hamilelik hesaplama
Blog

Gebelik Hesaplama (Hamilelik Hesaplama)

Anne adayları hamile olduklarını anladıkları ilk andan sonra her süreci yakından takip etmek ister. Yaklaşık 9 ay 10 gün kadar süren bu dönemde hem bebeğin hem de annenin neler yaşadığını bilmek gerekir. İşte bunun için hamilelik hesaplama yöntemi devreye girer. Son adet tarihinin ilk gününden sonra yapılan gebelik hesaplama, bebek kaç haftalık ve aylık gibi sorulara yanıt verir. Gebelik hesaplama sayesinde hamilelik hesaplama cetveline gereksinim duyulmadan hamile kalma haftası öğrenilir. 

Hangi tarihlerde doktor kontrolüne gidilmesinin gerektiği, doğum tarihi hesaplaması, gebelik haftası hesaplaması ve hamilelik hesaplaması otomatik olarak görülür. Hamilelik hesaplama aracı ile her anne adayı tüm sorularına yanıt bulur. Siz de rehberimizi okuyarak kaç haftalık veya aylık hamile olduğunuzu öğrenebilirsiniz!

İlginizi Çekebilir:

Kaç Haftalık Hamileyim? Nasıl Hesaplayabilirim?

Hamilelik süreci yaklaşık olarak 40 hafta sürer ya da hamile kalındıktan sonra 38 hafta kadar devam eder. Bu sebeple, doğum yapma tarihini tahmin etmenin en ideal yolu, son adet olma sürecinin (SAT) ilk gününden itibaren 40 hafta ya da 280 gün kadar saymaktır. Gebelik hesaplama yollarından biri de son adet döneminin ilk günlerinden 3 ay çıkarmak ve bu sayıya 7 gün eklemektir. 

Örneğin son adet olma dönemi eğer 11 Mart’ta başlamış ise, 3 ay 11 Aralık’a kadar geri sayılır. Üzerine 7 gün eklenerek tarih belirlenir. Doktor gebelik bitme tarihini söz konusu şekilde tahmin eder. Bu durum ise son derece doğru bir hesaplama kabul edilir. Ancak unutulmamalıdır ki, belirlenen tarihten 2 hafta önce ya da 2 hafta sonra doğum yapmak da oldukça olağandır. 

Gebe Kalma Tarihi

Hamilelik hesaplama için doğru sonuç veren bir unsur da gebe kalma tarihidir. Son adet tarihinin ilk gününe göre, annenin doğum yapacağı tarihin hesaplanması genelde regli döngüsü düzenli olan kadınlar da doğru sonuç verir. Fakat adet döngüsü düzensiz olan kadınlar da SAT yöntemi genelde doğru sonuçları vermez. 

Güvenilir bir tahmini gebelik sonlanma tarihi önemli olduğu için hem anne hem de doktor bu tarihi belirlemek yerine gebe kalma tarihi de kullanılır. Tahmini hamilelik bitme tarihini hesaplamak üzere 266 gün eklemek ideal olur. 

Ultrason Taraması

Hamilelik hesaplama tarihi kesin olarak belirlenemediyse, son adet döneminin gününü unutmak gerekir. Aynı zamanda yumurtlamanın ne zaman olduğundan emin olamayan anneler, diğer yöntemler ile hamileliğin bitiş tarihi belirlenebilir. Hamileliği en doğru şekilde tarihlendirmeye yardımcı olan unsur, erken yapılan bir ultrason olur. 

Kimi doktorlar erken zamanda ultrasonu rutin şekilde gerçekleştirir. Fakat genelde yalnızca adet dönemleri düzensiz ilerliyorsa, 35 yaş ve üzerinde olan kadınlar da düşük gibi hamilelik komplikasyonları bulunanlar da ya da hamilelik bitme tarihi fiziki muayeneye ve SAT’a göre belirlenememişse, doktor erken ultrason gerçekleştirir. 

Bebeğin kalp atışları ilk kez duyulduğunda bu durum değişse de bebek 7 ya da 8 hafta civarındadır. İlk fetaş hareketi hissedildiğinse ise ortalama olarak 18-22 hafta arasında olabilir. Söz konusu durumlar genelde gebelik bitme tarihinin doğru olup olmadığı konusunda ipuçları yaşatır. 

Kasık kemiğinden rahmin üst bölümüne kadar olan ölçümde fundal yüksekliği belirlenir. Her doğum ziyareti gerçekleştirildiğinde doktor tarafından bu ölçüm yapılır. Bu durum ise hamileliğin bitiş tarihinin doğrulanmasına olanak tanır. İlk dahili hamilelik muayenesi yapıldığında hesaplanan rahim boyutu da doğum gerçekleştirilecek tarihin saptanması hususunda yardımcı olur. 

Doğum Yapma Tarihimi Planlayabilir miyim?

Yaz aylarında hamile kalmaktan kaçınanlar ya da küçük bireyle zamanı en ideal şekilde yaşamak isteyen bir birey olarak gebelik bitiş tarihini belirlemek isteyebilirsiniz. Arzulanan tarihlerde gebe kalan şanslılardan olunsa bile hamilelik bitiş sürecinin planladığınız gibi olmayacağından emin olmalısınız. 

Doğum Yapacağım Tarih Değişir mi?

Gebelik hesaplama tarihinde hamilelik bitiş tarihi farklı olabilir. Endişelenmek üzere net bir sebep bulunmasa da doktor, hamilelik ilerledikçe çeşitli sebeplerle doğum yapılacak günü değiştirebilir. Genelde periyodlar düzensiz şekilde gerçekleşir. Erken ultrason randevusu kapalı olabildiği gibi ilk ultrason 2. Trimester olabilir. 

Aynı zamanda ölçülen fuldal yüksekliğinin anormal olması ya da bebek tarafından üretilen bir protein olarak bilinen Alfa fetoprotein seviyesinin normalden farklı olması doğum tarihini değiştirir. Bu konuda herhangi bir endişesi bulunan anne adaylarının doktora danışması önerilir. 

Youtube kanalımıza göz atın!