Yumurtalık Kanseri Hakkında Merak Edilenler
Kadın hastalıkları konusunda yüksek risk içeren yumurtalık kanserinde ölüm oranı oldukça fazladır. Çünkü bu kanser türünde erken tanı koymak güç olduğu gibi hastanın şikayetleri de belirgin değildir. Genelde 50 yaş ve üzerindeki kadınlarda meydana gelse de erken yaşlarda oluşma olanağı da vardır. Bu kanser türü, yumurtalıklardaki hücrelerin normal döngüsü dışında kontrolsüz bir şekilde büyümeleri ve çoğalmalarından dolayı oluşur. Kontrolsüz hücre artışı ise, tümör oluşumuna neden olur.
Yumurtalık kanserinin özel bir belirtisi olmamakla beraber vücuda sinsi bir şekilde dağılır. Bundan dolayı hastaların çoğunda hastalığın teşhisi ilerleyen evrelerde koyulur. Erken tanı konularak hemen tedavi sürecine başlanması tıpkı diğer kanser çeşitlerinde olduğu gibi büyük bir önem taşır. Peki, yumurtalık kanseri olduğu nasıl anlaşılır? Yumurtalık kanseri olduğunu anlamaya yarayacak soruların cevapları!
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
Yumurtalık Kanseri Hangi Bölgelerde Ağrı Yapar?
Yumurtalık kanseri olan kadınların bazı bölgelerinde ağrı meydana gelebilir. Bu ağrılar genelde karın, bel ve kasıklarda görülebilir. Özellikle adet dönemi haricinde geçmeyen bir karın ağrısının olması, yumurtalık ve rahim kanserinin belirtileri arasında sayılabilecek bulgular sayılır.
Yumurtalık Kanseri Olup Olmadığımı Nasıl Anlayabilirim?
Yumurtalık kanserinde erken teşhis oldukça zor koyulur. Çünkü bu hastalıktaki şikayetler hiç belirgin olmamakla beraber hastalık ilerleyene kadar anlaşılmaz. Ancak karın bölgesinde ağrı, hazımsızlık, şişkinlik gibi birtakım belirtiler erkenden hissedilir. İlerleyen dönemlerde ise, çeşitli organlara ait bası bulguları, vajinal kanama, karın ağrısı, pelviste kitle, aşağıya doğru artan bası hissi gibi bazı şikayetler meydana gelir. Özellikle karın içerisinde sıvı birikiminden kaynaklanan karın şişliği en sık şikayetler arasında bulunur.
Yumurtalık Kanseri Ne Zaman Kendini Belli Eder? Belirtileri Nelerdir?
Yumurtalık kanseri ile beraber ortaya çıkan birtakım şikayetler vardır. Bunlar arasında şişkinlik, iştah kaybı, karnın alt kısımlarında rahatsızlık hissi, hazımsızlık, mide bulantısı, kilo kaybı, iştahta azalma, sürekli tokluk hissi, vajinal kanama, mesane alışkanlıklarında değişme ve sıklıkla idrara çıkma ve karında bir basınç hissedilir. Bahsi geçen belirtiler ile karşılaşıldığında hiç zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.
Yumurtalık Kanseri Ultrasonda Belli Olur mu?
Yumurtalık kanseri diğer kanser türlerine kıyasla erken dönemde hiçbir belirti göstermez. Erken teşhisin son derece mühim olduğu yumurtalık kanserinde rutin yaptırılan ultrason tetkikleri büyük bir önem taşır. 6 ayda bir muayene olmak ve ultrasona girmek yumurtalık kanserinin erken teşhis edilmesine olanak sağlar.
Yumurtalık Kanseri İlk Nereye Sıçrar?
Yumurtalık kanseri, karın içerisindeki bağırsaklara ve mideye sıçrayabilir. Hatta lenfatik ve kan yoluyla vücudun daha pek çok bölgesine yayılabilir. Bu tarz yayılmaya metastaz adı verilir.
Yumurtalık Kanseri Kimlerde Görülür?
Yumurtalık kanseri kadınlarda sıklıkla rastlanan bir kanser türüdür. Yalnızca %20’lik kısmı genetik bir şekilde geçen ailelerde görülür. Bunun haricinde hiç doğum yapmayan kadınlarda, geç menopoza giren kadınlarda, kısır olan kadınlarda, genital bölgeye talk pudra uygulayanlarda, erken adet görenlerde ve kısırlık tedavisi alan hanımlarda yumurtalık kanserine sıklıkla rastlanır.
Yumurtalık Kanseri Kilo Aldırır mı?
Yumurtalık kanseri, kadınların kilo almasına neden olabilir. Belirtileri arasında da yer alan kilo alımı, karnın şişmesi ve şişkinlik hissi ile kendini gösterir. Bunun yanı sıra, yumurtalık kanseri tedavisi gören kadınlarda kilo alımına rastlanır. Kilo almaya neden olan ise, hormon tedavisi ya da kemoterapidir.
Yumurtalık Kanserinden Kurtulma Şansım Nedir?
Yumurtalık kanseri tedavisinde genelde ilaç tedavisi uygulanır. Bu ilaca hastalığın yanıt verme süreci ise, tümörün vücuda yaygınlığı ile doğrudan ilişkilidir. Erken teşhis konup tedavi gören hastaların %80 ila %90’ı iyileşirken, ileri seviyede olan hastaların iyileşme oranı genelde %40 ila %50 arasındadır.
Yumurtalık Kanseri Kanda Belli Olur mu?
Yumurtalık kanseri şüphesi olan veya genetik durumlardan dolayı bu hastalığa yatkın olan insanların düzenli olarak muayene olması gerekir. Doktorlar, her 4 ayda bir verilecek kan testinin kadınları yumurtalık kanseri ihtimalinden koruyacağını söyler. Çünkü bu hastalığın halihazırda bir tarama yöntemi yok ve bu riski taşıyanların yumurtalıklarının alınması tavsiye edilir.
Yumurtalık Kanseri Sonucu Karında Şişme Meydana Gelir mi?
Yumurtalık kanseri olan insanların karnında şişme olabilir. Hatta hastalığın en büyük belirtisi, ilerleyen dönemlerinde karında ele gelen kitledir. Aşağıya doğru inildiğinde bir basınç hissiyatı, karında sıvı birikmesi bağırsak şikayetleri ve karın şişliği görülür.
Yumurtalık Kanseri İshale Sebep Olur mu?
Yumurtalık kanserinde sık rastlanan şikayetlerden biri de ishaldir. Bu hastalıkla beraber bağırsak alışkanlıklarında bir değişim meydana gelir. Haliyle yumurtalık kanseri olan kadınlarda kabızlık ya da ishal gibi belirtiler görülebilir. İshal olan kadınlarda çoğu zaman kilo kaybı gözlemlenirken, kabızlık problemi yaşayanlarda kilo alımı görülebilir.
Yumurtalık Kistinin İyi Huylu Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Yumurtalıklarda herhangi bir kitleye rastlandığında tüm tetkikler yapılır. Eğer iyi huylu bir kist ise, ultrason da basit kist olarak görülür. İyi huylu olan yumurtalık kistlerinde ise ameliyata ihtiyaç duyulmaz. Çünkü bu tarz kistlerin çoğu ilaçlarla veya kendiliğinden bir süre sonra kaybolur. Hızlı büyüme kaydeden ya da aynı boyutta duran kistler ise, belirli aralıklarla ultrasonda takip edilir. Bu kistler kontrol altına alınarak kistte özel bir tedavi uygulanır.
Yumurtalık Kanseri Daha Çok Hangi Yaşlarda Görülür?
İnsanların yaşamı boyunca yumurtalık kanseri geliştirme ihtimali yüzde 1.4’tür. Bu kist türü, her yaşta oluşabilmesine rağmen sıklıkla görüldüğü yaş 50 ve üzeridir. Hatta yumurtalık kanseri en çok 60 ila 70 yaş aralığındaki kadınlarda görülür. Yumurtalık kanseri olma riski yüksek olan dönem ise, menopoz dönemidir. Bu yüzden menopoz dönemine giren kadınların düzenli olarak kontrole gitmesi önerilir.
Yumurtalık kanserinin bazı tiplerine genç kadınlarda da rastlanır. Bunlar arasında ailesel yumurtalık kanseri, Borderline yumurtalık kanseri, seks kord stromal yumurtalık kanseri ve Germ hücreli yumurtalık kanseri yer alır. O nedenle her kadının 6 ayda bir doktora giderek muayene olması gerekmektedir.
Yumurtalık Kanseri Hastasının Yaşam Süresi Nedir?
Hemen hemen her yaşta rastlanan yumurtalık kanseri, kadınların sağlığını ve yaşamını yüksek oranda tehdit eden bir hastalıktır. Bu kanser türü, kadın genital bölge kanserleri arasında yer alan en öldürücü kanser türüdür. Diğer kanser türleri ile kıyaslandığında, ilk evrelerindeki yumurtalık kanserlerinin hiçbiri bir belirti oluşturmadığından genelde çok geç öğrenilir. Haliyle hastalığın evresine bağlı olarak kişinin iyileşebilme süresi değişir. İlk evrede olan insanlar %80-90’ı iyileşirken, ileri seviyede olan hastaların iyileşme oranı genelde %40-50’dir.
Kanserin İlk Evrede Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Yumurtalık kanseri, ilk evrelerde belirti gösteren bir hastalık değildir. Genelde ilerlediğinde belirtileri ile yüzleşilmeye başlanır. Bu belirtiler arasında ise, vajinal kanama, kilo kaybı, bağırsak alışkanlıklarında değişim, ishal, sık sık idrar yapma, kabızlığın ortaya çıkması, ve iştah kaybı veya hızlı tokluk hissi sayılabilir.
Yumurtalık Kanserinde Hangi Değerler Yüksek Çıkar?
Yumurtalık kanserinde CA 125 testinde 0 ila 35 arasında çıkan değerler olağandır. 35 ila 50 arasında bir rakam çıktığında ise hastanın tedavi görmesi gerekir. 50 üzerinde çıkan değerlerde ise yumurtalık kanseri olup olmadığından şüphelenebilir. Fakat her yumurtalık kanseri değerinde CA 125 yüksek çıkmayabilir.