Yumurtalık Kanseri Teşhisi Konan Biri Ailesine Nasıl Bilgi Vermelidir?
Yumurtalık kanseri kadınlarda en sık görülen kanser tiplerinden birisidir. Bu kanser türü over kanseri olarak da bilinir. Kadın cinsel organlarından birisi olan yumurtalıklarda gerçekleşen kontrolsüz hücre bölünmesi ve çoğalması olağandışı sonuçları da beraberinde getirmektedir.
Görülme sıklığı genellikle menopoz sonrasında yüksek olan bu kanserdir. Over kanserinin kendine özgü tipik belirtileri veya tarama testleri bulunmamaktadır. Bu nedenle kişinin şikayetleri sonrası yapılan tetkik ve taramalar sonucu tanı konulabilmektedir.
Doktorunuz kanser olduğunuzu söyledikten sonra aileniz ile bu bilgiyi paylaşmanız zor gelebilir. Ancak bu dönemde aileniz ve sevdiklerinizle kurulan bağ ve desteklendiğinizi bilmeniz oldukça önemlidir. Önce sizin nasıl hissettiğinizi en iyi anladığını düşündüğünüz kişiyle konuşun. Sevdiklerinizin pratik olarak size nasıl yardımcı olabileceğini düşünmeye çalışın. Onlara durumunuz hakkında konuşurken sizin nasıl bir dil tercih ettiğinizi anlatın. Çocuğunuz veya çocuklarınızla konuşurken öncelikle hasta olduğunuzu ve hastalığınızın adını ve tedavi ile ilgili kısa birkaç detayı paylaşmalısınız. Dürüst ve açık olun. Mümkün olduğunca basit anlatın. Sözler vermek yerine tedavinin aşamaları ilerledikçe ne durumda olduğunuzu söyleyin.
İlginizi Çekebilir;
Yumurtalık Kanseri Genetik Bir Hastalık mıdır?
Yumurtalık kanseri nedenleri arasında genetik faktörler de yer almaktadır. Epitel kaynaklı over kanserlerinin günümüzde yaklaşık %20 kadarının genetik nedenlerle olduğu saptanmaktadır. Bu nedenle günümüzde genetik kökeni kesin saptanmasa da yumurtalık kanseri hastaları ve yakınlarına genetik danışmanlık verilmesi önerilmektedir.
Yumurtalık kanseri hakkında daha fazla bilgi edinmek için Youtube kanalımızı ziyaret edin.