Histeroskopik Miyom Ameliyatı
Histeroskopik miyom ameliyatı temelde miyomların cerrahi yöntemle çıkarılması esasına dayanır. Kadınlar 50 yaşına geldiklerinde miyom görülme riski %50’ye kadar yükselebilir. Özellikle anne ya da kız kardeş gibi yakın akrabalarında miyom olan kadınlarda görülme olasılığı daha da yükselmektedir. Her miyomun tedavi edilmesine gerek duyulmaz. Çünkü miyomlar bazı hastalarda belirtilere neden olmayabilir. Sayıca çok ve büyük miyomlar bazen hiçbir belirti göstermeyebilir. Diğer taraftan oldukça küçük birkaç miyom kadınlarda çok şiddetli belirtilere sebebiyet verebilir. Bu belirtilerin arasında ağrılı ve aşırı kanamalı adet, adet döneminin bir haftadan fazla sürmesi, pelvik bölgede baskı hissi, kabızlık ve sık sık idrara çıkma gibi bazı rahatsızlıklar yer alır.
Hayat kalitesini düşürecek belirtiler olduğunda tedavi kaçınılmazdır. Miyom tedavisi hastalığın durumuna, miyomların büyüklüğüne ve bulunduğu yere göre değişiklik gösterir. Ancak cerrahi müdahale ile vücut dışına alınması günümüzde altın standart olarak kabul edilir.
Histeroskopik Miyomektomi – Histeroskopik Miyom Ameliyatı Nedir?
Miyomlar, rahmin genellikle kas dokusunda meydana gelen ve kanserleşmeyen tümörlerdir. Kadınlarda en sık rastlanan pelvik tümörlerin başında gelir ve boyut, sayı ve bağlandığı yer olarak farklılık gösterir. Miyomların bir parçasının ya da tamamının adet kanamasının olduğu rahim boşluğunda meydana gelen türüne submuköz myom adı verilir. Submuköz miyomlar kısırlığa varan problemlere neden olabilmektedir. Miyomlarda tek etkili tedavi yöntemi ameliyattır. Miyomektomi adı verilen miyom ameliyatı abdominal, laparoskopik ya da histeroskopik gibi farklı türlerde yapılabilmektedir. Genellikle hangi ameliyat türünün yapılacağına oluşan miyomun sayısına, nerede oluştuğuna ve boyutuna bakılarak karar verilir. Histeroskopik miyomektomi, histeroskop adı verilen küçük bir kamera ile operasyonun yapılmasıdır. Son derece güvenli bir yöntemdir ve bu işlemle rahmin normal dokusunda neredeyse hiç hasar oluşmaz.
Histeroskopik Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Histeroskopik miyom ameliyatı genellikle rahim boşluğuna önemli ölçüde sarkan miyomlarda tercih edilir. Cerrah vajina ve rahim boynundan ucunda küçük bir kamera ve ameliyat ekipmanları bulunan tüpü geçirerek miyoma ulaşır. Ameliyat ekipmanlarında genellikle kesim için elektrik kullanan resektoskop ya da miyomu manuel olarak kesmeye yarayan histeroskopik morselatör bıçaklarını tercih eder. İşlem esnasında genellikle rahim boşluğunu genişletmek ve rahim duvarlarının daha detaylı bir şekilde incelenmesini sağlamak için steril tuz solüsyonu rahime verilir.
Resektoskop ya da histeroskopik morselatör ile miyomların bağlantısı kesilir. Sonrasında ise alınan bu dokular yine rahim boynu ve vajinadan vücut dışına alınır. Operasyonun tamamı genel anestezi ile yapılır. Rahime yerleştirilen küçük kamera ve ışık cerraha yüksek çözünürlüklü görüntü sağlar. Bu sayede rahim içerisinde hassas bir şekilde çalışmak mümkün hale gelmektedir.
Histeroskopik Miyomektomi Ne Kadar Sürer?
Histeroskopik miyomektomi ameliyatı için net bir süre söylemek pek mümkün olamamaktadır. Ameliyatın süresi oluşan miyomların sayısına, oluştukları bölgeye ve büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir. Ortalama bir miyomektomi ameliyatı 2 – 3 saat kadar sürebilmektedir. Ancak alınması gereken çok fazla miyom olması ya da miyomların büyük olması bu sürenin daha da artmasına neden olabilmektedir. Miyom teşhisi konduktan sonraki süreçte ameliyat planlaması yapılırken operasyonun ne kadar süreceğine dair daha kesin tahminler yapmak mümkün hale gelmektedir.
Histeroskopik Miyom Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Histeroskopik miyom ameliyatında operasyonun tamamı rahim boşluğundan gerçekleştirildiği için ameliyat sonrası şikayetlerde oldukça az olmaktadır. Operasyondan sonra hastalarda kramp ya da ağrı oluşmaktadır ancak bu durum ağrı kesiciler ile kontrol altına alınabilmektedir. Operasyondan sonraki birkaç hafta boyunca vajinal lekelenme ya da kanamaların görülmesi de son derece normaldir. Ancak kanamanın aşırı olduğu durumlarda vakit kaybetmeden uzman doktor ile iletişime geçilmesi gerekmektedir. Zaman içerisinde kanama ya da kısırlık gibi durumlarda ortadan kalkmaktadır. Hastalar operasyon sonrasında kısa sürede gündelik yaşamlarına geri dönebilmektedir. Dinlenme sürecinde fazla hareket etmemeleri ve ağır kaldırılmamaları tavsiye edilir.
Histerostopik miyom ameliyatı sorasında ağrılı ve aşırı kanamalı adet görme, kasıklarda ağrı ve pelvik bölgede baskı hissi ortadan kalkmaktadır. Ancak operasyondan sonra dikkat edilmesi gereken bazı durumlar bulunur. Hastaların operasyon sonrasında nefes almada zorlanma, nefes nefese kalma, yaklaşık 38 derece ateş, mide bulantısı, kusma, orta ya da aşırı miktarda vajinal kanama ile beraber tuvalete çıkmada zorlanma gibi belirtilerden birini yaşaması durumunda vakit kaybetmeden uzman doktorla iletişime geçmesi tavsiye edilmektedir.
Histeroskopik miyom ameliyatı hakkında daha fazla bilgi almak için Youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.