fibrom
YUMURTALIK KİSTLERİ

Fibrom

Fibrom, iyi huylu, tümör benzeri ve genellikle lif ya da bağlantı dokularında meydana gelen kitlelerdir. Fibromlar genellikle hücrenin bilinmeyen bir nedene bağlı olmadan ya da bir travma sonrasında kontrol edilemeyen bir şekilde büyümesidir. Vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilmektedir ve genelde tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Vücutta en sık görüldüğü yer kadın üreme sistemidir. Rahimde ya da yumurtalıklarda sıkça görülmektedir.

Yapılan araştırmalara göre kadınların %70’inde rahimde kitleler görülebilmektedir. Genellikle 30 – 40 yaşları arasında meydana gelir ve menopozdan sonra ise kendiliğinden küçülür. Yumurtalıklarda ise daha nadir olarak görülür. Genellikle 50’li yaşlarda menopoz öncesi ya da menopoz sonrasındaki kadınlarda daha çok görülür.

Fibrom Nedir?

Hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilmektedir. Her yaştan kişide görülse de genellikle yetişkinlerde meydana gelmektedir. kitleler genellikle meydana geldiği yerlere göre birbirinden ayrılmaktadır. En sık rastlanılanların arasında burun ve yanaklarda görülen angiofibroma, cilt dokusunda meydana gelen dermatofibroma, ağız içinde meydana gelen oral fibroma ve özellikle çocukların ayak bölgesinde görülen plantar fibroma gibi türler bulunur. Yumurtalıkta meydana gelen tipi genellikle belirtiye neden olmayabilirler. Ancak bazı durumlarda kasık bölgesinde ağrı ve rahatsızlık meydana gelebilmektedir. Yumurtalık torsiyonu meydana geldiğinde ise bu ağrılar daha da artar. Adet döneminde aşırı kanama, adet döngüsünün bir haftadan uzun sürmesi, pelvik bölgede baskı ya da ağrı, sık sık idrara çıkma, idrar kesesinin tamamını boşaltmada zorlanma, kabızlık, sırt ve ayak ağrısı gibi çeşitli belirtiler de yumurtalıklarda ya da rahimde meydana gelen türlerin yaygın belirtileri arasında yer alır.

fibrom

Fibrom Neden Oluşur?

Fibromların neden oluştuğu henüz bilinmemektedir. Kadınların rahim bölgesinde meydana gelen yapıların neden oluştuğuna dair bazı düşünceler bulunur. Bunların başında genetik değişiklikler gelir. Birçok fibromun genlerinde rahimdeki kas hücrelerine göre genetik değişiklikler bulunur. Bu nedenle genetik değişiklikler bir nedeni olarak düşünülmektedir.

Östrojen ve progesteron hormonu rahim astarının her adet döngüsünde hamileliğe hazırlanmasını sağlar. Bu hormonlar kitle gelişiminin nedenleri arasında görülür. Çünkü bu yapılar, tipik rahim kas hücrelerinden daha fazla östrojen ve progesteron reseptörlerine sahiptir. Adet döneminden sonra bu hormon seviyelerinin azalması beraberinde kitlenin küçülmesine de neden olur. Vücudun dokularını besleyen insülin benzeri büyüme faktörleri de oluşumunu etkileyebilmektedir. Sebepleri arasında sol olarak ekstrasellüler matriks olduğu değerlendirilir. Ekstrasellüler matriks, harcın tuğlaları tuttuğu gibi hücrelerin birbirine tutunmasını sağlar. Ayrıca içerisinde de büyüme faktörleri barındırır ve hücrelerin kendisinde biyolojik değişikliklere neden olur. Fibromlarda ekstrasellüler matriks artar ve bu kitleyi daha lifli yapar.

Bazı doktorlar rahimdeki meydana gelen yapının, rahmin pürüzsüz ve kaslı dokusu olan miyometriumun kök hücresinden geliştiğini düşünmektedir. Tek bir hücre hızlı bir şekilde bölünerek sonunda etrafındaki dokulardan daha sert ve büyük bir tümör halini alır. Bazı tipleri yavaş yavaş büyürken bazıları daha hızlı büyümektedir. Bazılarında ise boyut değişikliği olmamaktadır. Hamilelikte ortaya çıkan tipi rahmin eski boyutlarına dönmesiyle beraber doğumdan sonra küçülebilir ya da tamamen yok olabilir.

Fibrom Tedavisinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Genellikle bir belirtiye neden olmaz ve rutin pelvik muayene esnasında görülebilirler. Rahmin şeklinde meydana gelen düzensizlikler ile şüphe oluşabilmektedir. Şüphe oluştuğunda ise transvajinal ya da transabdominal ultrason ile teşhis konulabilir. Bu şekilde kitlenin yeri ve büyüklüğü tespit edilebilmektedir. Fibromların tedavisi ise büyüklüğü, neden olduğu belirtilere ve diğer faktörlere göre değişiklik gösterir.

Herhangi bir belirtiye neden olmayan durumlarda bekleme ve takip etme gibi seçeneklerde bulunur. Hamile kalmak isteyen ve tümör yüzünden kısırlık yaşayan hastalarda miyomektomi tercih edilmektedir. Ameliyat en kesin tedavi yöntemidir. Minimal invaziv yöntemlerle gerçekleştirilen miyomektomide kitle ameliyat ile vücut dışına alınır. Bunun dışında histerektomi de seçeneklerden bir tanesidir. Histerektomi ameliyatında rahim vücut dışına alınır. Ancak böyle durumlarda gelecekte hamile kalmak mümkün olmaz.

Fibromlar Nerelerde Ortaya Çıkar?

Fibromlar vücudun birçok yerinde görülebilmektedir. Burun ve yanak çevresi, göz kapağı, cilt dokusu, ağız içi, ayak bunlardan bazılarıdır. En sık rastlandığı bölgelerden bazıları ise kadın üreme sistemidir. Rahimde ve yumurtalıklarda da sıkça rastlanmaktadır. Üstelik bu bölgede en sık rastlanan tümör türü fibromlardır.

Jinekolojik Onkoloji ve Kadın Hastalıkları konusunda daha fazla bilgi almak için Youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.