kullanılabilir. Genellikle teşhisin ilk adımı pelvik muayenedir. Pelvik muayenede vulva ve vajina doktor tarafından gözlemlenir. Spekulum yardımı ile vajina duvarları ayrılarak rahim ağzı da muayene edilir.

Ultrason fotoğrafları da endometrial kanserlerin teşhisinde kullanılan yöntemler arasında bulunur. Histeroskopi ile rahim ağzından rahme ince bir tüp yerleştirilerek rahim içi incelenebilir. Endometrial biyopsi de hastalığa tanı konulabilmesini mümkün hale getiren yöntemlerdendir. Bu yöntemde rahimden parça alınarak incelenir.

endometirum kanseri

Cerrahi Tedavi Yöntemi ve Diğer Tedavi Yöntemleri

Endometrium kanserinde cerrahi tedavi yöntemi kullanılabilir. Hastanın cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyup duymadığı kanserin bulunduğu evreye bağlı olarak doktor tarafından belirlenir. Gerekli görülen durumda radikal histerektomi yapılarak rahim bütünüyle vücuttan alınır. Rahmin yanı sıra, rahim ağzı, yumurtalıklar, yumurtalık kanalları, bölgedeki diğer dokular ve vajinanın üst kısmı da cerrahi işlem sırasında çıkarılır. Cerrahi olarak rahmin alınması genellikle karından bir kesi açılması ile yapılır. Fakat bazı durumlarda bu işlem vajinadan da yapılabilir.

Radyasyon terapisi endometrium kanserinin tedavisinde kullanılan yöntemlerden bir diğeridir. Bu yöntemde bölgeye X-ray benzeri ışınlar gönderilerek kanser hücrelerinin öldürülmesi hedeflenir. Radyasyon terapisi genellikle cerrahi müdahalenin ardından önerilir. Bunun sebebi kanserin tekrar oluşma ihtimalinin düşürülmesidir. Bazı durumlarda cerrahi işlem öncesinde de bu yöntem tercih edilebilir. Gönderilen ışınlar ile tümörler küçültülür. Böylece ameliyat sırasında kanserli hücrelerin temizlenmesi kolaylaşmış olur.

Diğer kanser türlerinin tedavisinde kullanılan kemoterapi, endometrium kanserinde de kullanılabilir. Kemoterapi, belirli kimyasallar ile kanser hücrelerinin öldürülmesi işlemidir. Kemoterapi hap şeklinde ağız yolundan alınabileceği gibi damar yoluyla da alınabilir. İşlem sırasında bir veya birden fazla ilaç bir arada kullanılabilir. Hormon tedavisi de bazı hastalarda olumlu sonuçlar doğurabilecek yöntemlerden biri olabilir. Bu tedavi yönteminde hormon seviyelerinin düzenlenmesi amaçlanır. Bu yöntem genellikle kanser, rahmin dışına sıçradığı vakalarda tercih edilir.

İlginizi Çekebilir;

Endometrium Kanserinin Erken Belirtileri

Endometrium kanseri ilk oluşmaya başladığını herhangi bir belirti göstermeyebilir. Bu sebeple endometrium kanseri yaşam süresinin artırılabilmesi için düzenli jinekolojik muayeneler hayati bir önem taşır. Hastalığın ilk evrelerinde görülebilecek semptomlardan en yaygını anormal vajinal kanamalardır. Regl dönemleri dışında ve menopoz dönemi sonrası gerçekleşen kanamalar anormal olarak isimlendirilir. Beyaz renkli ve sulu vajinal akıntı da hastalığın belirtileri arasındadır.

Endometrium Kanseri hakkında daha fazla bilgi almak için Youtube kanalımızı ziyaret edin.