yumurtalık kanseri
BlogUncategorized

Yumurtalık Kanseri Genetik Midir?

Birçok hastalığın ortaya çıkmasında çevresel ve genetik etkenler birlikte rol oynar. Yumurtalık kanseri hastalığına sahip bireylerin ailelerinin birçoğunda kanser vakası görülür. Hücrenin bölünmesi ve farklılaşması kalıtım materyaline bağlıdır. Çekirdekte gerçekleşen gelişim süreçleri belirli bir mekanizmaya göre ilerler. Genetikte meydana gelen mutasyonlar sonucu kanser hücrelerinin uyanışı gerçekleşir. Kanser hücreleri kontrolsüz ve düzensiz çoğalmasının yanı sıra metastaz özelliğe sahiptir.

Kanser hücreleri yayılma özelliği yani metastaz yapar. Kromozomun yapısında meydana gelen mutasyonlar hücre şeklinde de değişikliğe neden olur. Belli bir şekli olmayan kanser hücreler vücudumuza ebeveynlerimiz tarafından aktarılır. Vücudumuzda ortaya çıkan kanserlerin %10’luk dilimi kalıtımsal olarak yer alır. Nesilden nesle aktarılan bu genleri ayırt etmek gelişen teknoloji ile mümkündür.

İlginizi Çekebilir;

Yumurtalık Kanseri Nedir?

Rahmin iki tarafında bulunan over yani yumurtalıklar kadın vücudu için önemlidir. Yumurta üretimi sayesinde kadına üreme özelliği verir. Yumurtanın ilerlemesini sağlayan follop tüpleri rahme inen iki koldur. Yumurtalık kanserinin birinci evresinde yumurtalık ve follop tüplerinde kanser hücresi bulunur. Menopoz sonrasında artan risk faktörü biyolojik yapımıza göre ilerler. Bu nedenle tedavi süreci hastaya özel olarak planlanır.

Yumurtalık kanserine inmeden önce kanser kelimesi irdelenmelidir. Kanserler sürekli büyüyen şekilsiz kitlelerdir. Apoptozis yani hücre ölümü kanser hücrelerinde gözükmediği için ölümsüz yapılardır. Yeni damar oluşumuna neden olan kanser dokulara ulaşarak yayılım gösterir.

Çekirdekte meydana gelen mutasyon sonucu hücre için gerekli olan büyümenin sınırları aşılır ve düzensiz yapılar oluşur. Kadın üreme sisteminde bulunan epitelyum hücrelerinde kanser oluşumu meydana gelir. Yumurtalık kanseri olarak adlandırılan bu durum farklı tedavi yöntemleriyle ortadan kaldırılır.

Yumurtalık Kanserine Bağlı Genler

Hücrelerimize bulunan DNA’nın alt birimi olan gen ihtiyaç duyulan protein yapımını gerçekleştirir. Kalıtsal materyalin yanı sıra bilgi aktarma genler tarafından yapılır. Çok küçük bir parçada oluşacak mutasyonlar vücut işlevinde büyük değişikliklere neden olacaktır. Bunlardan biri de kanserin yumurtalıklarda üremesidir.

BRCA1 ve BRCA2 gen mutasyonları kanserin başlıca kalıtımsal faktörlerdendir. Tümör baskılayıcı gen olmasının yanı sıra DNA hasarında onarımı sağlar. Mutasyona uğrayan bu yapı kansere vücudu yatkın hale getirir. PALB2 geni bahsedilen genler için yardımcıdır.

Vücudumuzda daha sayamadığımız pek çok gen DNA için gerekli ve bir o kadar da önemlidir. Yumurtalık kanseri hücrelerini engelleyen bu yapılara ATM, CHEK2, PTEN, TP53 ve STK11 geni örnek verilebilir. Anne ve babalarından bahsedilen genleri bozulmuş olarak alan çocukların kansere yakalanma riski normal insanlara kıyasla yüksektir.

Genlerin mutasyona uğramış olması kanser olacağınız anlamına gelmez. Yaşamın belirli dönemlerinde hastalıkları taşıma riskiniz artar. Bu durumlar bağışıklık sisteminin zayıf olduğu süreçlerde ön plana çıkabilir.

Hastalıkların çoğu immün sistemin zayıf olduğu anlarda ortaya çıkar. Kanser hücreleri de bu faktörden etkilenebilir. Günümüzde yapılan çalışmalar kanseri sadece kemoterapi ve radyoterapiyle değil oksijen tedavisiyle de durdurabileceğimize işaret etmektedir. Bunun yanı sıra ısı tedavisi de kanser tedavisinde kullanılan bir yöntemdir.

Genel olarak ilk başvurulan cerrahi işler kanserli dokunun alınmasını amaçlar. Bu işlemlerin ardından kemoterapi tedavisi başlar. İlaç tedavisinde süreç ve doz hastaya göre ayarlanır. Kemoterapi iyileştirirken pek çok yan etkiyi de beraberinde getirir. Bu nedenle immünterapi olarak bilinen bağışıklığı güçlendirmek nedeniyle yapılan IV tedavi vücudu destekler.

yumurtalık kanseri

 

Yumurtalık Kanseri için Genetik Testler

Kanserde genetik yatkınlık oldukça önemlidir. Bu sebeple bazı kadınlar yumurtalık kanseri için genetik testler yaptırabilir. Gen yaşını inceleyerek yapıda oluşmuş değişiklikleri ele alır. İnceleme süreci ve maaliyeti oldukça zahmetlidir.

Özel laboratuvarlarda yapılan işlemler uzun süreli olduğu için maliyette fazladır. Mutasyona uğramış genler burada incelenebilir ama bu konuda kesin bir bilgi yoktur. Onkoloji ve hemotoloji kliniğinde gerekli incelemeler yapılır. Hastadan alınan örnek dokuda burada incelenir.

Kanser hücreleri genetik yatkınlıkla birlikte çevresel etmenler nedeniyle aktif hale gelir. Beslenme, yaş, cinsiyet ve yaşam standartları hastalıklara yakalanma riskini etkiler. Örneğin yumurtalık kanseri kadınlarda menopozdan sonra daha tehlikeli hale gelir.

Meme kanserinde ise her yaş grubu risk etmenlerinin içerisindedir. Burada anlaşıldığı üzere kanser türlerinde de risk ve belirtiler farklılık gösterebilir. Uzmanlar kanserin kolay teşhisi için bireyin vücudunu tanıması gerektiğine dikkat çekmekte. Ayrıca rutin yapılan sağlık taramaları teşhis konusunda oldukça önemli veriler kaydetmekte.

 

Yumurtalık kanseri hakkında daha fazla bilgi almak için Youtube kanalımızı ziyaret edin.