Genç Yaşta Rahim Kanseri Belirtileri
BlogUncategorized

Genç Yaşta Rahim Kanseri Belirtileri

Rahim kanseri bir çeşit jinekolojik kanser türüdür. Kadınlarda görülen bu rahatsızlık erken evrelerde fark edildiği zaman kısa sürede tedavi edilebilmektedir. Erken tedavi şansına sahip olunur ise iyileşme aşamasında başarı oranı yükselecektir. Kadınların üreme sistemini oluşturan rahmin işlevi çok büyüktür. Ancak bazı durumlarda hormonal bozukluklarla karşılaşılır ise işlevini yerine getiremeyecektir. Rahim kanserine yol açan bu hormonal bozuluklar erken tedavi edilir ise iyileşme süreci çok daha hızlı tamamlanacaktır.

İlginizi Çekebilir: Rahim Kanseri Beliritleri

Genç yaşta rahim kanseri belirtileri ortaya çıkabilir. Bu belirtileri dikkate alarak kısa süre içerisinde hastalığın teşhis edilmesine yardımcı olabilirsiniz. Rahim kanseri belirtilerinden bazıları şu şekildedir:

  • Adet dönemi haricinde görülen vajinal kanamalar

  • Hızlı  bir şekilde kilo kaybetmek

  • Kan içermeyen anormalin dışında akıntılar

  • Cinsel ilişki esnasında şiddetli ağrı hissi

  • Menopoz döneminde kanama ile karşılaşılması

  • Adet süresinin normalden uzun olması

​Genç Yaşta Rahim Kanseri Olma

Genç yaşta rahim kanseri belirtileri farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Bu belirtilerin şüphe oluşturması ile çeşitli tahliller uygulanmalıdır. Jinekolojik muayene sonucu rahim kanseri var kaçıncı evrede olduğuna bakılır. Bu evre tedavi yöntemini ve tedavi sürecini belirler. Genç yaştaki kadınlarda hormonal durumlarda herhangi bir bozukluk olduğu düşünülüyor ise mutlaka doktor kontrolü tavsiye edilir.

Rahim kanseri 20 yaş altı kadınlarda nadiren görülmektedir. Ancak 20 yaş üzeri üreme döneminde olan her kadın rahim kanseri riski ile karşılaşabilir. Kadınlarda görülen kanser türlerinin ilk evrelerde herhangi bir belirti göstermemesi sebebiyle düzenli muayene çok önemlidir. Düzenli olarak jinekolojik muayene olan bir bireyde hastalık ilk evrelerde fark edilebilecektir.

​Rahim Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Rahim ağzında yer alan kanserli dokular aniden ortaya çıkmaz. İlk olarak normal serviks hücresi yavaş yavaş prekanseröz, yani kanser öncesinde çeşitli farklılıklara dönüşür. Bu değişim aşaması genel olarak yıllarca sürmektedir. Ancak nadir durumlarda bu süreç bir yıldan daha az olabilir. Kadınlarda prekanseröz değişiklikler tedavi edilmez ise hastalık hızla ilerleyecektir. Ancak bu zararlı hücreler tedavi edildiği zaman hemen hemen tüm kanser olguları kısa sürede önlenebilir. 

Genç yaşta rahim kanseri belirtileri de değişmemektedir. İlk dönemlerinde sinsi bir şekilde ilerleyen bu kanserli doku, ilerleyen evrelerde belirtilerini yansıtmaktadır. Genç kadınlarda sıklıkla görülen rahim kanseri belirtileri ise şu şekildedir:

  • Adet dönemi dışında görülen aşırı kanamalar

  • Cinsel ilişki sonrası görülen lekelenme ve kanamalar

  • Cinsel ilişki sırasında kasılma ve ağrı

​Rahim Kanseri Olduğunuzu Nasıl Anlayabilirsiniz?

Rahim kanseri kadınlara ait diğer kanser türleri gibi ilk evrelerde anlaşılması mümkün değildir. Bu kanser türünde ilk evrelerde belirtiler fark edilmeyecek kadar az hissedilir. Önemli belirtiler hastalık belli bir alana yayıldıktan sonra başlıyor.

Genç yaşta rahim kanseri belirtileri arasında en dikkat edilmesi gereken semptom ise adet dönemi dışında görülen kanamalar. Kanamalar hafif ve yoğun şekilde oluşabildiği gibi cinsel ilişki sonrasında da görülebilmektedir. Bu kanamaların hangi sorundan kaynaklandığını öğrenmek için jinekolojik muayene ihtiyacı duyulur. Böylece hastalığa teşhis konulması kolaylaşır.

Rahim kanserinde tanı koyma aşamaları bulunmaktadır. İlk olarak hastanın pelvik ve fiziki muayenesi yapılır. Ardından çeşitli tetkiklerin de yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu tetkikler şu şekildedir:

  • Histeroskopi

  • Vajina ultrasonu

  • Küretaj

  • Bilgisayarlı tomografi (BT)

  • Dilatasyon

  • Manyetik rezonans (MR)

​Rahim Kanseri Başlangıç Evresinde Neler Olur?

Rahim kanseri teşhisi konulduktan sonra ilk adım hastalığın hangi evrede olduğunun belirlenmesidir. Vücuda yayılım hızını belirleyen bu evre, doğru tedavi sürecini belirlemekte yardımcı olur. Rahim kanseri ilk evresinde oldukça zor anlaşılır.

Bir kadının gerekli muayeneleri olmadan kendi kendine rahim kanseri teşhisi koyması neredeyse imkansızdır. Rahim kanserinin ilk evresinde kanser hücreleri yüzey tabakada yer alır. Henüz hücrenin alt kısmında gelişim göstermemiştir. Kansere ait zararlı dokulara yakın lenf bezlerine veya vücudun farklı bölgelerine henüz yayılmamıştır.

Genç yaşta rahim kanseri belirtileri fark ediliyor ise gerekli tetkikler sonucu doğru tedavi süreci başlayacaktır. Kanser hücreleri henüz ilk evrelerinde ise tedavi süreci oldukça kısa sürecektir. Ancak kanser ileri evrelerde keşfedildi ise tedavi süreci daha zorlayıcı olacaktır. Bu nedenle kadınların düzenli olarak doktor kontrolü ve belirli aralıklarda muayene olunması gerekir. Böylece tümörün yayılmadan kısa sürede temizlenmesi sağlanır.