Miyomlar Nedir? Miyomlar Nasıl Küçülür?
Kadın hastalıklarında yer alan miyom, rahim bölgesindeki anormal dokulardır. Hastalık, 30 ila 40 yaş arasındaki kadınlarda görülebilir. Hormonlara bağlı gelişen miyom, kanser türlerinin iyi huylu grubunda yerini alır. Miyom dokularının büyüklüğü 1 cm ile 15 cm arasında değişiklik gösterir. Peki, miyomlar nasıl küçülür? Kapalı ve açık cerrahinin kullanıldığı tedavi süreci doktor gözetiminde gerçekleşir.
Bazı uzmanlar her kadının rahminde anormal dokular bulunduğunu iddia eder. Aslında literatürde selim tümör olarak adlandırılan miyomların östrojen hormonundan etkilendiği gözlenmiştir. Östrojen hormonunun artması rahim bölgesinde miyomların oluşmasına neden olur. Bu bağlamda hamilelik ve üreme döneminde dokuların büyüklüğü 2-3 kat daha büyük olacaktır.
Ayrıca menopozdan sonra miyom dokularının büyümesi durur. Aksi bir durumla karşılaşılırsa, bu dokuların malign (kötü huylu) hücre olduğu gözlemlenir. Fakat bu varsayımı oluşturmamız için kişinin bu süreçte hormon takviyesi almaması gerekir.
Miyom Nedir?
Tıp terimlerinde leiomya veya fibroid olarak isimlendirilen miyom, kadınlarda en sık rastlanan hastalıklardandır. Zararsız olan rahim tümörünün binde biri kötü huylu olarak devam eder. Küçük çaplı olan bu dokular hastada gözle görülür bir semptom ortaya çıkarmayabilir. Fakat bazen adet düzensizliğine ve kanamalarda artmaya sebep olabilir.
“Miyomlar nasıl küçülür” sorusuna farklı tedavi yöntemi ile cevap verilebilir. Cerrahi girişimler iki temel hat üzerine kuruludur. Birincisi miyomun çıkarılmasıdır. İkincisi ise rahmin tümüyle alınmasıdır. İkinci seçenek genellikle 40 yaşın üzerinde ve çocuk istemeyen hastalar için kullanılır. İlk seçenekte doğurganlık devam eder. Bu ameliyatlar için kişinin rızası esastır.
Miyom Kansere Dönüşür mü?
Yapılan araştırmalara göre miyomların 1000’de 1 oranında kötü huylu kanser hücrelerine dönüştüğü bildirilmiştir. Dünyada dört kadından birinde miyom bulunur. Uterusta yer alan iyi huylu ur ve tümör olarak basite indirgenen miyomlar rahim ultrasonografisinde teşhis edilir. Bu işlemde anormal dokuların bir kısmı gözlemlenir. Bu yüzden manyetik rezonans (MR) incelemede ayrıntılar hakkında bilgi verir.
Embolizasyon tedavisi “miyomlar nasıl küçülür” sorusuna yanıt vermektedir. Hastaya bu işlem sırasında kasıktan verilen anestezi ilaçları etki eder. Lokal anestezi yapılan bölge, anjiyografi (DSA) cihazlarıyla kontrol altında tutulur. İlk olarak ince ve uzun bir kateter yardımıyla kasık atardamarlarına girilir. Ardından rahmin ve miyomların besin alışverişini kesmek için küçük tanecikler damara sevk edilir.
Damarda biriken tanecikler bir saatlik bir sürede miyomu besleyen damarları yok eder. Besin alamayan doku nekroza (ölü) dönüşür. Kan damarı bakımından zengin olan miyom bu işlemle temizlenir. Hastalar, rahmin bu süreçte zarar görmesinden endişelenebilir. Fakat rahime giden besin damarları oldukça fazla ve farklı alanlardan gelir.
İlginizi Çekebilir;
Miyom Çeşitleri Nelerdir?
Rahim dokusunda bulunduğu yere göre dörde ayrılan miyomlar aşağıdaki gibi sınıflandırılır.
- Submüköz Miyom: Miyom türlerinde en az görülen tümördür. Âdet kanamalarında artma ve uzama belirtileri arasında yer alır. Rahmin dış bölgesinde meydana gelen submüköz miyom kas dokusuna (miyometrium) yerleşir.
- İntramular Miyom: Hastalarda en sık rastlanan miyomdur. Rahmin kas dokusuna yerleşen doku menstrüel kanamalarında artmaya bağlı anemiye (kansızlık) sebep olur.
- Subseröz Miyom: Karnın bir tarafında şişkinlik bu miyom türünde görülür. Rahmin dış bölgesine yerleşir ve dışa büyür. Kanamalara neden olmaz fakat karın ve sırt ağrılarının ana nedenidir.
- Saplı Miyom: Rahmin içerisine ince bir sapla bağlanan miyom türüdür. İleri evrelerinde kendi etrafında sıklaşıp dönerek ağrıya sebep olur. Cerrahi müdahale ile alınması tavsiye edilir.
Miyom Belirtileri Nelerdir?
Kadınların rahim bölgelerinde yer alan bu dokular bağırsak ve idrar torbasına baskı yapar. Bunun sonucunda sık sık idrara çıkma görülür. Bağırsağa yaptığı basıdan dolayı kabızlık ve gaz şikayetleri oluşur. Cinsel ilişkiye engel olmayan miyomlar vajinaya doğru ilerlemişse problemler oluşabilir. Bunun yanı sıra sırt ve karın ağrılarıyla beraber karında doygunluk hissi oluşturur.
Miyomlar Nasıl Küçülür?
Uzmanlar tarafında farklı cevaplanan “miyomlar nasıl küçülür” sorusu Histeroskopi, açık ve kapalı ameliyatlara göre şekillenir. Ağrıya yol açan küçük miyomlar özel görüntüleme cihazları ile vajinal yoldan alınır.
Dört ve beş santimetreden büyük dokuların alınması laroskopi ve robotik cerrahi ile gerçekleştirilir. Dokunun rahim bölgesinden çıkarılmasıyla kanamalar kontrol altına alınır. Açık cerrahi ise karın bölgesine kadar uzanan dokuların temizlenmesinde tercih edilir.
Myomlar hakkında detaylı bilgi almak için Youtube kanalımızı ziyaret edin.