Serviks Kanseri
Blog

Serviks Kanseri Önlenebilir mi? Serviks Kanserinin 5 Önemli Belirtisi

Kadınlarda en çok rastlanan ilk beş kanser türü arasında yer alan serviks kanseri rahim ağzı kanseri olarak ifade edilebilir. Rahim ağzında yaşanan kanser türü olarak bilinen kanseri önlemenin en önemli uygulaması ise HPV aşısı olarak ifade edilmektedir. Kanserin oluşumuna sebep olan Human Papilloma Virüsü olup bu virüsün genital alanda siğillere sebep olmaktadır. Virüsün cinsel yol ile bulaştığı da bilinmektedir. Rahim ağzı kanserinden korunma için sunulan aşı olan HPV aşısı 11 ila 21 yaş arasında yapılmaktadır. Üç doz olarak gerçekleştirilmektedir. Erkeklerde ve kadınlarda uygulanabilen aşı daha önce aşı olmayan kadınlarda her yaşta da yapılabilmekte olup erkeklerde ise bu yaş sınırı 21 olarak belirtilmektedir.

Servisk kanserinin 5 önemli belirtisi aşağıda yer almaktadır.

  1. Vajende doluluk hissinin yaşanması
  2. Vajende yaşanan kanamalar
  3. Vajende kitle olduğu hissi
  4. Ağrılı cinsel ilişki
  5. Vajende yaşanan akıntılar

Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri Nedir?

Rahim ağzı kanseri olarak ifade edilebilen Seviks kanseri rahim alanının oluşmasında etkili olan hücrelerde anormal artış ile tespit edilir. Kadınlarda görülen 5 kanser arasında yer ala rahim ağzı kanserine neden olan ise HPV virüsüdür. Fakat HPV virüsü tek etken olmayıp altında yatan farklı sebepler ile de kanser oluşumu görülmektedir.

Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir?

Rahim ağzı kanserine Human Papilloma Virüsü neden olmak ile beraber tek etken bu değildir. Human Papilloma Virüsüne sahip olmak ile beraber rahim ağzı kanseri olmayan kadınlarda bulunmaktadır. Kötü alışkanlıklar, ilk cinsel deneyimin erken olması, HIV gibi nedenler ile beraber gelişim gösterebilmekte olup risk faktörünün yükseldiği görülmektedir.

Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Serviks kanseri belirtileri erken evrede belli bir belirtiye sebep olmayabilir. Kanserin yayılımına göre yaşanan belirtilerde artış gösterir. Rahim ağzı alanında görülen belirtiler arasından akıntı, kanama, ağrılı cinsel ilişki, kitle hissi ya da doluluk hissi görülmektedir. İlerleyen evre ya da kanserin yayılımına göre kanlı idrar, vajende dışkı gelmesi, böbrek genişlemesi yaşanabilirken aynı zamanda bacak ağrısı, bel ve kasık ağrıları ödem ise tümörün pelvik duvarına olan yayılımı ile yaşanır.

Serviks Kanseri Evreleri

Serviks kanseri evreleri 4 evredir. 1. Evre henüz kanserinilk oluştuğu zamandır. Belirti pek rastlanmaz. Haftalığın ikinci evresinde ise biraz daha büyük olmak ile beraber yayılım göstermemiştir. 3. Evrede kanser yayılım göstermiştir. 4. Evre ise hastalık diğer oranlara da yayılım gösterdiği evredir.

Serviks Kanseri Tanı ve Tarama Yöntemleri

Serviks kanseri ile ilgili ilk evrelerde herhangi bir şikayet olmamaktadır. Hasta tarafından belirtilen sikayetlere göre hekim kontrol amaçlı olarak bazı sorular sorarak sorulara verilen yanıtlara göre de tarama yöntemlerine geçiş yapabilir. Pap smear testi ise bu taramalar arasında yer alıp iğne biyopsisi, endoservikal küretaj ve koni biyopsisi de gerçekleştirilmektedir.

Serviks Kanseri Tedavisi

Tedavi de cerrahi ve radyo terapi teknikler uygulanmaktadır. Erken aşamada cerrahi işlem uygulanırken diğer her evrede ise radyo terapi tekniklerine yer açılmaktadır.

Serviks Kanserinden Korunmak Mümkün mü?

serviks kanseri aşısı olunarak kansere yakalanma riski düşürülebilmektedir. Bunun yanı sıra kötü alışkanlıklardan uzak durulması, cinsel ilişkide kondom kullanımı da yakalanma riskini düşürmektedir.

Sık Sorulan Sorular

Servisk kanseri ile ilgili sık sorulan soruların yanıtlarına aşağıda yer verdik.

1.Serviks Kanseri Aşısının Fiyatı Nedir?

Servisk kanseri aşısı fiyatı değişim göstermek ile beraber sigorta kapsamında değildir.

2.Serviks Kanseri Farkındalık Ayı Ne Zaman?

Serviks kanseri farkındalık ayı Ocak ayıdır.