derin pelvik endometriozis
Blog

Derin Pelvik Endometriozis Hakkında Merak Edilenler

Yapılan araştırmalara göre dünyada ve ülkemizde teşhis etmesi en zor olan hastalıklardan biri endometriozistir. Belirtileri oldukça sinsi olan bu hastalık on kadından birinde gözükebilir. Jinekolojik hastalıklara dahil olan derin pelvik endometriozis halk arasında “çikolata kisti” olarak adlandırılır.

Kadınlarda iyi huylu kronik hastalıklar arasında miyomlardan sonra gözüken en sık rahatsızlıktır. Rahmin en iç kısmındaki endometrium dokusunun sağlıklı bölgelere sıçramasıdır. Organların içine yerleşerek büyüyen yapının teşhisi zordur. Bazı hastalarda belirti gösterirken bazılarında göstermeyebilir.

Derin Endometriozis Nasıl Teşhis Edilir?

Vajina, mesane, bağırsak, yumurtalıklar ve kasık boşluğu gibi pek çok alana yayılan kistler kadınların hayat standartlarını düşürür. Teşhisi ve belirtileri çok ağrılı ve geniş olmadıkça belirlenmesi için oldukça zordur. 1990 yıllarının başında laparoskopi ile teşhis kolaylaşmıştır. Teşhis amaçlı regtosigmoidoskopi, ultrasonografi, pelvik MRI ve rektovajinal muayene gibi pek çok yöntem de kullanılır.

Yüzeysel ve derin pelvik endometriozis olmak üzere iki durumda incelenir. Pelvik dokularında beş milimetreden daha aşağıya inen türü derin adı altında incelenir. Bahsedilen kistler yumurtalıklarda endometriom olarak da yerini alır. İçerisindeki kahverengi sıvı “çikolata kisti” olarak adlandırılmasına neden olmuştur.

Endometriozis Nelere Yol Açar?

Derin pelvik endometriozis hastalığı adet ile birlikte gelen kasık ağrılarıdır. Bu dönemlerde normal ağrının şiddeti oldukça fazladır. Dismenore olarak adlandırılan bu ağrılar sırt ve karın bölgelerinde de hissedilebilir. Cinsel aktivite esnasında ve sonrasında hastada ağrıya sebep olur. İlerleyen süreçlerde idrar ve dışkılamanın oldukça ağrılı olmasına sebep olur.

Endometriozis hastalığı, üreme organlarında “tübal tıkanıklık” oluşturarak hamile kalma olasılığını düşürür. Sadece kadın hastalıklarını ilgilendirmeyen bu rahatsızlık, tüm vücut mekanizmasıyla ele alınmalıdır. Alt karın bölgesine yapışan kistler üreme organlarına yerleşerek sağlıklı yumurta üretimini engeller. Yayılma özelliğiyle bağırsak gibi önemli organlara yapıştığı takdirde uzman kişiler tarafından alınır.

Endometriozis Tehlikeli Midir?

Üreme sistemini etkileyen hastalık, kadınlarda kısırlığa neden olabilir. Tıpta infertilite olarak adlandırılan bu durum kadınlarda %30 ila 50 arasında gözlemlenir. Fizyolojik olarak olumsuz pek çok yönü bulunan hastalık psikolojik olarak da bireyi etkiler. Örneğin depresyon, odaklanma problemleri ya da günlük işleri atlama gibi alışılmadık sorunlar ortaya çıkabilir.

Derin pelvik endometriozis rahatsızlığı cinsel ilişki sırasına ağrı hissetmeye neden olabilir. Hatta ileri derece hastalığı olan kişiler katı yiyecekler yemekte güçlük çeker. Kısacası bireyin sosyal hayatında aniden ortaya çıkan dezavantajlar vücudu fizyolojik ve mental olarak etkiler.

derin pelvik endometriozis

Derin Endometriozis Ultrasonda Görülür mü?

Hastalığın ortaya çıkması şiddetli ağrı ve gebe kalamama durumlarında hastaneye başvurulunca anlaşılmaktadır. Bu süreçte gizlice ilerleyen rahatsızlıkta ilk olarak hekim tarafından muayene yapılır. Ardından ultrasonografi yardımıyla kistler belirlenir. Burada dokunun büyüklüğü ve özelliği gözlemlenemez. Bunun için MR (manyetik rezonans) kullanılır.

Manyetik rezonans kistin bulunduğu yeri ve büyüklüğü hakkında bilgi verir. Kısacası derin pelvik endometriozis MR cihazıyla görülür. Ultrason daha yüzeysel bilgi verir. Ayrıca yumurtalıklarda kist olup olmadığı ultrasonografi yardımıyla anlaşılır.

İlginizi Çekebilir;

Endometriozis Alınmazsa Ne Olur?

Endometriozis rahatsızlığının tedavisinde ilaç ve cerrahi müdahaleler yapılır. Genellikle uzmanların ilk başvurduğu yol koruyucu yöntemlerdir. En son çare olarak ameliyat gerçekleşir. Hormon tedavisi, hormonel doğum kontrol hapları ve progestoran takviyesi koruyucu yöntemler arasında yer alır. Bahsedilen ilaç tedavileri hastanın adet döngüsünü etkiler ve kistin atılımını amaçlar.

Çikolata kistleri alınmazsa kadın üreme sistemine zarar verebilir. Kısırlığa yol açarak doğurganlığın durmasını sağlayabilir. Fakat dediğimiz gibi ileri evrelerde cerrahi girişim yapılır. Bireyin vücudunu tanıması hastalıkların son evreye gelmeden teşhis edilmesini sağlar.

 

Endometriozis hakkında daha fazla bilgi edinmek için Youtube kanalımızı inceleyin.