yumurtalık kanseri
BlogUncategorized

Yumurtalık Kanseri Cerrahisi Sonrası İyileşme Süreci Nasıl Geçer?

Yumurtalık kanseri semptomları, her hastada farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Hastalığın belirtileri karın şişliği, sık idrara çıkma, mide krampları şeklinde kendini gösterebilir. Belirtilerin birçoğu günlük hayatta karşılaşılan ufak etkenler olarak algılanabilir. Bu durum hastalığın erken evrelerde tespit edilmesini engelleyebilir. Oysaki hastalık başlangıç evredeyken tespit edildiğinde yüksek oranda başarılı tedavi süreci geçirmek mümkün olduğu belirtilir.

Yumurtalık kanserine dair ilk belirtilere jinekolojik muayene sırasında ulaşılabilir. Özellikle ultrason kontrollerinin payı bu noktada oldukça fazladır. Ultrason kontrolünde hastalığa dair bulgulara ulaşmak mümkündür. Kontrollerde herhangi bir zararlı kist oluşumu ile karşılaşılması vakit kaybı yaşamadan tedavi adımına geçmeyi kolaylaştırır. Teşhis ve tedavi süreci kadar işlem sonrası iyileşme adımı da hastalar tarafından merak edilen konulardan biridir.

İlginizi Çekebilir;

Yumurtalık Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Yumurtalık kanseri için ilk tedavi yöntemi cerrahi müdahale olabilir. Yapılan ilk ameliyatın etkileri, hastanın tedaviye verdiği yanıtla orantılı olarak bir sonuca bağlanabilir. Alınan sonuca göre tedavinin bir sonraki adımına dair planlar yapılabilir. Özellikle hastalığın ilk evresindeyken tümörün alınmasının ardından evreleme cerrahisi adında bir tedavi yöntemi uygulanabilir. Sonraki süreçte ise kapsamlı bir işlem ile birlikte karın boşluğunda bulunan tümörlerin temizlenmesi adımına geçilebilir.

Bazı durumlarda gerekli görülürse ameliyatta bağırsak parçalarının çıkarılması işlemi de uygulanabilir. Genellikle erken evrede teşhis edilen hastalıkların dışında yer alan hastalar için kemoterapi yöntemi tercih edilebilir. İlaç tedavisi olarak da belirtilen kemoterapi adımı kanser tedavisinin en önemli adımlarından biridir. Hatta yumurtalık kanseri tedavisinin büyük bir bölümü kemoterapi şeklinde ilerleyebilir.

yumurtalık kanseri

 

Yumurtalık Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Yumurtalık kanserinde tedavi yöntemi belirlenirken hastalığın hangi evrede olduğu dikkate alınır. Bunun dışında hastanın yaşı ve hastalığın ne kadar yayılım gösterdiği de önemli etkenlerdir. En etkili tedavi yöntemlerinde ilk aşama tümörlü hücrelerin çıkarılması ve ardından ilaç tedavisi uygulanmasıdır. Hastanın kanser bulgularına rastlanan dokularının cerrahi bir müdahale ile çıkarılması tedaviye ilk adım atılabilir.

Cerrahi operasyonun ardından ise kemoterapi adı verilen ilaç tedavisine başlanabilir. Bazı durumlarda ise radyoterapi adı ile bilinen ışın tedavisi tercih edilebilir. Yumurtalık kanserinde yalnız rahim ve yumurtalıklarla ilgilenmek yeterli olmayabilir.

Kanser tedavilerinde hastanın vücudunda farklı noktalarda şüpheli kistlerin bırakılması aynı sorunu tekrar etmesine neden olabilir. Hatta geride kalan riskli kitle kısa zamanda hızlı yayılım gösterme eğilimine sahip olabilir. Bu da daha büyük sorunları beraberinde getirebilir.

Yumurtalık kanseri tedavilerinde genel olarak hastanın tüm bedeni üzerinde zararlı kist oluşumuna odaklı kontrol gerçekleştirilir. Hastanın vücudunda şüpheli kitle kalmaması adına hastanın karnı da detaylı şekilde incelenir. Bunun dışında karaciğer, dalak, apandisit, karın zarı, bağırsaklar, mide, omentum, mesane ve solunum kasları incelenir. Böylece tedavinin daha yüksek oranda olumlu sonuç vermesi sağlanabilir.

Yumurtalık Kanseri Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci Nasıl İlerler?

Yumurtalık kanseri tedavi sonrası iyileşme süreci çeşitli etkenlere bağlı şekilde değişkenlik gösterebilir. Kullanılan tedavi yöntemi, hastalığın kaçıncı evrede olduğu gibi etkenler iyileşme sürecini etkileyebilir. İyileşme adımı hastanın vücudunun tepkimelerine bağlı olarak da ilerleyebilir.

Tedavi süreci genellikle cerrahi bir müdahaleyi kapsar. Bu sebeple de hastanın birkaç gün hastaneden gözetim altında kalması gerekir. İyileşme adımının başlangıcında hastanın sağlık durumu ve tedavi sonrası oluşabilecek komplikasyon risklerine dikkat edilir.

Hastanın taburcu edilmeden önce ağrı yöntemi ve bakım adımları ile ilgili detaylı bir bilgi aktarımı gerçekleştirilir. İyileşme adımı genellikle hastalığa müdahale edilen cerrahi işlemin vücutta oluşturduğu yaraların geçmesini kapsar. Süreç kapsamında yara olan bölgede şişme, morarma görülebilir.

Bu durum sürecin olağan ektiler olmakla beraber kısa sürede geçer. İyileşme adımında önemli olan faktörlerden biri de düzenli kontrollerin gerçekleştirilmesidir. Yapılan tedavi yönteminin sonuçları ve hastalığın olası risklerinin değerlendirilmesi için takibinin yapılması gerekir.

Hastalığın tekrar etmesi riskini değerlendirmek ve iyileşme sürecinde görülebilecek yan etkileri yönlendirmek için kontroller aksatılmamalıdır. Ayrıca bu süreç hormonal dengeyi de etkileyebilir. Özellikle rahim ve yumurtalığın alındığı tedavilerde hormonal denge bozulabilir.

Ancak iyileşme adımında oluşabilecek durumlar her hasta için farklı olabilir. Bu doğrultuda doktorun önerilerini dikkate almak iyileşme sürecini olumlu yönde etkileyebilir. Böylece daha hızlı ve etkili bir tedavi süreci tamamlanabilir ve günlük yaşam aktivitelerine geri dönülebilir.

 

Yumurtalık Kanseri hakkında daha fazla bilgi almak için Youtube kanalımızı ziyaret edin.