Dermoid Kistler
Cildin altında dokuların toplanması ile beraber dermoid kistler meydana gelir. Bu kistlerin içerisinde saç, diş ya da sinir dokusu bulunabilmektedir. Dermoid kistler genellikle doğuşta baş ya da boyun bölgesinde olabildiği gibi yumurtalıklarda, omurgada, dilin altında ya da vücudun başka herhangi bir yerinde bulunabilmektedir. BU kistler genellikle zararsızdır ve kist ameliyatı ile vücuttan alınabilmektedirler. Kistler aslında oldukça yaygın yumurtalık kistleri arasında yer alır. Yumurtalıklarda bulunan tüm anormal kitlelerin yaklaşık olarak %20’sini dermoid kistler oluşturur. Özellikle 20 yaşını doldurmamış kadınlarda en sık rastlanılan yumurtalık kisti türüdür.
Yumurtalık kistleri kanserleşmez ancak büyük boyutlara ulaşabilirler. Bu durum yumurtalıkların vücuttaki yerini etkileyebilmektedir. Ayrıca kistler yumurtalığın torsiyonuna yani bükülmesine yol açabilir. Yumurtalığın bükülmesi buraya olan kan akışını olumsuz etkiler. Uzun süreli bükülmelerde kalıcı kısırlık meydana gelebilmektedir.
Dermoid Kist Nedir?
Dermoid kist, normal dokuların kese benzeri bir cepte kapalı kalmasına verilen isimdir. Bu doku, cildin altında beklenmedik yerlerde gelişir. Dermoid genellikle cilt benzeri anlamında kullanılır. Kist ise içerisinde sıvı ya da başka materyallerin bulunduğu bir şişliktir. Dermoid kistlerin içerisinde yağlı yeşil bir doku bulunur ancak bununla beraber dermoid kistler kemik, sıvı, saç, sinir, cilt, ter bezi ya da diş dokusu da barındırabilmektedir. Vücudun herhangi bir yerinde görülebilmektedir. Cilde yakın olduğu durumlarda cilt altında bir şişlik gibi durur. Ancak bazı insanlarda vücudun derinliklerinde de dermoid kist oluşumu görülebilir. İlk başta kistler tümör gibi görülebilir ancak bu kistler genellikle zararsızdır. Kendiliğinden kaybolmadığı için ameliyatla alınması gerekmektedir.
Yumurtalıkta Dermoid Kist Belirtileri Nelerdir?
Yumurtalıkta dermoid tek taraflı olabildiği gibi her iki tarafta yer alan yumurtalıkta da meydana gelebilmektedir. Yumurtalıkta dermoid kist genellikle herhangi bir belirtiye neden olmayabilmektedir. Genellikle kistin büyümesi ile beraber belirtiler de kendini göstermeye başlar. Özellikle büyük boyutlu kistler karın ağrısı, anormal kanama ve ağrılı cinsel ilişkiye neden olabilmektedir. Bununla beraber kistin boyutunun büyümesi ile beraber idrar kesesine baskı yapabildiği durumlar görülür. Bu gibi durumlarda idrara çıkmada zorlanma da meydana gelir. Ayrıca mide bulantısı, kusma, kilo kaybı ve pelvik bölgede baskı hissi yumurtalıkta dermoid kist belirtileri arasında yer almaktadır.
Kistler hamilelik döneminde fark edilebilmektedir. Bu gibi durumlarda genellikle tedavisi doğumdan sonraya bırakılır. Ancak çok nadir durumlarda alınması gerekebilmektedir.
Dermoid Kistin Tanı ve Tedavisinde Kullanılan Yöntemler
Yumurtalıklarda kist tanısı için ilk olarak fiziksel muayene gerekmektedir. Sonrasında ise ultrason, MR ya da bilgisayarlı tomografi gibi gelişmiş yöntemlerden yararlanılarak kesin tanı konulur. Bu yöntemlerle beraber kistin nerede olduğu, ne tür bir kist olduğu ve büyüklüğü gibi özellikleri de görülür. Yumurtalıklardaki dermoid kistin tanısında en çok tercih edilen yöntem transvajinal ultrasondur.
Meydana geldiği yerden bağımsız olarak tek tedavi yöntemi ameliyattır. Çünkü bu kistlerde zamanla ortadan kalkma ya da küçülme gibi durumlar söz konusu değildir. Yumurtalıkta meydana gelen kistlerin ameliyatı biraz daha karmaşıktır. Minimal invaziv yöntemlerle yumurtalıktaki kist vücut dışına alınabilir. Bazı durumlarda yumurtalığın alınmasına gerek kalmamaktadır. Buna kistektomi adı verilmektedir. Ancak kistin çok büyük olduğu ve yumurtalığa çok fazla hasar verdiği durumlarda kist ile beraber yumurtalığında alınması gerekebilmektedir. Her ikisi de kapalı yöntem olarak da bilinen laparoskopik cerrahi ile yapılabilmektedir.
Kadın hastalıkları ve Jinekolojik Onkoloji hakkında merak ettikleriniz için Youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.