Kadın Sağlığına Odaklanarak Rahim Ağzı Kanseri Önleme Stratejileri
Rahim, kadın üreme sisteminin önemli bir parçasıdır. Bu organdaki hücrelerin kontrolsüz bir biçimde büyüyüp çoğalması, rahim ağzı kanseri olarak adlandırılır. Bu rahatsızlık serviks kanseri ismiyle de bilinir. Serviks kanseri, her zaman olmamakla birlikte genellikle HPV (Human Papillomavirus) virüsünün sebep olduğu enfeksiyonlardan kaynaklanır. HPV virüsü cinsel temas ile yayılır. Bağışıklık sistemi bu virüsün vücuda zarar vermesini engelleyebilir. Fakat bazı durumlarda virüs senelerce vücutta hayatta kalabilir. Bu durum serviks bölgesindeki hücrelerde anormal değişikliklere yol açabilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
Serviks kanserinin başlaması bölgedeki sağlıklı hücrelerinin DNA’larının değişmesiyle olur. DNA’da hücrelerin ne yapacağını belirleyen bilgiler bulunur. Değişen DNA yapısı hücrelere hızla çoğalmasını söyler. Kontrolsüz çoğalan hücreler, sağlıklı hücreler öldükten sonra da yaşamaya devam eder. Hızlıca çoğalan hücreler bir araya gelerek tümör adı verilen yapıları oluşturur. Kanserli hücreler, sağlıklı vücut dokularına sıçrayabilir. Zamanla bu hücreler vücudun diğer bölgelerine de yayılır.
Rahim ağzı kanserinin farklı türleri vardır. Hastalık, kanserin oluşmaya başladığı bölgeye göre sınıflara ayrılır. İlk türde kanser skuamöz hücreler adı verilen ince, düz hücrelerde başlar. Bu hücreler rahim ağzının dış kısmında bulunur. Çoğu serviks kanseri hastası, hastalığın bu türüne sahiptir.
Hastalığın diğer türü ise rahim ağzı kanalarındaki hücrelerde ortaya çıkar. Serviks kanseri bölgedeki diğer hücrelerde de oluşmaya başlayabilir. Kanserin türü, doktorlar tarafından yapılan test ve muayeneler sonucunda belirlenebilir.
Rahim Ağzı Kanseri İçin Düzenli Jinekolojik Kontroller
Kadın hastalıkları arasında, rahim ağzı kanseri oldukça ciddi bir sağlık problemi olarak değerlendirilir. Diğer tüm kanser türlerinde olduğu gibi, serviks kanserinde de erken teşhis hayati bir önem taşır. Bu kanser türünün erken teşhis edilmesi ancak düzenli jinekolojik muayeneler sayesinde mümkün olabilir.
Jinekolojik muayeneler, tüm kadınların düzenli olarak yaptırması gereken sağlık kontrolleridir. Önerilen jinekolojik muayene yaşı 13-15 arasıdır. Aktif cinsel hayata sahip kadınlar da düzenli olarak bu muayenelere katılım göstermelidir. Kadınlar, bu muayeneleri hayat boyu yaptırmaya devam etmelidir.
Jinekolojik muayeneler, bir jinekolog veya kadın sağlığı uzmanı tarafından yapılabilir. Düzenli jinekolojik kontrollerde, pelvik muayene yapılır. Bunun dışında smear testi veya HPV taraması da muayeneler sırasında gerçekleştirilebilir. Bahsedilen testler genellikle ağrısızıdır ve tamamlanmaları birkaç dakikadan fazla sürmez.
Gerçekleştirilen muayene ve testler sonucunda herhangi bir sağlık sorunu tespit edilmesi durumunda, hastalara en uygun tedavi yöntemi bildirilir. Tedavi yöntemi, kanserin bulunduğu aşamaya ve diğer birtakım faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
HPV Aşısıyla Güvende Kalma Yolları
Rahim ağzı kanseri ilk oluşmaya başladığında herhangi bir belirti göstermeyebilir. Bu sebeple jinekolojik muayenelere düzenli olarak gidilmesi önerilir. Çünkü bu kontroller sayesinde hasta herhangi bir semptom göstermese de kanser teşhis edilebilir.
Hastalığın ilerlediği zamanda gösterdiği semptomlar arasında cinsel ilişki sırasında vajinal kanama yer alır. Regl dönemi dışındaki ve menopoz sonrası kanamalar da serviks kanserinin habercisi olabilir. Regl döneminin normalde normalden uzun sürmesi ve yine normalden fazla kanama yaşanması hastalığın belirtilerindendir
Serviks kanserinin en önemli nedenlerinden biri HPV virüsüdür. Bu virüsten korunmak, kadınların rahim ağzı kanseri riskini azaltmak için atabileceği en büyük adımdır. Bu aşı, vücuda virüse karşı bağışıklık kazandırır. HPV aşısı serviks kanseri dışında HPV virüsünden kaynaklı diğer kanser türlerini de önleyebilir.
HPV aşısının etkili olabilmesi için erken yaşlarda uygulanması gerekir. Aşının ideal uygulanma yaşı 9-14 arasıdır. Enfeksiyon riski en çok bu yaş aralığında görülür. Fakat HPV aşısı 26 yaşına kadar olan kişilere de uygulanabilir. HPV aşısı düzenli jinekolojik muayenelerde birlikte serviks kanserini önlemenin bir anahtarıdır.
Sağlıklı Yaşam Tarzı ve Beslenme Önerileri
Sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek serviks kanserini önlemede etkili olabilir. Sigara kullanan kişilerde HPV enfeksiyonlarının ortaya çıkma ihtimali daha fazladır. Ayrıca sigara, enfeksiyonların daha geç iyileşmesine de sebep olabilir.
HPV enfeksiyonlarının ortaya çıkmasına bağışıklık sisteminin güçsüz olması da etki eder. Diyet ve egzersiz sağlıklı bir yaşam tarzının temelini oluşturur. Dayanıklı bir bağışıklık sistemi için sağlıklı bir beslenme rutinine sahip olmak oldukça önemlidir. Dengeli ve düzenli bir diyet, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olabilir. Bir diyetisyen ile çalışmak ideal beslenme düzenini oluşturmanıza katkıda bulunur.
Daha fazla bilgi edinmek için Youtube kanalımızı ziyaret edin.