endometrium kanseri
BlogUncategorized

Endometrium Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Endometrium kanseri, rahmin endometrium denilen bölgesinde oluşan kanser türüdür. Yazımızda bu kanser türünün semptomları, hastalığın risk faktörleri ve teşhisi ile ilgili bilgileri bulabilirsiniz.

Endometrium Kanseri Nedir?

Kanser türleri isimlerini, kanser hücrelerinin ilk oluşmaya başladığı bölgeden alır. Gebelik organı olan rahmin iç kısmındaki bölgeye ise rahim duvarı veya endometrium denir. Bu sebeple bu bölgede kanser hücrelerinin oluşmasıyla ortaya çıkan kanser, endometrium kanseri olarak adlandırılır. Bu kanser türü endometrial kanser, rahim kanseri veya uterus kanseri olarak da bilinir.

Endometrial kanserler uterin sarkomlar ile karıştırılabilir. Fakat iki hastalık, oluştukları bölgeler yönünden birbirinden ayrılır. Rahim kanseri, rahim duvarının iç bölümü olan endometrium bölgesinde ortaya çıkar. Uterin sarkomlar ise rahimdeki kas dokuları oluşturan miyometriyum bölgesinde oluşur. İki hastalığın bir diğer önemli farkı ise görülme sıklıklarıdır. Uterin sarkomların görülme sıklığı rahim kanserinden çok daha azdır.

Endometrium kanseri erken evrelerde teşhis edildiğinde iyileşme olasılığı oldukça yüksektir. Teşhis konulan kişilerin 5 yıllık hayatta kalma oranı %80’den fazladır. Eğer kanser rahmin dışındaki bölgelere yayılmamış ise bu oran %95’e kadar çıkabilmektedir. Endometriyal kanser, rahim ağzı kanseri (serviks kanseri) ile de karıştırılabilir. Rahim ile vajinayı birbirine bağlayan bölge servikstir ve bu bölgede oluşmaya başlayan kansere serviks kanseri denir.

endometrium kanseri

Endometrium Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Endometrium kanserinin diğer hastalıklar ile karıştırılabilecek birçok belirtisi bulunur. Bu sebeple bu kanser türünün bir veya birden fazla belirtisine sahip olmak direkt olarak hastalığa sahip olunduğu anlamına gelmez. Semptomların ana kaynağının belirlenebilmesi için mutlaka bir doktora danışılmalıdır. Endometrium kanseri belirtilerinden bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Regl dönemi dışında vajinal kanama
  • Menopoz sonrası vajinal kanama veya lekelenme
  • Karnın alt bölgesinde ağrı
  • Pelvis bölgesinde kramplar
  • Menopoz sonrası beyaz veya şeffaf renkli vajinal akıntı
  • İdrar sırasında yanma veya ağrı
  • Cinsel ilişki sırasında acı ve ağrı

Regl dönemleri kadınların aylık olarak geçirdikleri vajinal kanamalardır. Bu dönemler dışında vajinal kanama veya lekelenme görülmesi her zaman olmamakla birlikte genellikle anormal olarak kabul edilir. Örneğin, doğum kontrol hapları kullanılmaya başlandığı ilk aylarda regl dönemleri arasında kanama meydana gelebilir. Bu genellikle olağan bir durumdur ve direkt olarak endometrium kanseri riski anlamına gelmez. Kanamaların sebeplerinin tam olarak teşhis edilmesi için mutlaka bir doktora danışılmalıdır.

Menopoz ise kadınların hormon seviyelerinin düşmesinden ötürü regl kanamalarının durduğu dönemdir. Bu dönemden sonra gerçekleşen vajinal kanamalar normal olarak kabul edilmez. Bu sebeple menopoz dönemi sonrasında vajinal kanama veya lekelenme yaşayan kadınlar mutlaka bir jinekoloğa görünmelidir.

İlginizi Çekebilir;

Endomertium Kanserinin Tanısı Nasıl Koyulur?

Endometrium kanseri belirtilerine sahip olduğunu düşünen tüm hastalar hiç vakit kaybetmeden mutlaka bir doktora danışmalıdır. Hastalık teşhis edilirken ilk olarak hastanın semptomları dinlenir. Ultrason ile bölgenin incelenmesi hastalığın tanı konulma sürecinin ilk aşamalarından biridir.

Ultrason cihazının ses dalgaları yardımı ile yumurtalıklar ve rahim gibi bölgelerin fotoğrafları çekilebilir. Tanı aşamasında ultrasonun iki farklı türünden biri kullanılabilir. Bunlardan ilki pelvik ultrasondur. Pelvik ultrasonda cihaz karında hareket ettirilir ve bölge incelenir. Bu işlemin öncesinde hastadan bolca su içmesi istenir. Çünkü mesane dolu olduğun kadın üreme sisteminin incelenmesi daha kolay bir hale gelir.

Tanı sürecinde transvajinal ultrason da tercih edilebilir. Transvajinal ultrasonda cihaz vajinanın içerisine yerleştirilir ve rahmin fotoğrafları çekilir. Rahmin incelenmesinde transvajinal ultrason, pelvik ultrasona göre daha iyi bir seçenek olabilir. Çekilen fotoğraflarda rahminde tümörler olup olmadığı ve endometrium bölgesinin kalınlaşıp kalınlaşmadığı kontrol edilir.

Endometriyal biyopsi hastalığın teşhis edilmesinde kullanılan yöntemlerden bir diğeridir. Bu yöntem özellikle menopoz dönemine girmiş kadınlarda tercih edilir. İşlem sırasında rahim ağzından rahme bir tüp yerleştirilir ve endometrium bölgesinden doku örnekleri alınır. Bu işlem hastada regl dönemindeki sancıya benzer bir ağrının oluşmasına sebep olabilir.

Fakat işlem yalnızca birkaç dakika içinde tamamlanır. Endometrium kanseri histeroskopi ile de teşhis edilebilir. Histeroskopi, rahmin tuzlu su ile doldurularak bir teleskop yardımı ile gözlemlenmesinde denir. İşlem genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilir.

Bahsedilen yöntemler hastalığın teşhis edilmesinde her zaman yeterli olamayabilir. Böyle durumlarda dilatasyon ve küretaj işlemi gerekebilir. Dilatasyon ve küretaj, rahim ağzının açılarak rahimdeki dokuların kazınarak alınmasına denir. Genel anestezi altında gerçekleştirilen bu işlem genellikle bir saat sürer. Ek olarak, pap smear testi ve pelvik muayeneler de tanı sürecinde gerekli olabilir.

Endometrium Kanseri Çeşitleri Nelerdir?

Endometrium kanseri için bir tedavi planı oluştururken, kanserin türünün belirlenmesi oldukça büyük bir önem taşır. Endometrium kanseri iki başlık altında incelenebilir.

  • Tip 1 endometrium kanseri: Hastalığın tip 1 türü, diğer türüne oranla agresif bir kanser olarak tanımlanmaz. Bu tip vücutta östrojen hormonunun çok fazla olmasından kaynaklanır. Kanser hücreleri çok hızlı bir şekilde büyümez. Ayrıca vücudun diğer organlarına yayılma ihtimali de düşüktür.
  • Tip 2 endometrium kanseri: Tip 2 tür daha agresiftir. Diğer organlara sıçrama ihtimali yüksektir. Hızla büyüyen bir kanser türüdür. Bu tip vücuttaki fazla östrojenden kaynaklanmaz. Tip 2 türünün tedavisi tip 1’e kıyasla daha uzun sürebilir.

Endormetrium Kanserinin Nedenleri ve Risk Grupları

Endometrium kanseri birçok farklı sebepten ötürü kaynaklanabilir. Fakat bu kanser türünün ortaya çıkmasında östrojen ve progesteron hormonlarının dengelerinin bozulması oldukça etkilidir. Obezite hastalığın ortaya çıkma riskini artıran en önemli faktörlerden biridir. Polikistik over sendromu da endometrium kanseri riskini yükseltebilir.

Yaşın da hastalığın oluşmasında önemli bir etken olduğu düşünülmektedir. Endometriyal kanserler çoğunlukla 50 yaşından sonra ortaya çıkar. Bu bağlamda yaş ilerledikçe hastalığın oluşma riskinin de arttığı söylenebilir. Bazı genlere doğuştan sahip olmak, endometriyal kanserlerin oluşma ihtimali üzerinde etkilidir. Lynch sendromuna sebep olan gen, bu tür kanserin ortaya çıkmasını tetikleyebilir.

Endometrium kanseri hakkında daha fazla bilgi almak için Youtube kanalımızı ziyaret edin.